A felmérés szerint Budapest benne van a tíz legkreatívabb európai város között.

Európa-szerte korlátozásokkal próbálják visszaszorítani a koronavírus-járványt, amely valamelyest mindannyiunk mindennapjait átformálta. Egy friss kutatás szerint a felszabadult időnkben szívesen hódolunk valamilyen kreatív tevékenységnek, hobbijaink között a festés, a kerámiázás, a kötés és a varrás is szerepel. Az átfogó felmérést készítő Homedit.com szakértőinek a Google Ads kulcsszótervezője volt segítségükre abban, hogy kiderítsék, melyik Európai város a legkreatívabb.  

A legkreatívabbak

A lakberendezési weboldal arra az eredményre jutott, hogy London a legkreatívabb európai város, mivel az angol fővárosban élők havonta átlagosan 87 070 keresést indítanak kreatív hobbikkal kapcsolatban. A leggyakrabban a festést (átlagosan havi 22 ezer kereséssel) illetően kutakodnak a keresőoldalon.

A dobogó második fokán Moszkva áll átlagosan havi 58 190 kereséssel a kreatív hobbik témakörében. Londonnal ellentétben az orosz fővárosban az éneklés a listavezető (átlagosan havi 12 200 kereséssel), bár a festés és az origamizás sem marad le sokkal.

A bronzérem Madridé, ahol átlagosan 33 150 kreatív hobbikkal kapcsolatos keresés történik havonta. A spanyol fővárosban szintén a festés iránt érdeklődnek a legtöbben, múlt hónapban 8100 ilyen vonatkozású keresést mutat a Google Ads.   

A legkevésbé kreatív

A felmérés szerint Belgrád Európa legkevésbé kreatív városa, hiszen a szerb fővárosban csupán 149 keresés kapcsolódik havi átlagban a kreatív tevékenységekhez. De a sereghajtók között szerepel Brüsszel (átlagosan havi 3340 kereséssel), ahol a papírhajtogatás iránt érdeklődnek leginkább, és Bukarest is (átlagosan havi 5930 havi kereséssel), ahol szintén a festés a legnépszerűbb hobbi.

Mi a helyzet Budapesten?

Megnyugodhatunk, ugyanis a lakberendezési weboldal szerint Budapest a hetedik legkreatívabb Európai város a húsz vizsgált főváros közül – ezzel pedig magunk mögé utasítottuk többek között Rómát, Prágát, Lisszabont, Stockholmot és Bécset is, és csak nem sokkal előzött be minket Varsó!

A legkeresettebb hobbik

Festéssel töltik legszívesebben a szabadidejüket az európaiak, jól látszik ez abból is, hogy erre kerestek rá legtöbben az elmúlt hónapban Londonban, Madridban, Amsterdamban és Bukarestben is. A papírhajtogatás a második legkedveltebb kreatív tevékenység Európa-szerte, sőt hat nagyvárosban listavezető. A harmadik helyen a fényképezés szerepel, különösen Aténban, Budapesten és Berlinben hódolnak szívesen ennek a szenvedélynek az emberek.

(Kiemelt kép: Unsplash)