Szinglitérkép és koplaló lányok a 19. században a Nők Lapja e heti számában

Szinglihelyzet itthon egy friss tanulmány alapján. A soványság története a 19. századtól. Képzeletbeli utazás az Északi-sarkra. 16 oldalas rejtvénymelléklet. Anyósok és a velük való kapcsolatunk. Jó pár izgalmas témát tartogat még a legújabb Nők Lapja, amit január 20-tól értek el az újságosoknál. Ízelítő!

Galériánkra kattintva ízelítőt kaptok a Nők Lapja 2021/3. számának tartalmából:

Galéria | 11 kép

Szinglitérkép és koplaló lányok a 19. században a Nők Lapja e heti számában

Szinglitérkép és koplaló lányok a 19. században a Nők Lapja e heti számában

Fotó megosztása:

Kérdezni szabad

Információs sztrádán robogunk, és csak kapkodjuk a fejünket… Eligazodni, stabil pontokat találni még nehezebb, mint valaha. Talán azért is, mert mindannyian a saját mikrovilágunkból nézzük a világ eseményeit, leginkább a dolgozószobánkból. Az, hogy mit engedünk be, tényleg csak rajtunk múlik. Ezen a héten több húsbavágó vagy megrázó téma is fókuszba kerül lapszámunkban. Az idősödő szülők ápolása sok családot érint – itthon és a fejlett világban egyaránt –, és sajnos, a testvérek között ez vízválasztó lehet, hiszen nincs mindenkinek egyformán lehetősége segíteni a nehéz szituációban, részben a földrajzi távolság, részben lelki okok miatt. Hogy mennyi kérdést vet fel a téma, ennek jártunk utána. Felidézzük a Challenger amerikai űrsikló 35 éve történt katasztrófáját, amikor mindenki szeme láttára robbant fel a szerkezet, aminek során a teljes legénység, köztük egy civil tanárnő is meghalt. Hogy mi okozta a tragédiát, arra is fény derült… Sajnos, ez is példa arra, hogy az élet mindig meglepő, ugyanakkor váratlanul végzetes fordulatokat vehet. Így történik ez a nagy visszhangot kiváltó filmművészeti alkotásban, a Mundruczó Kornél–Wéber Kata alkotópáros filmjében, amelyet nemrégiben mutattak be.
A Pieces of a Woman (Egy nő darabjai) egy fiatal nő történetét meséli el, aki közvetlenül szülés után veszíti el a gyermekét, ismeretlen okból. Ahhoz, hogy az ember fel tudjon dolgozni történéseket az életében, fontos megértenie az okokat. És itt, ebben a helyzetben, amikor a szülők lelkileg és fizikai valójukban is várták gyermekük születését, még nehezebb szembenézni azzal, hogy igazából nincs kézzelfogható ok a csecsemőhalálra. Minden szereplő másképp éli meg a tragédiát: van, aki felelőst, kártérítést követel, más magába zárkózva gyászolja a gyermeket, és akad, aki önpuszításba kezd. A legfontosabb mondat számomra mégis az, amikor az anya elmondja, miért nincs értelme az anyagi kárpótlásnak. Mert ez azt jelentené, hogy őt lehet kárpótolni az elvesztett gyerekéért… Pedig nem lehet. Vannak helyzetek, amikor veszítünk, hibázunk, mert ha nem tennénk, akkor tökéletesek lennénk. Vajon mi történt volna, ha ez az édesanya kórházban szüli meg gyermekét? Vajon mi lett volna, ha a szakértői véleményekre hallgatva az extrém hideg időjárásban nem indítják el a Challengert? Kérdezni, kételkedni szabad, ez a szabadságunk alapja. Vigyázzunk rá!

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnél a nyomtatott magazinra, ne habozz, kattints az mc.hu oldalra, vagy fizess elő a nőklapja.hu-ra és olvasd online a Nők Lapja tartalmait. Pontos részletek az mc.hu/noklapjahu oldalon! Kövess minket Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!