Filmklub indul az idősebb korosztály számára

A filmeket otthonuk biztonságában nézhetik meg az érdeklődők, csetelhetnek egymással, sőt a vetítés után beszélgetéseken is részt vehetnek.

Nézünk mint a moziban címmel online filmklub indul csütörtöktől a járványhelyzetben leginkább veszélyeztetett, idősebb korosztály számára a Tabán Távmoziban, ahol április 1-ig kilenc filmet láthatnak az érdeklődők.

A Cirko Film online filmklubjának programjában szereplő kilenc alkotás öt téma (zene, gasztronómia, vallás, múló idő, könyv) köré épülnek – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. A filmeket otthon tekinthetik meg az érdeklődők, akik chatablak segítségével is beszélgethetnek egymással a vetítések előtt.

A filmeket a témához kapcsolódó rövid előadás vezeti be vagy zárja le, egyes vetítések után videokonferencián keresztül beszélgetést is tartanak meghívott vendégek, szakértők részvételével.

A programsorozat az Emberek és istenek című francia filmdráma vetítésével veszi kezdetét csütörtökön. A cannes-i nagydíjjal kitüntetett alkotást Perintfalvi Rita teológus gondolatai vezetik be. A vallás témakör másik filmje a Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című argentin életrajzi film lesz március 3-án.

A zene témakörében két magyar karmester és zenekaruk életébe pillanthatnak be az érdeklődők: a Fischer Iván című portréfilm a Budapesti Fesztiválzenekar alapítóját mutatja be február 11-én, az Élet, öröm, zene pedig Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös munkáját tárja a nézők elé március 18-án.

A múló idő témájában egy angol és egy francia film lesz műsoron: Daniel Auteuil és Fanny Ardant főszereplésével a nosztalgia, az örök szerelem és a hűség meséje a Boldog idők című film, amely február 18-án lesz elérhető, a Táncterápia pedig az újrakezdésről és a boldogság idősebb korban való megtalálásáról szól. A filmet március 25-én vetítik.


A gasztronómia iránt érdeklődők az Asztal két főre (február 25.) és a Cseng mester konyhája (április 1.) című filmek segítségével utazhatnak távoli tájakra és merülhetnek el az ínyencségek és a főzés világában, emellett a Könyvesbolt a tengerparton című brit filmet is vetítik Bill Nighy alakításával.

Mi ez a távmozi?

A Budapest Film Zrt. a koronavírus járvány miatt 2020. április 21-én indította el online moziplatformját, a Budapesti Távmozit. A www.film.artmozi.hu oldalon a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak napi műsorrendben vetítenek artfilmeket. Az előadásokra online válthatók kedvezményes jegyek. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. Egy megvásárolt jegy egy előadásra érvényes, a Távmozi nézői az előadást nem tudják letölteni, rögzíteni, illetve a mozizáshoz hasonlóan a filmeket nem tudják sem visszatekerni, sem megállítani. A jegy egy meghatározott időpontra szól, így a mozizás közösségi élménnyé is válik: a nézők a virtuális előcsarnokban találkozhatnak, chataelhetnek, akár csak az igazi mozik előcsarnokában. A Távmozi előadásokat HD minőségben vetítik, DRM másolásvédelemmel vannak ellátva, illetve csak Magyarország területéről érhetőek el.

(Kiemelt kép: Getty Images)