A járvány miatt zár be Oxford egyik büszkesége, a 450 éves kocsma

J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis mellett oxfordi egyetemisták és akadémikusok sok-sok generációjának volt kedvence a hely, ami végleg veszélybe került a koronavírus-járvány miatt.

A Lamb and Flag (Bárány és Zászló) Oxford városának egyik legrégebbi pubja, vagyis kocsmája. A neve a Jelenések könyvének Isten Báránya (Agnus Dei) szimbólumából származik, ami Keresztelő Szent János szimbóluma is. A pub működésének több mint négy évszázada során nemcsak egyetemisták tömegeinek, de akadémikusoknak, sőt az irodalom több neves alakjának is egyik kedvenc helye volt. Eddig sikeresen megbirkózott az évszázadok viharaival, a koronavírus-járvány gazdaságai hatásaival azonban nem bírt már el. 

A Lamb and Flag és sztárvendégei

A kocsma 1566-ban nyitott, majd 1613-ban költözött át a jelenlegi helyére, a város széles útjának, a St. Gile’snek az egyik passzázsába, a városközpontba. A Lamb and Flag a St. John’s College (az Oxfordi egyetem 44 kollégiumának és független magán csarnokának egyike) tulajdonában áll, és bevételeiből az egyetem 1997 óta ösztöndíjakat is finanszírozott. A bezárás ténye az ösztöndíjakat állítólag nem érinti majd, az egyetem másként oldja meg a finanszírozásukat. Fennállásának évszázadai alatt rengetegen látogatták a helyet,

a Lamb and Flagben gyakran megfordult például J. R. R. Tolkien is.

Az angol író, filológus, festő, az egyetemes irodalomtörténet egyik legolvasottabb, egyik legelismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja, a Gyűrűk Ura trilógia szerzője 1925 és 1945 között volt az angolszász nyelv professzora az Oxfordi Egyetemen. De nemcsak ő, hanem nagyon jó barátja, C. S. Lewis is gyakori vendég volt a pubban. Lewis irodalomtörténész, gondolkodó, teológus volt, őt tekintjük a modern kori gyermek-fantasy megteremtőjének, leghíresebb műve a Narnia krónikái című fantasyszeptológia. Illetve tartja magát az a vélekedés is, hogy Thomas Hardy ebben a kocsmában írta a Lidércfény című regényének nagy részét.

A kocsma tehát, noha kulturális vonatkozásban is igencsak fontos hely, a járvány kezdete óta, csakúgy mint számtalan vendéglátóipari hely szerte a világon, katasztrofális bevételkiesést szenvedett el, így bezárni kényszerül.

A pub vezetése közleményben jelentette be, hogy január 31-án végleg bezárnak, mert az elmúlt egy év bevételei alapján a pub nem életképes. 

Posted by Christopher James Challenger on Friday, September 1, 2017

Angliában márciusban és áprilisban, majd júniusban, aztán novemberben volt kijárási tilalom, illetve január 5-e óta újra. A Lamb and Flag azért is volt különleges, mert a legtöbb pubbal ellentétben sem tévé, sem rádió, de még egy zenegép sem volt benne, ez egy olyan létesítmény volt, ahová az emberek beszélgetni jártak.

Az Oxfordi egyetem

Az Oxfordi Egyetem (angolul University of Oxford vagy csak egyszerűen Oxford) Angliában, Oxfordshire központjában, Oxfordban működő egyetem. Az angol nyelvterületen ez a legrégebb óta működő egyetem, és a bolognai egyetem után a második legrégebbi felsőoktatási intézmény, amely ma is működik. Az egyetemnek mintegy 130 intézete és kutatóközpontja van, és a Cambridge-i Egyetemmel megegyező rendszerben 38 egyeteme és 6 úgynevezett független magán csarnoka van. Amíg mondjuk a Londoni Egyetem college-ai nevükkel ellentétben önálló, teljes jogú egyetemek, amelyek egymástól gyakorlatilag teljesen függetlenül működnek, addig az Oxfordi Egyetem college-ai nem önálló intézmények. Az összes intézet, tanszék és kutatóközpont az egyetemi maghoz tartozik, és a diplomákat is az egyetem adja ki, azon megjelölve a diák college tagságát, aminek az egyetem befejezését követően az esetleges kapcsolati köröket leszámítva semmi jelentősége sincs.

(Kiemelt kép: Wikipedia)