Mi történik, ha 70 évvel később viszünk vissza egy könyvet a könyvtárba?

E szerint a friss történet szerint semmi. Na de mi történik azzal, aki 125 év késéssel visz vissza egy kikölcsönzött könyvet?

Időről időre felbukkannak olyan hírek, amelyek arról szólnak, hogy évtizedekkel később került vissza egy eltűnt ékszer a tulajdonosához, vagy hogy éppen emberöltőnyi csúszással vittek vissza könyveket egy bibliotékába. Most újra ez utóbbi történt: a UPI hírügynökség beszámolója szerint egy New York-i könyvtárba vitt valaki vissza egy Theodore Rooseveltről szóló életrajzi könyvet, csak éppen 72 évvel a kölcsönzési idő lejárta után. 

A Mattituckban élő John Moss nem tudja, hogy került birtokába Daniel Henderson Great Heart: The Life Story of Theodore Roosevelt című, 1919-es könyve, egy műanyag rekeszben találta a tárolójában. A férfi azt nyilatkozta, hogy vagy szülei házából hozta el még 2013-ban, amikor kiürítette azt, vagy valamilyen garázsvásár során vásárolhatta. De a lényeg, hogy a felfedezése után visszavitte a Long Islanden található Amangstett város könyvtárába, csaknem pontosan 72 évvel a kölcsönzési idő lejárta után, ami 1949. április 5-e volt. A könyvtár igazgatója, Lauren Nichols azt nyilatkozta, hogy a szóban forgó könyv a mű első kiadása, tehát 1919-ben jelent meg, és kiváló állapotban van. Az igazgató szerint, ha az 1949-es késedelmi kamatot felszámolnák, akkor 262 dollár lenne a késedelmi díj, de a könyvtár már eltörölte a későn visszavitt könyvek utáni büntetést.

45, 125 év? Nincs büntetés!

A talán legaranyosabb, hasonló történet Ohio államból származik, amikor is valaki név nélkül, egy üzenet kíséretében vitt vissza egy kígyókról szóló könyvet Champaign megye könyvtárába. Az üzenetben az állt, hogy őszintén elnézést kér, amiért ilyen sokáig magánál tartotta a könyvet, de elég lassan olvas. A 41 éves csúszásért járó késedelmi díjat, 299 dollár 30 centet pedig egy borítékban mellékelte. Van, aki nem vállalja tettét: 2020 decemberében a Kanadában található Manitoba könyvtárába egy ismeretlen 45 év csúszással vitt vissza egy magazint, de nem mutatkozott be, csak letette a lapot és távozott.

A könyvtár illetékesei azonban nem számoltak volna fel késedelmi díjat, sőt még örültek is, mert a 45 év pihentetésnek köszönhetően az autószereléssel foglalkozó újság nagyszerű állapotban volt.

Az amerikai Harlean Hoffmann pedig elhunyt édesanyja dolgai között akadt Oscar Wilde regényének, a Dorian Gray arcképének egy régi kiadására és döbbenten vette észre, hogy az egy könyvtári példány, a Chicago-i közkönyvtárba kellett volna visszavinni 78 évvel korábban. A könyvtár igazgatója azt mesélte, hogy Hoffmann nagyon meg volt ijedve, még azt is megkérdezte, hogy letartóztatják-e emiatt, de természetesen semmi retorzió nem történt, a vezetőség nagyon örült, hogy egy ilyen ritkaság visszakerült hozzájuk. 2016 decemberében pedig egy bizonyos Alice Gillett tett érdekes felfedezést, amikor férje halála után csaknem 6000 darabból álló könyvgyűjteményüket rendezgette.

A The Microscope and its Revelations című könyvet még nagyapja, Arthur Boycott kölcsönözte ki kisdiák korában, valamikor 1886 and 1894 között egy herthfordi középiskolából, de vissza már nem vitte.

A nagypapát már gyerekként is érdekelték a természettudományok, később pszichológiából diplomázott, később pedig neves patológus és természettudós lett. Gillett szintén írt egy levelet az iskola igazgatójának, amelyben sajnálatát fejezte ki, de nem kellett aggódnia, az iskola lemondott a késedelmi díjról, ami az 1800-as évek végének napi 17 pennys mértéke alapján is már 7446 angol fontot tett volna ki.

(Kiemelt kép: Getty Images)