5 bombabiztos tipp: Így tartsd meg a sportolásról szóló újévi fogadalmaidat

Közös tapasztalat, hogy sokszor nehezebb magánál az edzésnél is, hogy rávegyük magunkat az edzésre. Mindannyian nagyon jók vagyunk kibúvók keresésében és halogatásban is, de arra is mind képesek vagyunk, hogy túllépjünk a saját árnyékunkon. Összeszedtünk néhány tippet ahhoz, hogy az újévi fogadalom ne csak fellángolás legyen, hanem valódi életmódváltás. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, garantáltan elégedetten fogod nézegetni magad a tükörben néhány héten belül!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Mit sportoljak?

Olyan nincs, hogy valaki mindenben jó. Lehet, hogy egy barátnődnek nagyon bejön a jógázás, de te unod. Lehet, azt mondják a kick box férfiaknak való, de az első edzés után rájössz, hogy ez butaság, és beleszeretsz. Mindannyian mások vagyunk, és más edzésfajtában találjuk meg az örömet és a fejlődési lehetőséget.
A legfontosabb első lépés ezért az, hogy találjuk meg a nekünk megfelelő mozgásformát. Gondold végig, hogy mit szerettél csinálni tesiórákon: lehet az a legjobb, ha biztosra mész. De ne félj kísérletezni sem! A falmászástól kezdve, a spinningen át, a crossfitig rengeteg lehetőség van, és ki tudja, lehet az fog a legjobban tetszeni, amiről nem is gondolnád.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ezért készítettünk egy tesztet, amit ha kitöltesz, segít eldönteni, hogy milyen irányba indulj el!

Beszélj szakemberekkel!

Érdemes szakemberekkel is konzultálni, mert ők tudják, hogy mivel érhetjük el leginkább a kitűzött célt. A sportolás elkezdése előtt dietetikussal, személyi edzővel és a háziorvosoddal is érdemes konzultálni, mert mindannyian jó tanácsokkal tudnak ellátni, és gyorsabb, látványosabb változást érhetsz el a segítségükkel.
És ami még fontosabb, hogy így a sérüléseket és az egészségügyi problémákat is jobban meg tudod előzni. Nincs annál rosszabb, mint amikor menet közben derül ki valamiről, hogy az nem jó a testünknek. Vagy amikor egy kellemetlen sérülés akasztja meg az edzésedet hetekre, pont akkor, amikor már elkaptad a flow-t.

Tűzz ki célokat!

Alapvető kérdés, hogy mivel tudod feltüzelni a motivációt, amely forrása a napi mozgásnak? És az is, hogy hogyan tudod megtartani az egyensúlyt, hogy a célok hajhászása ne kényszerré váljon? A válasz nem egyszerű, pont azért, mert nincs univerzális válasz. Ezt mindenkinek magának kell kikutatnia magában. Légy őszinte magaddal, és tedd fel a kérdést: mit akarok elérni? Miért akarom ezt elérni? Ha őszinte vagy magaddal, és ennek fényében állsz a céljaidhoz, azok elérése is könnyebb lesz.

Lehet cél, hogy beleférj a kedvenc szoknyádba újra. És ha majd beleférsz, tűzhetsz ki újabb célt. De lehet az is, hogy egy perccel gyorsabban fusd le azt a kört, amin régebben futottál. Vagy az, hogy jobban érezd magad a bőrödben.
Ne felejtsd el, hogy nem muszáj versenyezni. Valakit ez motivál, mást nyomaszt. Légy önmagad mércéje, és csakis magadat akard boldoggá tenni a mozgással!

Győzd le a kifogásokat!

Ha megvannak a céljaid, és el is határoztad, hogy eléred azokat, az még nem az út vége. Újabb és újabb nehézségek tűnnek majd fel, és a legkönnyebbnek az tűnhet, ha kifogásokat keresel, hogy miért ne nézz szembe ezekkel. Azonban ez nem a könnyebb út, hanem visszafordulás, amit nem akarsz. Mindig jusson eszedbe ez, amikor az agyad kifogásokat kínál.
„Annyira sokat kell utazni az edzőteremig, ma inkább itthon maradok”. Ismerős, ugye? Ha tudod, hogy hajlamos vagy ezzel a kifogással élni, keress a közeledben sportolási lehetőséget. Sőt: rengeteg online óra is van, lehet neked az otthoni mozgás a megfelelő!
„Mindenki engem néz majd, és tök béna vagyok.” Mindenki elkezdte valahol, nyugi. Másrészt éppen a kezdők nézelődnek, hogy jól csinálnak-e valamit. A többiek magukkal vannak elfoglalva, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Pár alkalom, és te is itt fogsz tartani.
„Annyira fárasztó az edzés, már a gondolatától kimerülök.” Éppen azért sportolsz, hogy erősebb, kitartóbb, fittebb, egészségesebb legyél. Ez pedig valóban fáradtsággal jár, de amikor a fáradtság jut eszedbe, jusson az is, amikor elönti a tested a boldogsághormon, amit a mozgás szabadít el a testedben! Ha pedig nem az edzettségi szintednek megfelelő egy edzés, akkor válts bátran!
„Izzadok, kipirosodik a fejem, tök ciki!” Ez teljesen természetes, és egyáltalán nem ciki. Az edzőterem nem kifutó, viszont segít abban, hogy magabiztos legyél akkor, amikor valóban szépnek kell lenned.
„Nincs időm mozogni.” Haha, minden másra pedig van időd, ugye? Miért pont magadra ne tudnál időt szakítani? Ez az egyik leggyengébb kifogás. Legyen az egészséged és a tested fontosabb, mint az új rész a sorozatodból. Az megvár, az egészség nem.

Válassz megfelelő felszerelést!

Részletkérdésnek tűnhet, de egyáltalán nem az: gondosan válaszd ki a sportruházatot és a felszerelést. Nagyon idegesítő, amikor kényelmetlen egy cipő, vagy rossz egy súlyzó fogása.
Érezd jól magad sportolás közben is, keresd meg a számodra ideális felszerelést! A legtöbb boltban ki tudod próbálni a termékeket, és ha valami nem válik be, vissza is tudod cserélni általában.
Öltözködés tekintetében az a legfontosabb, hogy kényelmesen érezd magad az edzőcuccodban. Ha pedig kint sportolsz és hűvös az idő, legyen nálad extra réteg, amelyet, ha megizzadsz, magadra vehetsz a hazafele úton. Edzőterem esetén pedig cserebugyi és csereruha is legyen nálad, az a biztos!

Most pedig: sportolásra fel!