Egy szlovén sportszergyártó olyan újítással rukkolt elő, ami megváltoztathatja a síelést.

A sílécek evolúciója viszonylag lassú, most azonban új mérföldkőhöz érkezett az iparág, legalábbis a szlovén Elan sportszergyártó szerint, akik érdekes újítással rukkoltak elő. De mi vezetett idáig?

A havas lejtőkön való lesiklás nem a modern kor vívmánya. A legkorábbi ilyen jellegű lesiklás ábrázolását a régészek 10 000 és 30 000 év közötti korúnak becslik: a Belső-Ázsia ma Kínához tartó területén, Hszincsiang tartományban található barlangrajzokon az egyik alak síléchez hasonlító eszközön vadászik. A legrégebbi megtalált sítalpak az i. e. 6300-5000 körüli évekből származnak, ezeket az oroszországi Szindor tónál találták, Moszkvától 1200 kilométerre északnyugatra. Az első komplett sífelszerelést pedig a svédországi Kalvträsknál találták meg 1924-ben, a leletek i. e. 3300-ból származnak. Akkoriban persze nem szabadidős tevékenység volt a síelés, hanem a hóban való hatékonyabb közlekedésben volt szerepe, a túlélést segítette.

Egy brit művész fametszete egy lappföldi vadászról 1650. környékéről. (Kép: Hulton Archive/Getty Images)

A 19. században kezdett el terjedni, mint sport, 1843. március 19-én a norvégiai Tromsø-ben rendezték az első nyilvános síversenyt, nem sokkal később, 1861-ben Norvégiában pedig megalakulnak az első síklubok. Hatalmas népszerűségre pedig azután tett szert, hogy 1864-ben a svájci St. Moritzban Johannes Badrutt szállodatulajdonos rávette az angol vendégeket, hogy töltsék ott a karácsonyt. Megismertette őket a síeléssel és hogy ne kerüljön túl nagy erőfeszítésbe a dolog, lóval húzatta fel őket a hegyoldalra. A következő télen St. Moritz összes szállodája tele volt. Az 1878-as Párizsi Világkiállítás norvég pavilonjában kiállított (és megvásárolható) sílécek is nagy lökést adtak a síelés elterjedésének a francia-Alpokban is.

Norvég képeslap 1896-ból. (Fotó: Culture Club/Getty Images)

A sílécek evolúciója

A története több tízezer évre nyúlik vissza, a síléc evolúciója azonban mégis csak az utóbbi évtizedekben gyorsult meg hatalmas mértékben, bár az utóbbi 20 évben nem voltak különösebb változások. Az első versenyzésre, illetve mindennapi használatra készített sílécek nem sokban különböztek egymástól: a maiakhoz képest elképesztően hosszúak voltak és  fából faragták őket, még fémből készült él sem volt rajtuk, ami nélkül ma már elképzelhetetlen volna a sport. Aztán később megjelentek a kopásálló fém élek, majd a nagy újítás: műanyag talp került rájuk. Ez nemcsak a síléc élettartamát növelte meg de sokkal jobban csúszott a havon.

A sílécek evolúciója (Kép: National Geographic)

A műanyagok térhódítása után készültek teljesen műanyag és fém lécek is, a legelterjedtebb megoldás viszont a kompozit felépítés, ami azt jelenti, hogy az általában használt fa sílécmag köré különböző anyagokból készítenek rugalmas, torziós hatásoknak ellenálló bevonatot. Ez a mai is használt felépítés az 1970-es, 80-as évek nagy újítása volt. A sílécek az 1990-es évekig nem is nagyon változtak formájukban, az újítások főleg technológiaiak voltak (például a sílécek torziós merevségének és rezgéscsökkentő képességének növelése, értsd, a mai sílécek már sokkal kevésbé rázkódnak, a sílécet könnyebb megtartani a kanyarban nagy sebességnél is). Az eleinte 3 méteres sílécek elkezdtek egyre kisebbé válni, ma már rövidebbek, mint használójuk, vagy épp, csak kicsit kisebbek nála (kivételt képeznek például a síugró lécek vagy a sífutó lécek).

Ezek az újfajta, úgynevezett carving sílécek a snowboard térnyerése után jelentek meg, először a szlovén Elan és az osztrák Kneissl cég gyártott ilyeneket.

Ezek már más sítechnikát igényelnek – de hogy miért lettek ennyire népszerűek, hogy teljesen kiszorították a piacról az eredeti verziót? A carving síléceknek kisebb az oldalív sugara, mint a a hagyományos síléceknek, valamint a léc is rövidebb. A léceket síelés közben a testsúly áthelyezésével az oldalukra döntve gyors, oldalcsúszás nélküli íveket lehet venni, nincs már szükség farolásra a síléc oldalirányú csúszása miatt, így nem lassul a síelő sebessége kanyarodás közben, és az egész műveletsor sokkal élvezetesebbé, és persze egyszerűbbé vált.

És itt az újabb evolúciós ugrás

Csaknem harminc évvel az első carving léc elkészítése után a szlovén Elan sportszergyártó most bemutatta a világ első sokoldalú, nagyteljesítményű, összecsukható carving sílécét, amellyel szerintük nemcsak a sípályákat lehet majd könnyebben megközelíteni, hanem megváltoztatja a síelés jövőjét is – számolt be róla az MTI. Leon Korosec, a vállalat téli felszerelésekkel foglalkozó részlegnek igazgatója elmondta: az új típusú síléc megkönnyíti a síelés élményét.

Az összehajtható síléc látványterve 2019-ből (Kép: Elan)

 Azok számára, akik a városokban élnek, egyszerűbb lesz vidékre utazni, hogy a síelés örömének hódoljanak, az összecsukható sílécek mérete pedig megfelel a légitársaságok poggyászkorlátozási előírásainak is – hangsúlyozta.

„A síipar kiemelkedő technológiai fejlődéséről van szó, mert sikerült felére csökkenteni a síléc méretét, majd azt teljesen működő formában újra visszaállítani eredeti formájába”

– mondta Korosec. Hozzátette: az összehajtható síléc kifejlesztése körülbelül négy évet vett igénybe, alapjául pedig a már kialakított összecsukható katonai sílécekhez használt tudományos eljárás és a vállalat saját technológiája szolgált.

(Forrás: Wikipedia, MTI, Elan, kiemelt kép: Getty Images)

Szeretnéd megtudni, milyen edzésforma illik hozzád? Töltsd ki tesztünket és nyerj!