A héten Amerikában számos fontos esemény történt, több olyan, amelyre a történelemben korábban nem volt példa. A Biden családdal együtt két német juhászkutyájuk, Champ és Major is beköltözött a Fehér Házba, vagyis Major az első menhelyről örökbe fogadott eb, aki az elnöki rezidencia lakója lehet. Ez pedig olyan jelentős pillanat, hogy gazdájához, Joe Bidenhez hasonlóan a kutyust is hivatalosan beiktatták.

A múlt vasárnap tartott Zoom-ceremóniát, amelyet beiktatás helyett mókásan ebiktatásnak neveztek, a Delaware Humane Association (Bidenék 2018-ban ettől a szervezettől fogadták örökbe Majort) és a Pumpkin Pet Insurance szervezte. A sztárvendég Josh Groban énekes volt, aki előadta Patti Page How Much Is That Doggie in the Window (Mennyibe kerül az a kutya a kirakatban) című dalának újragondolt verzióját, amely ezúttal úgy szólt, hogy „Örökbe fogadom azt a kutyát a kirakatból”.

Az ebiktatást jótékonysági céllal rendezték, a nézőktől pedig több mint 100 ezer dollár gyűlt össze. Az összeget a Delaware Humane Association nonprofit állatvédő szervezet és örökbefogadási központ kapta.

A virtuálisan megtartott eseményen, amelyre több mint tízezren voltak kíváncsiak, sajnálatos módon épp Major nem tudott részt venni, ugyanis „neki és Champnek rengeteg tennivalója akadt a költözés előtt” – hangzott el az indoklás az NBC Today show-jában. A másik német juhászkutya számára, amely 2008 óta a Biden család tagja, nem ismeretlen a Fehér Ház, Champ ugyanis lakott ott egy ideig, amikor gazdája, Joe Biden Barack Obama elnökhelyettese volt.

A Fehér Házban szinte mindig voltak kutyák, a tegnap leköszönt Donald Trump volt a ritka kivételek egyike, aki nem költöztetett ebet és semmilyen más négylábút az elnöki rezidenciába, megtörve ezzel az évszázados hagyományt. Pedig az elnöki háziállatok kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy 1999-ben külön múzeumot is szenteltek nekik, a Presidental Pet Museumban minden megtudhatunk az USA first dogjairól. Hogy kik is voltak ők? Mutatjuk a legkedvesebb, legmókásabb és legkülönlegesebb elnöki ebeket.

Skip
Theodore Roosevelt híresen rajongott az állatokért, családjával valóságos állatkertet tartottak a Fehér Házban. Voltak tasakos ugróegereik, kígyóik, madaraik, pónijaik és természetesen kutyáik is. Az elnök egyik kedvence a Skip névre hallgató, rövid lábú, tarka terrier volt, amelyet Roosevelt 1905-ben egy coloradói medvevadászatról vitt haza magával. Az Amerikai Kennel Klub 1999-ben a fajtát Teddy Roosevelt terrier néven jegyezte be.

Laddie Boy
Korábban egyik elnöki kutyát sem övezte akkora sajtófigyelem, mint Warren G. Harding Laddie Boy nevű airedale terrierjét. Tény, hogy a kutyus rendkívül fotogén volt, plusz gazdája megbeszéléseinek a nagy részén is részt vett – még saját széke is volt a Kabinetteremben. Laddy Boy hat hónapos volt, amikor 1921. március 5-én beköltözött a Fehér Házba, épp egy nappal Harding beiktatása után. Az elnök azt kérte, azonnal szóljanak neki, ha a kiskutya megérkezett, ez így is történt, Harding pedig egy kabinetülés kellős közepéről kiviharzott, hogy láthassa a kölyköt.

Rob Roy
Az USA 30. elnökének, Calvin Coolidge-nak és feleségének, Grace Coolidge-nak a legfőbb bizalmasa egy fehér, hosszú szőrű skót juhászkutya volt a Fehér Házban. A Rob Roy névre keresztelt négylábú később társaságot kapott, Prudence Prim szintén egy fehér, hosszú szőrű skót juhászkutya volt, ám az abszolút kedvenc az első kutya maradt. Rob Royt Coolidge azért szerette, mert „megjelenése tekintélyt parancsoló volt, mindenkihez udvariasan közeledett, bátorsága és hűsége pedig nem ismert határokat”. Azt mesélik, Rob Roy minden reggel elkísérte gazdáját az Ovális Iroda ajtajáig.

King Tut
A belga juhászkutya valóban kivette a részét a munkából gazdája, Herbert Hoover elnöksége alatt. Hoover az 1928-as elnöki kampányában egy olyan portrét jutatott el a sajtóhoz és a szavazókhoz, amelyen a kutyájával látható, hátha ezzel szimpatikusabbá válik az emberek számára – naná, hogy rá szavaztak az emberek. King Tut azonban nemcsak Hoover imidzsén javított, de szolgált a Fehér Ház rendőrei mellett is.

Fala
A fekete skót terrier folyton gazdája, Franklin D. Roosevelt mellett volt, így részt vett titkos találkozókon és a második világháború alatt nagyhatalmi konferenciákon is. 1943-ban rajzfilmsorozatot készítettek róla, Mr. Fala of the White House (Fala úr a Fehér Házból) címmel. Fala az egyik leghíresebb elnöki kutya volt – az egyetlen, amely szobrot kapott Washingtonban –, hét évvel élte túl gazdáját, és miután elpusztult, Roosevelt mellé temették.

Pusinka
A hidegháború alatt Nyikita Hruscsov jó szándéka jeléül ajándékozott egy kutyát Jacqueline Kennedy first ladynek. A kutyust Pusinkának hívták, amely oroszul bolyhost jelent, és nem akármilyen családból származott: Sztrelka (az első orosz kutya, amely túlélte az űrrepülést) kölyke volt. Sok amerikai kétkedve fogadta a szovjet vezető ajándékát, azt gondolták, az eb be van drótozva. John F. Kennedy ugyan allergiás volt a kutyaszőrre, hazavitte feleségének Pusinkát, a kiskutya pedig aztán mindenki szívét rabul ejtette – különösen Charliét, a Kennedy család welsh terrierjéét.

Liberty
Amikor a Ford család beköltözött a Fehér Házba, csak Chant, a sziámi cicát vitték magukkal. Később David Hume Kennerly, Gerard Ford barátja és hivatalos fotósa egy golden retrievert ajándékozott az elnöknek. A Liberty névre keresztelt kutyus nyolc kölyköt hozott világra a Fehér Házban, hét kicsi családokhoz került, egyikükből pedig vakvezető kutya lett.

Rex
Ronald Reagen és felesége, Nancy Reagan világ életükben imádták az állatokat, voltak kutyáik, lovaik, marháik és aranyhalaik is. Amíg a Fehér Házban éltek, a legnépszerűbb kiskedvencük egyértelműen Rex, a King Charles spániel volt. Amikor a first lady úton volt, az Egyesült Államok 40. elnöke gyakran írta a naplójába: „Rex és én egyedül vagyunk. Rex és én újra szobatársak vagyunk, és az emeleten várjuk, hogy Nancy visszatérjen. És ha itt van, a kutyával nagyon boldogok vagyunk.”

Millie
H. W. Bush kutyájának első éve meglehetősen nyugodtan telt a Fehér Házban, ám miután Millie hat kölyöknek adott életet, valódi médiaszenzáció lett. Barbara Bush first lady, Millie és a hat kölyök a Life magazin címlapján is szerepeltek. Ezután a first lady megírta a Millie’s Book (Millie könyve) című bestsellert, amely az eb Fehér Házban töltött mindennapjait meséli el. A könyv eladásaiból közel egymillió dollár gyűlt össze, amely teljes egészében a Barbara Bush Alapítványhoz került.

Barney
A legtöbb amerikainak a webkamerás sztori ugrik be először George W. Bush kutyájáról, amelyet az elnök 2000-ben kapott ajándékba. A skót terrier 2002 decemberében egy miniatűr kamerával a nyakörvén mászkált a Fehér Házban, így mindenki alaposan szemügyre vehette – egy kutya szemszögéből – az elnöki rezidencia karácsonyi dekorációját. A Fehér Ház honlapján közzé tett felvétel akkora sikert aratott, hogy a Bush-adminisztráció alatt Barney többször is jelentkezett videókkal.

Bo és Sunny
Barack Obama az elnöksége alatt egy különleges kutyafajtával ismertette meg Amerikát és az egész világot. 2009 áprilisában költözött a Fehér Házba Bo, a portugál vízikutya, majd 2013 augusztusában Michelle Obama first lady a Twitteren jelentette be, hogy a fiú kutyus egy kislány társat kap: Sunnyt, Bo „kishúgát” a Fehér Ház úgy jellemezte, hogy „tele van energiával és nagyon ragaszkodó”. A két kutyát láthattuk, ahogy a Fehér Ház kertjében a hóban játszanak, üdvözlik a látogatókat, az igazán prominens vendégeket pedig elegáns nyakörvben és csokornyakkendőben várták.    

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Barack Obama (@barackobama) által megosztott bejegyzés

(Kiemelt kép: Getty Images)