A tömjén füstölése hatékonyabb a levegő tisztítására, mint gondolnánk.

Olyan furcsa időket élünk, mikor a légtér fertőtlenítése alapszükséglet. A tiszta, kórokozóktól mentes levegő otthonunk szobáiban elengedhetetlenné vált, és nemcsak a már megszokott téli vírusok – mint az influenza –, hanem a mindennapjainkat átszövő koronavírus miatt is. Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője részletezi, miért szükséges a levegő fertőtlenítése. És vajon a manapság trendi illóolajok vagy inkább a füstölés az, ami hatásosabb? 

Szobáink beteg levegője

2020-ban és idén is rengeteget vagyunk otthon, a négy fal között. Bele sem gondolunk, hogy az egyik legszennyezettebb levegő, amelyet belélegzünk, az a saját otthonunk levegője.

A belterek légterei a kutatások szerint szennyezettebbek, mint a nagyvárosok levegője.

Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a levegőben jelen lévő szennyező anyagok, oldószermaradványok, főzés, takarítás közben keletkezett vegyi és biológiai anyagok, különböző mikroorganizmusok hatással vannak az egészségünkre. A „beteg épület szindróma” tünetegyüttes létét a WHO már 1986 óta elismeri. A NASA kutatása szerint ez ellen a leghatékonyabban a gyakori szellőztetéssel és a zöld szobanövényekkel harcolhatunk, amelyek megkötik a szennyező anyagokat.

De mi a helyzet a kórokozókkal és a vírusokkal, mint amilyen a Covid–19 is, amelyek éppen a szellőztetéssel vagy ruháinkkal juthatnak be otthonainkba?

Balzsamos illatú füstje fertőtleníti a levegőt

„A füstölés egy olyan ősi, és hatékony módszer, amelynek segítségével kellemes, ugyanakkor tudatos módon teremthetünk tiszta és egészséges levegőt az otthonainkban. A régiek – csak úgy, mint napjainkban – a különféle illatos gyantákat füstölték leginkább, ilyen a tömjén, a mirha vagy a fenyőgyanta. Bizonyára sokan ismerik a mondást: menekül, mint ördög a tömjénfüsttől. Régen ugyanis a betegségeket az ördögtől valónak tartották, mivel egyik ellenszere a füst volt. Azóta már a tudomány is bizonyította eleink igazát, miszerint a balzsamfafélék családjába tartozó tömjéngyanta balzsamos illatú füstje erős fertőtlenítő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, és tény a vírus- és baktériumölő hatása is” – mondta Papp Csilla.

Illóolaj vagy füstölés?

Manapság az aromaterápia a reneszánszát éli, az illóolajok valóban csodálatos esszenciák. Ám érdekes tény, hogy az illóolajok párologtatásánál a prémiumminőségű, természetes füstölőanyagok füstölése hatékonyabb módszer a levegő fertőtlenítésére. Egy 2018-as tanulmány szerint a tömjén (Boswellia carterii) füstölésekor

a levegő légterében jelenlévő baktériumok száma 91,43 %-kal csökkent, míg a tömjénillóolaj párologtatásakor ugyanez a szám „csupán” 67,5% volt.

Ha valóban prémium, természetes füstölőszereket alkalmazunk (ilyenek például a FloraSense termékei), úgy nemcsak jó illatot varázsolunk az otthonainkba, de egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunknak. Arra mindig figyeljünk, hogy szaküzletből szerezzük be a füstölőanyagokat, hiszen csak a valóban természetes, jó minőségű növényi részek képesek a levegő fertőtlenítésére.

(Fotó: Rózsa Zsuzsanna)