„Mivel lehet 700-800 ezer forintot keresni?” – kérdezik a végzősök

A pályaválasztás komoly kihívás elé állítja a végzős középiskolásokat.

Az utolsó középiskolai évben a diákok mindenhonnan azt hallják, hogy egy életre kell szakmát választaniuk, a hosszú távra szóló döntési helyzetben pedig számtalan tényező okozhat stresszt a szülők véleményétől kezdve a személyes bizonytalanságig.  A Budapesti Metropolitan Egyetem és Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus, felsővezetői coach a pályaválasztás és a pályamódosítás előtt állóknak segít a leggyakoribb kérdések megválaszolásával.

Milyen irányban tanuljak tovább?

Sokan azért jelentkeznek egyetemre, mert a szüleik, tanáraik és környezetük visszajelzése alapján jó ötletnek tartják a továbbtanulást, pontos elképzelésük azonban nincs arról, mivel szeretnének foglalkozni. „Ha nem tudjuk, milyen irányban szeretnénk továbbtanulni, érdemes önvizsgálatot tartani: gondoljuk át, mi az a tevékenység, ami leköt minket, amiben valóban örömünket leljük, és vizsgáljuk meg, ez milyen szakterületen lehet hasznos” – javasolja Tapolyai Emőke. A pszichológus szerint az egyetemen eltöltött 3-5 év alatt nem csak a diákok tudása és emberi kapcsolatai erősödnek, hanem a személyiségük, egyéniségük is fejlődik.

Mi van, ha semmihez nincsen tehetségem?

Mindenkinek van valamihez tehetsége, megtalálni azonban valóban kihívás. „Érdemes először azt átgondolnunk, hogy mi az, amit szeretünk. Általában ugyanis azokat a tevékenységeket szeretjük, amikhez tehetségünk is van. Gondoljuk át mi az a téma, amivel kapcsolatban szívesen olvasunk vagy nézünk videókat, amivel kapcsolatban nem okoz nehézséget bővíteni a tudásunkat” – javasolja a pszichológus.

Milyen munkakörben kereshetek 700-800 ezer forintot?

Bár mindenki szeretne jól keresni, nem ezzel a gondolattal érdemes kezdőként a szakmai pályára lépni. „Gyakori csapda, amikor valaki idő előtt túlárazza a saját szolgáltatásait, és végül éppen ezért lesz kevésbé sikeres a szakmában. Ellenben, ha a pályánk elején arra koncentrálunk, hogy miként tudunk fejlődni, tanulni és kibontakozni, nagyon szép fizetéseket lehet elérni – de nem szabad fordítva ülni a lovon” – mondja a szakember.

Mikor lesz belőlem vezető?

Sok fiatal fejében él az a kép, hogy minél hamarabb, akár már az egyetemi évek alatt startup-céget kell alapítania, vagy hogy gyorsan, rögtön az egyetemről kilépve felsővezetővé kell válnia. A pszichológus szerint azonban mindez téves elgondolás: a pályánk elején meg kell ugyanis tapasztalnunk a kezdőket érintő nehézségeket és rengeteg, úgymond jelentéktelen munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy később hitelesek lehessünk vezetőként.

„Azzal, ha megtapasztaljuk a kezdő lét megpróbáltatásait, kialakul egy belső toleranciánk a munkában, ami a szakmai fejlődés alappillére.

Ha lassan és fokozatosan építjük fel a szakmai tudásunkat és az emberi kapcsolatainkat, sokkal magasabbra juthatunk, mint ha azt a gyors úton tettük volna, ráadásul mindig lesz előttünk egy újabb kihívás, ami – a korai kiégést elkerülve – hosszú távon is motiválhat a munkában.”

A pályaválasztással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket boncolgatja a Budapesti Metropolitan Egyetem háromrészes videósorozata, amelyben Tapolyai Emőke segít eligazodni a fiataloknak a szakmaválasztás útvesztőjében. A leggyakoribb pályaválasztási kérdések teljes listáját a VIBES csatorna videójában hallgathatják meg az érdeklődők, míg a sorozat további, az egyetemi élettel, valamint a szülők és diákok kapcsolatával foglalkozó részei a Metropolitan YouTube-csatornáján tekinthetők meg.