Milliókért kelt el az amerikai szenátor horgolt mása.

Az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatásán Bernie Sanders – szándékán kívül – ellopta a show-t, a békésen (és kissé dideregve) ücsörgő vermonti szenátor képe láttán pedig beindult az internetes mémgyár: százával készültek a mókásabbnál mókásabb mémek, amelyeken nagypapás szettjében, méretes kötött kesztyűjében, keresztbe tett kézzel és lábbal a legkülönfélébb helyzetekben látható.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bernie Sanders (@bernie.sanders.meme) által megosztott bejegyzés

 

Tobey King iparművészt is megihlette a Sandersről készült fotó, ő azonban nem egy újabb filmjelenetbe vagy turistalátványosság mellé photoshopolta a politikust, hanem figurát horgolt belőle – majd nagyjából hatmillió forintnak megfelelő összegért eladta. „Tudtam, hogy Bernie nagyon népszerű most az ominózus kép miatt – mesélte a The Guardiannek a texasi nő, aki elkészítette már Prince, Michael Jackson, Marilyn Monroe, Hillary Clinton és Donald Trump horgolt verzióját is. –

Mivel korábban horgoltam már egy Bernie-babát, csak fogtam, és szupergyorsan módosítottam rajta.”

A tenyérnyi méretű figurát, amelyből szintén internetszenzáció lett, a texasi iparművész hét óra alatt készítette el. A baba Bernie Sanders tökéletes mása lett, hiszen Tobey King különös figyelmet szentelt minden apró részletnek – főleg az ikonikussá vált kötött kesztyűnek. „A kesztyű nem okozott kihívást, csak néhány szín és minta váltakozik” – mondta az alkotó, aki több tízezer lájkot és kommentet kapott Instagramján az új Bernie-babára.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tobey Perales King (@tobeytimecrochet) által megosztott bejegyzés

 

Tobey King múlt szombaton aukcióra bocsátotta a horgolt figurát az eBayen, és végül 20 300 dollárért csapott le rá valaki. Az iparművész a Meals on Wheels America nevű szervezetnek adományozta az összeget, amely mozgásukban korlátozott, főleg idős rászorulókat lát el egészséges élelmiszerekkel és ételekkel.

„Ez az új küldetésem – magyarázta. – Ez egy új módja annak, hogy segítsek másoknak.”

A 46 éves nő, aki a Texas állambeli Corpus Christiben él, elmondta, hogy Etsy-boltjából több mint harmincezren vásárolták meg a Bernie-baba horgolásmintáját, és bízik benne, a szenátor értékeli a munkáját. „Őszintén remélem, hogy azt gondolja, ez egy menő dolog, és jól cselekedtem.” Instagram-oldalán egyébként már tutorialvideót is találunk ahhoz, hogyan kell meghorgolni a népszerű politikus kabátját.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tobey Perales King (@tobeytimecrochet) által megosztott bejegyzés

(Kiemelt kép: Getty Images)