116 éve született Christian Dior, az álmok divattervezője

„J’adore Dior!” A mondat, ami megannyi divatrajongó száját elhagyta már, hogy ezzel is kifejezze rajongását az egyik legkiválóbb francia divattervező, Christian Dior iránt. Monsieur Dior, a divatot újradefiniáló New Look kollekció megalkotója 116 évvel ezelőtt, 1905. január 21-én született.

A legendás dizájner kitartóan követte álmait, megalapította a divatvilág egyik legprominensebb házát, a Diort, amelyet 1957-es haláláig vezetett, és amely ma is stabilan tartja pozícióját a vezető luxusmárkák között. Christian Diornak nemcsak a ruhakölteményei időtállók, de szavai is örökérvényűek. A divat kéziszótára című, 1954-ben kiadott könyvéből mazsoláztunk.

Egyéniség

„Amíg nem változunk át robotokká – és remélem, ez az idő sosem jön el –, az egyéniség mindig a valódi elegancia egyik kritériuma lesz. Még ha nem is tudsz mindig méretre készített ruhákat venni, próbálj meg olyan darabokat vásárolni, amelyek tökéletesen illenek a személyiségedhez. (…) Egy elegáns nő nem követi vakon a divatot. Ha egy új irányzat nem illik hozzád, ne is törődj vele.”

Elegancia

„Ez az a szó, amelynek a pontos definiálására egy teljes könyvet kellene szentelni. Most csak annyit mondok, hogy az elegancia a különlegesség, a természetesség, a gondosság és az egyszerűség megfelelő arányú kombinációja. Hidd el nekem, ezek nélkül nincs elegancia, csak annak látszata. Az elegancia nem pénz kérdése. Az előbb említett négy összetevő közül a legfontosabb a gondosság. Gondosan válaszd ki a ruháidat. Vigyázz rájuk viselés közben. Féltve tárold őket.”

Fekete

„A legnépszerűbb, a legkényelmesebb és a legelegánsabb az összes szín közül. És igen, szándékosan hívom színnek, mert néha a fekete is tud olyan üdítő lenni, mint egy szín. (…) Feketét bármikor, bármilyen korban és bármilyen alkalomra viselhetsz. A kis fekete ruhának minden nő gardróbjában ott kell lapulnia. Könyvet kéne írnom a feketéről…”

Kor

„Ami a divatot illeti, csupán két kor létezik: lánykor és nőkor. (…) Magadnak megfelelően öltözz – ennek megfelelően a korodhoz is –, de ez nem jelenti azt, hogy olyan ruhákat kellene viselned, amelyek öregítenek.”

Kozmetikumok

„A kozmetikumok jelentős szerepet játszanak a szépség kihangsúlyozásában, de sosem szabad szembetűnőnek lenniük. A túl sok smink már rég kiment a divatból. Nem vagy reflektorok kereszttüzében, mint egy színpadi színésznő, szóval nem kell olyan erősen kikenned magad.”

Kulcs a jól öltözöttséghez

„Nincs is ilyen kulcs? Persze túl egyszerű lenne, ha lenne: a gazdag nők megvennék maguknak a kulcsot, és minden divattal kapcsolatos aggályuk elillanna! De az egyszerűség, az ápoltság és a jó ízlés – a divat három alapköve – nem megvásárolható. Ellenben gazdagok és szegények egyaránt meg tudják tanulni.”

Minőség

„A minőség az elegancia alapfeltétele. Én mindig a minőséget fogom előnyben részesíteni a mennyiséggel szemben. Akár készen vásárolod, akár varratod a ruháidat, mindig a lehető legjobb minőséget válaszd, amit csak meg tudsz engedni magadnak. Mindig jobb egy jó minőségű ruha, mint két ócska rongy.”

Öregedés

„Ahogy korábban is említettem, ma már nincs olyan, hogy idős nő. Csak olyan nők vannak, akik idősebbek másoknál. (…) Semmi sem csinosabb az ősz hajnál. És általában ahogy egy nő őszül, egyre több méltóság és nőiesség árad belőle.”

Parfüm

„Amikor fiatal voltam, a nők sokkal több parfümöt használtak, mint most, és szerintem az csodálatos volt, bánom, hogy a nők ma olyan csínján bánnak vele. A parfümöd, épp úgy, mint a ruháid, sok mindent elárulhatnak a személyiségedről, és a kedved szerint váltogathatod őket. Azt gondolom, fontos, hogy egy nőnek olyan csodálatos parfümje legyen, mint amilyen csodálatosak a ruhái. És ne hidd, hogy csak magadra kell fújnod, illatozzon tőle az egész ház, különösen a hálószobád.”

Pongyola

„Azt gondolom, a pongyola vagy köntös nagyon fontos eleme a gardróbnak, mégis sok nő mellőzi őket. Anyáink nagy gondot fordítottak a pongyolákra, és igazuk is volt: elvégre ez az a ruhadarab, amelyben a családod minden reggel lát; ez az első, amit felveszel, hogy elindítsd a napodat.”

Táskák

„Rettentően fontos kiegészítő, mégis oly sok nő alábecsüli. (…) Mindig a legegyszerűbb és legklasszikusabb táskák a legjobb választások, és a bőr minősége is nagyon lényeges. Az olcsó bőr nem is olyan olcsó – drága mulatság olyasmire költeni, ami hamar tönkremegy. (…) Ne feledd, a táska nem szemétkosár! Nem töltheted tele felesleges dolgokkal, és várhatod el tőle, hogy szép és tartós maradjon. Ahogy a ruháidra, úgy a táskádra is vigyáznod kell.”

Változatosság

„Naná, minden nő álma, hogy minden nap más ruhát viselhessen – de ezt anyagilag képtelenség lenne bírni, és nem is hiszem, hogy olyan jó lenne. Ha látsz egy nőt egy gyönyörű ruhában, szívesen látnád őt újra ugyanígy. Ha van egy kedvenc ruhád, mi akadálya lenne annak, hogy ne viseld újra és újra? Sokkal ideálisabb, ha kevés, de jó holmijaid vannak… de ezt már annyiszor mondtam.”

(Kiemelt kép: Getty Images)