Ezekre figyelj, ha belevágsz a futásba!

A közösségi oldalakat görgetve néha olyan érzése van az embernek, hogy mindenki folyton kocog. De vajon tényleg mindenkinek való a futás?

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Először is szögezzük le, hogy a futás remek dolog, és az egyik legelérhetőbb sport. Ahogy egyre profibbak leszünk, látni fogjuk, hogy a világ összes pénzét is el lehet költeni futóórákra, űrtechnológiát megszégyenítő cipőkre, és miegymásra, de valljuk be nyugodtan magunknak: ezekre semmi szükség ahhoz, hogy elkezdjünk futni.

A felszerelés persze számít, de egyáltalán nem muszáj rögtön vagyonokat költeni erre a kezdetekben. Főleg, hogy bárkiről kiderülhet, hogy neki nem való ez a mozgásforma.

Óvatosan a túlsúllyal

A futás ártalmatlan és egyszerű mozgásformának tűnik, de tud ám károkat is okozni. Előfordulhat az is, hogy menet közben kezd el fájni a csípőd, a térded, a bokád vagy más testrészed. Ilyenkor érdemes sportorvoshoz fordulni, és nem az olyan laikus tanácsokra hallgatni, mint hogy például „melegíts be jobban!”, vagy „terhelj rá!”, csak hogy két klasszikust idézzünk. Könnyen lehet, hogy ennél komolyabb gond van a háttérben.
A futás ugyan nagyon jó zsírégető mozgás, de nagyobb túlsúllyal először érdemes csak gyorsabban sétálni, mert a futás jobban terheli az ízületeket. Fokozatosan érdemes a gyors sétától eljutni a lassú kocogásig, majd a futásig. Orvosok általában azt mondják, hogy akinek a normális tartományon felül 10 százaléknyi testsúlytöbblete van, annak nem ajánlott a futás. Nekik a gyaloglás, úszás, vagy a biciklizés sokkal megfelelőbb, mivel valószínűleg nem is tudnának annyi ideig futni, hogy beinduljon a kalóriaégetés.

Tesztünk segít eldönteni, hogy mit sportolj!

A fájdalom nem a siker jele

A túl merev izomzat szintén gondot okozhat, mert ilyen esetben is az ízületek terhelődnek meg túlzottan. A gyenge farizom, vagy a széles csípő szintén nehezíti a futást: előbbi a törzs stabilitásában kulcsfontosságú, utóbbi pedig a térdet terheli a szokásosnál jobban. Ezek azonban inkább kisebb problémák, mintsem leküzdhetetlen akadályok. Szakemberek személyre szabottan tudnak gyakorlatokat mutatni, amelyekkel gyorsan el lehet jutni arra a szintre, amikor már bátran futhatunk. Ha viszont csak úgy belevágunk, és fájdalmaink alakulnak ki, akkor ezt ne tekintsük normálisnak. Természetes, hogy a futás megterheli a testet, de a fájdalmak könnyen sérülésekhez vezethetnek.

Nem kell rohanni

Ha a testünk készen áll a futásra, fontos megtalálni a megfelelő tempót. Futásnak a legalább 8 km/órás nevezzük, míg a kocogás az ez alatti tartományba esik, de lendületesebb a gyors sétánál, ami körülbelül 6 km/h-s sebességet takar. Az elégetett kalóriamennyiség a futás sebességétől is függ, de itt is érvényes a lassan járj, tovább érsz-elv. Lassabb, de hosszabb kocogás nem csak a leadott kilókban, de az állóképesség növekedésében is meg fog látszódni. A sebesség pedig majd jön az idővel, de az se baj, ha nem. A teljesítmény hajszolása van, akiben felesleges stresszt okoz, és a mozgásnak éppen az az egyik lényege, hogy csökkenjen a stressz szintje.

Terepen, gépen, pályán?

Terepen a legnehezebb futni, és a nem csak a szintkülönbségek miatt, hanem a talaj egyenletlenségei miatt is ez a leginkább sérülésveszélyes, és a legnagyobb kihívásokat tartogató műfaj. Ezért kezdőknek ez kevésbé ajánlott, mert a helyes futótechnika nélkül rendkívül balesetveszélyes lehet. Az már személyiségfüggő, hogy valaki a szabadban, vagy gépen szeret futni. Gépen biztonságos, teljesen a saját kezedben van a tempó beállítása, az időjárás sem zavar be, és akár filmet, sorozatot is tudsz így futás közben nézni. Szabadban viszont teljesen más élmény mozogni, mint egy körbe-körbe forgó gumiszalagon. Vannak, akik még a legnagyobb hidegben, esőben sem cserélnék futópadra ezt az élményt. Ha van rá lehetőséged, érdemes futókörön, atlétikai pályán futnod, mert a rugalmas borítás (ez a rekortán, ami aszfalt és műanyag keverékéből előállított anyag) kíméli az ízületeket azzal, hogy tompítják a futólépésekkor elkerülhetetlen becsapódási erőt. Rövidebb körökön futva könnyebb újabb és újabb köröket célul kitűzni magad elé, hosszabb körön viszont kevésbé monoton a futás. Itt megint az egyéni preferenciák számítanak: ki ezt szereti jobban, ki azt. Amit viszont mindenképpen érdemes kerülni, az a beton és más kemény felületek, mert ezek nem tesznek jót a térdnek. Illetve ha városban futsz, kerüld a forgalmas helyeket, mert ezek kevésbé biztonságosak amiatt, hogy futás közben könnyen elkalandozik az ember figyelme.

Miben fuss? Télen különösen fontos a megfelelő ruházat!

Hideg időben gyakori hiba a túlöltözés, de az alulöltözés is. Általános szabály: futás közben 5-10 Celsius-fokkal érezzük többnek a hőmérsékletet, ezt fejben tartva öltözzünk fel futáshoz! Nagyon fontos a réteges öltözködés és a megfelelő anyagú futóruha. Olyan technikai ruházat a legjobb, ami elvezeti az izzadtságot, gyorsan szárad (quick dry anyag) és jól szellőzik, azaz a pamut kerülendő. Az F&F Active sportruházat kollekciójában mindent megtalálsz, amire szükséged lehet: profi anyagokból varrt, kényelmes, mozgást támogató viseletek, ráadásul elérhető áron, amelyek még jól is néznek ki! Ha eddig a csillagászati árú, csinos futónadrágok és -felsők tartottak csak vissza a kocogástól, akkor nincs több kifogás: válassz egy szép, csinos, ám kedvező árú darabot, és irány a futópálya!