Igaz, tavaly ilyenkor senki nem látta előre, hogy 2020 slágere a házi készítésű kovász, a dalgona kávé és a gabonapelyhet helyettesítő minipalacsinta lesz, bátran ki merjük jelenteni, hogy a következő étkezési trendek nagy valószínűséggel terítéken lesznek 2021-ben.

Bár a koronavírus-járvány alakulása erősen befolyásolja azt, hogy mit és hogyan fogunk fogyasztani ebben az évben, mégis érdemes végigvenni, hogy a gasztronómiai szakértők milyen trendi ételeket és étkezési szokásokat jósolnak 2021-re.

Még egy kis fűszer

A tavalyi évben mindenki szerzett annyi rutint a konyhában, hogy 2021-ben bátrabban nyúl az alapanyagokhoz és a fűszerekhez is. A trendkutatók szerint 2021 ízekben gazdag esztendő lesz, ezt mutatja az is, hogy nő a kereslet az olyan erőteljes és karakteres fűszernövények és -keverékek iránt, mint a piri piri, a chili és a közel-keleti zaatar.

Ha növényi fehérje, akkor kender

A kender remek alternatívája a szójának, vagyis kiváló konyhai alapanyag lehet a vegánok számára is. Mivel egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre, a kendermag népszerűsége is egyre nő – köszönhetően annak is, hogy ez a szuperélelmiszer a természet egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrása.

Csicseriborsó minden mennyiségben

Szó se róla, szeretjük a humuszt, de a csicseriborsóban olyan sok lehetőség van még! Hogy ezt minél több gyártó igyekszik kiaknázni, jól mutatja, hogy most már egyre több helyen lehet kapni csicseriborsóból készült tésztát és különféle rágcsálnivalókat. Házilag ízletes ropogtatnivalót, ínycsiklandó salátát, tápláló egytálételt, de akár isteni levest is készíthetünk ebből a magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesből.

Szívvel-lélekkel készült

2020-ban nemcsak a konyhában töltöttünk több időt, de a konyhakertben is. Voltak, akik az ablakpárkányban tartottak néhány fűszernövényt, sokan látványos és trendi magaságyást készítettek, míg a legtöbben a klasszikus veteményesben nevelgették a terményeiket. Ráébredtünk, hogy az általunk gondozott zöldségek és gyümölcsök a legfinomabbak, belőlük még ízletesebb ételek készíthetők. Úgy tűnik, a saját nevelésű terményekről és a házilag készített élelmiszerekről idén sem akarunk lemondani, szóval ha eddig nem tettük, ideje próbát tennünk a házi pesztóval és a házi zabtejjel.

Magnum, a legjobb választás

A nagyobb kiszerelés mindig környezetbarátabb választásnak bizonyul, de nem vagyunk benne biztosak, hogy kizárólag fenntarthatósági szempontok miatt lehet találkozni egyre gyakrabban óriási borosüvegekkel a boltok polcain. A borászok azt állítják, a vevői visszajelzésekre reagálva palackozzák kétszer akkora üvegbe boraikat: az úgynevezett magnum palack általában másfél liter űrtaltalmú, a #magnumsshowyoucare hashtag pedig már a közösségi médiában is nagyon pörög.

(Kiemelt kép: Getty Images)