A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az emléknapon számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak az online térben, ezek közül ajánlunk néhányat.

A Pannon Filharmonikusok hangversenye a Müpában (19:30-tól)

A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Több mű már az előző évben szerepelt volna a Pannon Filharmonikusok műsorán, de a járvány miatti kényszerű újratervezések mindig elodázták az előadásukat. Erről a hányattatásról tanúskodik Bartók tanítványának és pályatársának, Veress Sándornak Threnos (Siratóének) című műve, amelyet 1945-ben, a romba döntött Magyarországon a távolban elhunyt Bartók emlékére komponált. Ezt a komor bevezetőt három derűs hangulatú darab ellensúlyozza. Elsőként Bartók Béla Divertimentója (vagyis szó szerint „szórakoztató” zenéje), ezután a címében is „szeszélyes” Capriccio hangzik el, amely a zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán tollából származik. Végül pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel. Ajánljuk mindenkinek ezt a hangversenyt, aki szereti a magyar zenét, és egy kis felvidulásra, legalább lélekben táncra és zenei humorra vágyik a szürke téli napokban. Megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Pilinszky János versei a Budapesti Művelődési Központ stúdiójából (11 órától)

Idén lenne százéves Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a Nyugat negyedik nemzedékének tagja. Január 22-én, a magyar kultúra jeles ünnepén, a százéves születésnap apropójából a Budapesti Versklubbal együttműködve készített irodalmi összeállítást a BMK. Wiegmann Alfréd színházi rendező, a Versklub vezetője szerkesztette a műsort, amelyben a klub két tagjának (Gyulai Zsuzsa és Varga Ilona) előadásában Pilinszky versei hangzanak el. A két tehetséges előadó egy rövid beszélgetésben megosztja velünk azt is, hogy miért éppen a műsorban szereplő verseket választották erre az alkalomra, és miképpen áll közel hozzájuk Pilinszky költészete, személye. Megtekinhető a BMK YouTube-csatornáján.

A Magos Együttes online koncertje a Mom Kultban (19 órától)

A hagyományos magyar népzenét játszó Magos Együttes a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja. Műsoruk alapját a 20. század népzenekutatóinak gazdag gyűjtött anyaga és az adatközlő mesterektől megszerzett hangszeres tudásuk adja, zenéjükkel megelevenítik Erdély különféle tájainak világát a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig. A zenekar tagjai a táncházmozgalom legnépszerűbb tájegységei (Kalotaszeg, Mezőség) mellett, a Maros mente és Székelyföld legkülönlegesebb muzsikáit bemutatva vezetik be a közönséget Erdély népzenei hagyományába. Az előadáson közreműködik a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes. Az online koncert január 23. 23 óráig érhető el ezen a linken.

Részletek az Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című könyvből (20 órától)

A decemberben megjelent kötet apropója egy rendkívüli, nagylelkű ajándékozás. Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A magyar kultúra napján Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetünk meg a könyv részleteivel, amelynek lapjain a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg. A könyvajánló a múzeum Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján lesz elérhető.

Fonó Online: Double Dresch Quartet (20 órától)

Két kvartettel áll színpadra az etnodzsessz királya a Fonó online koncertjén. Dresch Mihály a magyar dzsessz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. A legendás Dresch Quartetben remek dzsesszzenészek a partnerei, a zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai dzsessz egyéni ötvözetével. A Dresch-életmű egy új arca a Vonós Quartet, ahol virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel a művész folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. Az esemény megtekintését érvényes jeggyel lehet elkezdeni, és 23:59-ig lesz elérhető.

János vitéz broadcastminőségben a Budapesti Operettszínházból (19 órától)

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, amely híven követi az eredeti művet – és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak –, 2019 novemberében negyven év után ismét színpadra került a Budapesti Operettszínházban. Bozsik Yvette látványos rendezése – parádés szereposztással – most online is látható!