Polgár Judit a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett

Átvette díszdoktori oklevelét a sakktörténet legjobb női játékosa.

A Testnevelési Egyetem szenátusa tavaly május végén választotta díszdoktorrá minden idők legeredményesebb női sakkozóját, Polgár Juditot és Ji Li Lit, a Minnesotai Egyetem professzorát; a vírushelyzet miatt csak Polgár Juditnak volt lehetősége, hogy átvegye az elismerést idén.

Polgár Judit az ünnepség előtt az egyetem nemrég felavatott multimédiás stúdiójában tartott 20 perces motivációs előadásában elsősorban a jelen és a jövő generációit szólította meg – tájékoztatta a TE az MTI-t. A szűk körű rendezvényen jelen volt az egyetem vezetősége, továbbá Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke. Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében emlékeztetett: az egyetemnek – küldetéséből és filozófiájából fakadóan – élen kell járnia és példát kell mutatnia. Az átadó ünnepséget és Polgár Judit gondolatait az egyetem a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben, a „félév méltó és erőt adó nyitásaként, a hallgatóknak példaképeket és célt mutatva”, hétfőn reggel publikálta.

(Fotó: Vidor Gergely)

Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy Polgár Judit sikere és személye mögött jelentős és teljes körű társadalmi támogatottság áll. Bódis József köszöntőjében kiemelte, hogy a díszdoktori kitüntetés nemcsak személyesen Polgár Judit, hanem családja, az egyetem és a nemzet ünnepe is egyben. Szabó Tünde nyomatékosította, hogy Polgár Judit és Ji Li Li professzor személyében két egészen különös kiválóság lett az intézmény díszdoktora. Hozzátette, Polgár Judit új dimenzióba emelte a sakkozást, karrierje során a férfiak között is az egyik legjobb volt. Szabó László úgy fogalmazott: Polgár Judit világéletében mindig legalább egy lépéssel a többiek előtt járt, nemcsak a sakktáblán, hanem azon kívül is.
 

„Rendkívül megható volt a ceremónia, még akkor is, ha nem az eredeti tervnek megfelelően, az évnyitón ejthettük meg. Hálával tartozom, hogy így megbecsülik a munkámat és eredményeimet. Sokat köszönhetek szüleimnek azért, hogy eddig jutottam és most itt állhatok önök előtt.

 El kell mondjam, megelőzve korunkat, mindig is igazi start-up családként és vállalkozásként működtünk, ami fontos szerepet játszott sikereimben. Nekem a sakk művészet, sport és tudomány is egyben” – mondta a kitüntetett.  

(Fotó: Vidor Gergely)


A díjátadó zárásaként a jelenlévők meghallgatták Ji Li Li videóüzenetét, majd a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics online üdvözlőbeszédét.

A sakktörténet legjobb női sakkozója

A sakk világnagyságot, aki két gyermek édesanyja is, Puskás Ferenc és Rubik Ernő mellett világviszonylatban napjaink három legismertebb magyar embere között tartják számon. Sakkozó családban született 1976. július 23-án Budapesten. Kilencévesen megnyerte a New York Open versenyt a minősítés nélküliek között, 13 évesen megnyerte a 14 éven aluli fiúk világbajnokságát,

15 évesen ő lett minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere, fiatalabban, mint annak idején Bobby Fischer. 1989-től 2015-ig folyamatosan vezette a női világranglistát, de 14 éves kora óta nem játszott olyan versenyen, amelyen csak nők játszanak, mert az abszolút világbajnoki cím elérése lebegett a szeme előtt.

A 12 éves Polgár Judit (Gotó: Yves Forestier/Sygma, Getty Images)

A három Polgár lány és Mádl Ildikó alkotta női csapat a sakkolimpián megfosztotta trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, Polgár Judit így olimpiai bajnok is. Ő az egyetlen női magyar férfi szuperbajnok (így nevezik, aki a férfi kategóriában nyer) és a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok. Páros mérkőzésen 1993-ban legyőzte Borisz Szpasszkij, majd 1998-ban Anatolij Karpov volt világbajnokokat. Emellett első nőként nyerte meg az amerikai nyílt bajnokságot, a US Opent. 1999-ben bejutott a FIDE-világbajnokság negyeddöntőjébe, 2000-ben Balin is nyert egy 16-os kategóriájú versenyt, két világbajnok előtt, hasonló győzelmet nő még nem aratott. Élő-pontszámát tekintve az első nőként került a legjobb tíz férfi játékos közé. Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak és részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, amelyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő. Polgár Judit 2001-ben a 20. század legjobb női sakkozója számára odaítélt oklevelet vehette át, hétszeres sakk Oscar-díjas az elismerés korábbi időszakából. A sakktörténet legjobb női sakkozója a legmagasabb pontszámot – 2735 pontot – 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a nyolcadik hely volt (először 2004 januárjában). 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2005-ben a Pro Európa-díjjal. 2011-ben beválasztották az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságába. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, valamint a Caissa Díjat, a Nemzetközi Sakkszövetség által adományozott, a világ legjobb sakkozójának járó „új” Oscar-díjat is megkapta. 2014 januárjában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete közgyűlésén tagjai közé választotta, ugyanebben az évben ő lett a magyar tehetség nagykövete és a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjat kapott.
2014-ben a norvégiai Tromsőben zajló olimpián a nyílt kategóriában ezüstérmet szerzett a férfiválogatottal. Ezzel egy időben a The Times magazin hasábjain bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, a jövőben alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani. Polgár Judit házas, két gyermeke van.

(Forrás: Testnevelési Egyetem, kiemelt kép: Getty Images)