India ősi titka modern köntösökben: Milyen jóga való nekem?

Hatha, Ilyengar, ashtanga, Bikram, yin, vinyasa flow. Ha azon gondolkoztál, hogy jógáznál, de az előző mondat neked kínai (vagy inkább szanszkrit), akkor jó helyen jársz, mert mire a cikk végére érsz, már világosabb lesz a helyzet.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

A világhódító útjáról letérni nem hajlandó jóga rengeteg ága ismert, így egy-egy jógaórára betévedve nagyon különböző élményben lehet részed. Ezért érdemes tisztában lenni a jógafajtákkal, mielőtt belevágnál ebbe az akár életre szóló kalandba, mert ég és föld lehet közöttük a különbség. Ami valakinek nem jön be, az másnak tökéletes lehet, és így fordítva. A jóga tehát mindenkinek való, a kérdés csak az, hogy melyik jógastílus áll hozzád a legközelebb. Ha nem vagy hajlékony, majd hajlékony leszel, ettől ne félj egy pillanatig sem!

Nem sport, több annál

A fentiek miatt nem is értelmezhető az a kijelentés, hogy: „Nekem nem való a jóga!” Ilyenkor rögtön vissza lehet kérdezni, hogy melyik jóga nem való neked? Ugyanis a jógákban leginkább csak egy dolog közös: a céljuk az elme elcsendesítése, egy meditatív állapot elérése mozgás közben. A jógára nem is érdemes úgy tekinteni, mint valamilyen sportra, vagy tornára. A jóga elsősorban ellazulni, kikapcsolni, megnyugodni tanít meg. Másodsorban pedig kiváló alakformáló, megerősíti a testet, és sokkal egészségesebbé tesz. A jóga számos pozitív hatása ismert, ez klinikai kutatások által is igazolt. A teljesség igénye nélkül: javítja a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, növeli a tüdőkapacitást, erősíti a vázizomzatot, a gerincet, valamint az immunrendszert is, és még a mentális egészségre is jó hatással van.

Tesztünk segít eldönteni, hogy mit sportolj!

Kiknek ajánlott?

Pozitív hatásait pedig úgy feji ki, hogy nem terheli meg túlzottan az ízületeket és a gerincet, ezért a hiedelmekkel ellenkezőleg túlsúlyosok is bátran jógázhatnak. A lehetetlen pózokba tekeredő jógik és Instagram-huszárok ne szegjék senkinek a kedvét: a jóga nem csak erről szól, sőt, leginkább nem erről szól. Nincs még egy ennyire kevéssé kompetitív mozgásforma: a jóga célja, hogy a saját határaidat ismerd meg, és feszegesd, hogy így érezd magad egyre jobban a bőrödben minden egyes nap. A kérdésre válaszolva tehát a jóga mindenkinek ajánlott, de akik ülőmunkát végeznek,azoknak aztán kifejezetten tanácsos volna ezt a mozgásformát választani, mert az egész napos görnyedés egy idővel derék- és hátfájdalmakhoz vezet. A jógával pedig nem csak a megfelelő izmok erősödnek meg, hanem a helyes tartást is megtanulja közben a tested, és a fájdalmak lassan a múlté lesznek.

A jóga nem gyógytorna

De nem ám! Vannak gyengédebb jógák, mint például a gerincjóga, vagy a pózokat (ászanákat) hosszabb ideig kitartó Ilyengar jóga, de vannak egészen kemény, izzasztó jógák is, amelyeket bizonyos edzettségi szint alatt, vagy komolyabb egészségügyi gondokkal (magas vérnyomás, cukorbetegség, komolyabb gerincproblémák) nem is ajánlanánk jó szívvel. A jógára szokás ugyan holisztikus öngyógyító módszerként tekinteni, ami egy bizonyos pontig igaz is, de vannak olyan gondok, amelyeket csak tetézhet a jóga. Ezért nagyon fontos egy jó oktatót találni: ennek jó indikátora lehet, ha az óra előtt érdeklődik egészségi állapotunkról, fájdalmainkról, mert az azt jelzi, hogy tudja, milyen gyakorlat milyen hatással van a testre. Még egy csoportos órán is van arra lehetőség, hogy bizonyos gyakorlatoknál egy könnyített verziót, vagy más ászanát javasoljon az oktató személyre szabottan. Ne félj oktatót váltani, ha úgy érzed, nem a legjobb szakember keze közé kerültél! A legfontosabb, hogy jól érezd magad jógán, ne sérülj meg, és bízz az oktatóban, találd meg vele a közös hangot.

Milyen jógairányzatok vannak?

A legnépszerűbb jógairányzat a hatha, ami egy ősi mozgásrendszer. A legtöbb modern jóga a hathából ered, az újabb mesterek innen kölcsönözték a pózokat, újakat már nem „találtak fel”. A hatha jó szívvel ajánlható kezdő jógásoknak, mert az ászanák sorrendje, fajtái kombinálhatók, mindig változnak, így a szintünknek megfelelő gyakorlatokat kapunk. Az egyszerű pózoktól fokozatosan juthatunk el a bonyolultabbakig: nagyon fontos, hogy ez nem elvárás, de a fejlődés egyébként elkerülhetetlen lesz, ezt mindenki tudja, aki belevágott a jógázásba.
A gerincjóga és a női jóga is hatha jógák, csak előbbi a gerincet erősítő és nyújtó ászanákra helyezi a hangsúlyt, utóbbi pedig a kismedencei szervekre ható pózokból építkezik. A yin jógában pedig a medencét és a csípőt ellazító gyakorlatokkal találkozhatunk inkább.


A statikusabb jógastílusok közül a B.K.S. Ilyengar guru által továbbfejlesztett irányzatot kedvelik még sokan. Ez a jógastílus kifejezetten használható mozgásszervi problémáknál terápiás célokra: az ászanákat hosszan kitartják, ami nem csak a testtudatosságot növeli, hanem az elmélyülést is segíti.
A kihívásokat keresőknek, haladóknak a vinyasa flow, a Bikram jóga, és az ashtanga lehet jó választás. A vinyasa flow egy dinamikus, már-már táncszerű jógastílus, ahol „áramlani” kell a különböző pózok között. A Bikram és az ashtanga is hasonló dinamikus átmenetekre épül, ahol a mozgásnak és a légzésnek is összhangban kell lennie. Ezekben a stílusokban meghatározott sorrendben követik egymást az ászanák, ami unalmasnak hangozhat elsőre, de egyáltalán nem az: egy életen át tökéletesíthetők a gyakorlatok, és mindenki másban találja meg a kihívást. Ja, és a Bikramnál van még egy nehezítés: a termet 40 Celsius-fokra fűtik, ami az izmok ellazulását és a szervezet méregtelenítését hivatott segíteni.

Ezt viseld, ha jógázol!

Legyen szó kőkemény ashtangáról, vagy gyengéd gerincjógáról, a legfontosabb, hogy olyan ruhát válassz, amiben a lehető legjobban érzed magad, mert nincs annál idegesítőbb, amikor már éppen meditatív állapotba kerülnél, és elkezd zavarni a rád tapadó nadrág, vagy az arcodba lógó póló. Az F&F sportkollekciójában biztosan találsz kedvedre valót akkor is, ha a lazább sportruházatot szereted (például egy kényelmes jóga jogger), és akkor is, ha a feszülős a te stílusod (egy futó leggings igazán multifunkcionális viselet).
Nehogy azt hidd, hogy a jógaóra szépségverseny, itt mindenki magára figyel, és az ászanák tökéletesítésével van elfoglalva, ezért ruhaválasztásnál ne az legyen a szempont, hogy szerinted miben mutatsz jól, hanem az, hogy miben tudsz úgy mozogni, hogy az ne zavarjon semennyire. Pár hónap jógázás után pedig már egyébként is mindenben jól fogsz kinézni!