Nem mindegy, miben edzel? Bizony van, ami nélkülözhetetlen!

Az általános vélekedés szerint teljesen mindegy, miben edzünk, de ez azért nem teljesen így van. A megfelelő darabok nemcsak élvezetesebbé teszik az edzést, de a sérülésektől is megvédhetnek!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Az elhatározás megvan: ez az év tényleg más lesz, mint a korábbiak, a sport végérvényesen része lesz az életednek. Mi kellhet még? Mondjuk a megfelelő öltözet és néhány eszköz, illetve kiegészítők. Gyakorlatilag szinte semmi sem nélkülözhetetlen, mégis több oka is van annak, hogy legyen egy (gyakori edzés esetén két) olyan szett, amelyet kifejezetten sportoláshoz viselsz. Nem azt mondjuk, hogy irgalmatlan sok pénzt el kell költened – ha csak nem egy sarkvidéki expedícióra indulsz, ahol nélkülözhetetlenek a nagyon komoly, technikai öltözékek – hiszen ma már költséghatékony módon is beszerezheted edzőruháidat. És hogy miért fontos, hogy legyen a sporthoz dedikált ruházatod?

1. Kedvet csinál

Először is fontos, hogy az ember szívesen lásson hozzá az edzéshez. A legfontosabb persze az, hogy csináljuk, de hatalmas a különbség, ha kedvünk is van hozzá. Ha olyan ruhát viselünk, amelyet élvezet viselni, mert jól érezzük magunkat benne, tetszik a látványa, akkor nagyobb az esélye, hogy lelkesen állunk neki a dolognak. És ez már önmagában fél siker.

2. Magabiztosabbá tesz

Sokan hisznek benne, hogy a megfelelő öltözék segít a jobb teljesítmény elérésében. És nem is megalapozatlanul, elvégre ezt pszichológiai vizsgálatok is bizonyították. Tény tehát, hogy ha az ember edzéshez való öltözéket visel sportolás közben, akkor nagyobb eséllyel edz nagyobb intenzitással. A megfelelő viselet ráadásul növeli az önbizalmat is. Ezért válasszunk olyan edzőcuccot, amely tetszik, színeiben is llik hozzánk.

Tesztünk segít eldönteni, hogy mit sportolj!

3. Csökkenti a sérülések esélyét

A sportsérülések leggyakoribb oka a nem megfelelő felszerelés. Ha túl bő ruha van rajtad, az nemcsak gátol a mozgásban, de ráléphetsz, illetve beakadhat különféle helyekre, ami miatt eleshetsz, megütheted magad. A lábak helyzete pedig meghatározza nemcsak a boka, de a térd, a csípő és a gerinc állapotát is, így nem mindegy, hogy milyen cipőt választasz, különösen, ha rendszeresen futni jársz. Cipőválasztáshoz érdemes érdemes szakember, sportorvos és/vagy ortopéd orvos tanácsát kérni.

A legfontosabb: a sportmelltartó

Megfelelő tartás nélkül az izom, szövetek és szalagok megnyúlnak, emiatt pedig a mellek idő előtt megereszkedhetnek. A hagyományos melltartók csak a függőleges irányú mozgást szabályozzák, sport közben azonban a mellek nem csak ilyen irányban mozognak. A kutatások szerint a sportmelltartók, amelyek elasztikus, testhez idomuló anyagból készülnek, 74%-kal csökkentik a mellek sport közbeni mozgását, a hagyományos fehérneműk viszont csak 34%-kal. Egy jó sportmelltartó nem korlátozza a mozgást, mégis védelmet nyújt, csökkenti a rázkódást, jó a légáteresztő képessége és felveszi a nedvességet.

Sporthoz a ruhát

Attól függ, milyen típusú sportot választasz, más szempontokra érdemes odafigyelni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem jógázhatsz futócuccban vagy hogy nem futhatsz az aerobikhoz használt szettedben. De, és különösen ha mindig egyfajta sportot űzöl, érdemes az ahhoz kialakított ruházatot választani, hiszen ezek nem véletlenül lettek különbözőképpen kifejlesztve.

● Jóga, pilates

Ezeknél a mozgásformáknál fontos, hogy befelé koncentrálj, ezért mindenképpen kényelmes darabokat válassz. A puha, lágy esésű darabok ideálisak, hiszek ezekben biztos, hogy kényelmesen érzed majd magad, és a szabad mozgásban sem korlátoznak. Nem kell feszes nadrágot viselned, ha nem kedveled az ilyesmit, de arra figyelj, hogy lehetőleg a bokánál legyen egy kis gumírozás, hogy egyetlen gyakorlatnál se csússzon fel például a nadrág szára. (A legtöbb jóganadrágot direkt így szabják.) Ezeknél a sportoknál nem létszükséglet az sem, hogy gyorsan száradó és nedvszívó anyagot viselj, de ha izzadékony vagy, ezekben kellemesebb gyakorolni, mint mondjuk egy sima pamutpólóban, amit átizzadva meglehetősen kellemetlen viselni.

Eszközök:

A legtöbb pilates- és jógastúdióban megvan minden eszköz, amire szükséged lehet. Ha otthon gyakorolsz, természetesen fontos egy csúszásmentes jógaszőnyeg (ez egy sor otthoni torna esetén jól jöhet), illetve hasznos lehet egy jógapárna, ha érzékeny például a térded. A jógatégla pedig megkönnyíti a különböző ászánák felvételét akkor is, ha még nem vagy elég laza és hajlékony a gyakorlásukhoz. A pilateshez különböző súlyozott labdákat szoktak használni, de ha otthon edzel, valójában semmi extrára nem lesz szükséged, talán a gumiszalag az, ami már kezdőknek is jól jön.

● Aerobik, torna

Nagyobb intenzitású edzésformánál már szerencsés, ha az ember technikai, vagyis lélegző, gyorsan száradó anyagból készült felsőt visel, ami nemcsak a túlmelegedéstől védi a testet, de a kihűléstől is. Legyen rugalmas a ruházatod, hiszen egy feszes cuccban nem olyan kellemes például négyütemű fekvőtámaszozni (hogy csak ezt a szinte mindenki által utált gyakorlatot említsük).

Eszközök:

Nem kell teljes súlyzó szettet beszerezned, egy egykilós súlyzópárral már rendesen meg tudod dolgoztatni a karjaidat. Egy fitneszlabda, egy ugrálókötél vagy egy fekvőtámasz keret megfűszerezheti az edzést, de amíg kezdő szinten vagy, igazából ezekre sincs szükség.

● Futás, szabadtéri sportok

Ha a kinti sportokat preferálod, a funkciós ruházat mellett érdemes letenni a voksod, ezek védenek ugyanis legjobban az időjárástól. Hálós betétek és szellőzőnyílások segítenek a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásában, a fényvisszaverős részek pedig a sötétben növelik a láthatóságot. Ha zenehallgatás közben szeretsz sportolni, a telefonodat beteheted az erre szolgáló zsebekbe. Hideg időben a sportmelltartóra egy hosszú ujjú technikai felsőt vegyél, amire jöhet a kicsit vastagabb, magas nyakú technikai felsőrész. A szélkabát vagy esőkabát szintén nagyon hasznos ruhadarab.

Eszközök:

Nem lesz szükséged semmire, esetleg a karra tépőzárazható telefontartóra, vagy futósapkára. A klasszikus kötött sapkákkal szemben ezek szintén lélegző technikai anyagból készülnek, így nem izzad bele a fejed.

Mire jó a kinesio tape?

Bizonyára feltűnt, hogy főleg a sportolókon olykor színes öntapadó szalagokat látsz. A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely arra szolgál, hogy segítsen megszüntetni a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot, méghozzá úgy, hogy kihasználja és serkenti a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Korrigál, támaszt, miközben nem korlátoz. Segíthet az ízületek stabilizálásában, tehermentesítheti a szöveteket, megakadályozza az izomgörcsöket, csökkenti a fájdalmat, lazítja az izmokat. Fontos, hogy a tapasz szakszerűen legyen felhelyezve, ezért ne magadnak próbálkozz, mindenképpen kérd terapeuta segítségét.

(Kiemelt kép: Unsplash)