63 éve szabadalmaztatták a kreatív építőjátékot.

A színes műanyag kockák, amelyekkel gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen játszanak szerte a világon, közel hetvenévesek. A Lego-elemek, amelyekből épületek, járművek, mesefigurák, komplett életképek és lényegében bármi, amit elképzelünk, megépíthető, fantáziánkat is szabad szárnyalásra ösztönzik. A Lego ünnepnapja ma van, mivel 1958-ban ezen a napon szabadalmaztatták a kreatív játékot – ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet róla.  

A márka ereje

2017-ben a Lego lett a világ legerősebb márkája. A brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat ranglistája szerint négy évvel ezelőtt a Lego lekörözte a Google-t, a Nike-t, a Ferrarit és a Visát is.

Játssz jól!

A Lego Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, a neve a dán leg godt szavakból áll, amelyek jelentése: játssz jól. A Lego Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye Billundban található, azonban termékeit világszerte több mint 140 országban értékesítik.

Magyar kockák

Lehet, hogy a Lego-kockákat, amelyek legutóbb a kezünk ügyébe kerültek, Magyarországon gyártották? Jó esély van rá, ugyanis a nyíregyházi gyárban naponta több mint 60 millió elemet fröccsöntenek, a Duplo almárka darabjai pedig szinte száz százalékban Nyíregyházán készülnek.

Abroncsgyártásban is az élen

Ki gondolta volna, hogy a Lego gyártja a legtöbb abroncsot a világon? Pedig így van, éves szinten nagyjából 400 millió abroncsot készítenek a különböző Lego-járművekhez, ezzel az óriási számmal pedig egyetlen valódi abroncsgyár sem tud versenyre kelni.

Trilliónyi kombináció

Két 2×4-es Lego-kockát 24-féleképpen tudunk összeilleszteni, a variációk száma pedig exponenciálisan növekszik, minél több elemmel dolgozunk. Hat ugyanolyan kockát például több mint 900 millió különböző módon tudunk összerakni.

Igazi Lego-ház

A játékmárka kínálatában találunk tenyérnyi házikót, és olyat, amely egy ebédlőasztalt is beterít, de van, aki még ennél is nagyobbra vágyott. Az angol James May egy életnagyságú házat épített Lego-elemekből, méghozzá 3,3 millió darabból. Építményében működő vécé, zuhany és ágy is található.

Üresfejűek

A Lego minifiguráinak feje nem azért lyukas, hogy ráilleszthessünk egy kockát – ahogy ezt sokan gondoltuk gyerekkorunkban –, hanem azért, hogy ha egy gyerek véletlenül lenyeli, akkor is szabadon tudjon lélegezni.

A tökéletes forma

Az évek során használt öntőformák között kevesebb mint két mikrométer a méretkülönbség, ez pedig azt jelenti, hogy egy mai elem tökéletesen összeilleszthető egy hatvan évvel ezelőttivel.

Zöldülő kockák

Sok játékgyártóhoz hasonlóan a dán cég is zöldíti a gyártási folyamatait: 2018 óta a fákat, bokrokat és leveleket formázó darabokat nádcukorból állítják elő, 2030-ra pedig szeretnék elérni, hogy az összes építőelem biológiailag lebomló anyagból készüljön.

(Kiemelt kép: Unsplash)