Nem tud a járványról a tinédzser, aki 10 hónap után ébredt fel a kómából

A 19 éves fiút tavaly március elsején ütötte el egy autó. 10 hónapig feküdt kómában, amelynek során kétszer is elkapta a koronavírust, de minderről semmit sem tud.

A 19 éves fiatal története olyan, mintha egy film sztorija lenne, pedig ezt a forgatókönyvet az élet írta. A tinédzser azelőtt esett kómába, hogy Angliában elrendelték volna a lezárást.  Joseph már magához tért, de még mindig semmit nem tud arról, hogy mi történt a világban.

Joseph Flavill egy életvidám, sportos tinédzser volt az angliai Straffordshire megyében található Tutburyből. Ő és családja élete azonban örökre megváltozott, amikor 2020. március 1-én, három héttel azelőtt, hogy Nagy-Britannia és vele együtt még oly sok ország bezárt az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt, Josephet elütötte egy autó. A fiú a baleset során traumás agysérülést szenvedett, kómába esett, és majdnem egy éven keresztül nem reagált a külvilágra. Állapota azonban nemrég lassan javulni kezdett, most már a végtagjait is mozgatni tudja. 

Nem ölelhetik meg szerettei

Joseph Flavill nem sokkal a baleset előtt. (Fotó: josephsjourney.co.uk)

A fiú nagynénje, Sally Flavill Smith így nyilatkozott a brit The Guardiannek: „Semmit nem fog tudni az egészről, hiszen 10 hónapon keresztül kómában volt. Egyre tisztább a tudata, de még nem tudjuk, mit fog fel. Nem is tudom, hogy kezdjünk majd neki. Ha valaki egy évvel ezelőtt elmondta volna, mi fog történni, biztos, hogy nem hittem volna neki. Fogalmam sincs, Joseph hogyan fogja megérteni, min mentünk keresztül az elmúlt csaknem egy évben.” A rokon azt is elmondta, hogy a fiú családja egyelőre csak videotelefonon keresztül kommunikálhatott Joseph-fel, hiszen a koronavírus miatt nem mehettek be hozzá a kórházba. A világot érintő járványról még nem kíséreltek meg beszámolni neki, mert mint mondta, most az a fontos, hogy megértessék a fiúval, hogy nem önszántukból nincsenek mellette. A család úgy döntött, majd akkor mennek bele a pandémia  részleteibe, ha fizikailag is együtt lehetnek vele. A tinédzser édesanyja, Sharon utoljára decemberben mehetett be a fiához, aki akkor még nem volt magánál. Az alkalom Joseph 19. születésnapja volt, az anya azonban nem is érhetett hozzá és teljes védőfelszerelést kellett viselnie a látogatás teljes ideje alatt.

Kétszer is elkapta a covidot

A fiút időközben átszállították egy rehabilitációs intézetbe. Már képes mozgatni a végtagjait, illetve kacsintással jelzi, hogy egy kérdésre igen vagy nem a válasza. A családdal való videotelefonálás során pedig már mosolygott is. „Még nagyon hosszú út áll előttünk, de az elmúlt három hét fejlődése egyszerűen hihetetlen” – mondta Sally Flavill Smith. A történet pikantériája pedig, hogy hiába nem tudott semmit az egészről, Joseph a kóma 10 hónapja során kétszer is megfertőződött új koronavírussal, azonban szerencsére mindkét esetben gyorsan felépült belőle.
A fiúra, noha kilátásai kedvezőek, igen hosszú távú rehabilitáció vár még. Ennek fedezésére a család kampányt indított: a Joseph’s Journey (Joseph útja) kampánnyal már több mint 30 000 fontot sikerült szerezniük adományokból.

(Kiemelt kép: josephsjourney.co.uk)