Bár még csak január közepe van, nem túlzás kijelenteni, hogy megtaláltuk az év legszuperebb álláshirdetését. Az ír Nagy Blasket-sziget, amely Európa legnyugatibb szigete, egy olyan párt vagy két barátot alkalmazna, akik április és október között menedzselik a vendégházakat és egy kávézót.

Az álláshirdetésben két személyt keresnek, akik lehetőleg barátok vagy egy párt alkotnak, a munkaviszony pedig 2021. április 1. és október 31. között állna fenn. Az állásra a tavalyi évben 24 ezren jelentkeztek a világ minden pontjáról – annak ellenére, hogy a szigeten nincs áram, wifi és meleg víz. 2020-ban egy dublini házaspár, Annie Birney és Eoin Boyle kapták meg a munkát, amely egy valóra vált álom volt számukra. „A nap a hegyek között kel fel. Valóságos földi mennyországban érezzük magunkat, amikor a nap süt és a tenger nyugodt” – nyilatkozta tavaly Annie.

Fél év egy lakatlan szigeten

Nagy Blasket szigete távol esik mindentől (körülbelül két kilométerre fekszik a szárazföldtől), érintetlen természetének köszönhetően a táj pedig tényleg festői. Népessége, amely csúcspontján sem érte el a kétszáz főt, a negyvenes-ötvenes években drámain csökkent, az utolsó állandó lakos 1953-ban hagyta el a szigetet, mivel az ír kormány kijelentette, hogy már nem tudja garantálni a megmaradt lakosság biztonságát. Bár a hat kilométer hosszú és nagyjából egy kilométer széles Nagy Blasket jelenleg lakatlan, néhány fehér kőház nyitva áll a nagyvárosi léttől elszakadni vágyó turisták előtt.

A sziget új karbantartóinak az lesz a feladata, hogy rendben és tisztán tartsanak három házikót, illetve üzemeltessenek egy aprócska kávézót, amely kora reggel nyit, és ahol kávét és teát szolgálnak fel a vendégeknek, illetve a csónakkal érkező pásztoroknak. A kávé elkészítéséhez egy gáztűzhely áll a rendelkezésükre, amely gázpalackkal működik. „A vendégházakban is ez a rendszer – mondja Alice Hayes tulajdonos. – Főzni és vizet melegíteni is a tűzhelyen lehet.”

Wifi nincs, csak egy szélturbina

Az ideális jelölteknek jó fizikummal és kiváló kommunikációs készséggel kell rendelkezniük, és Alice szerint az sem árt, ha remek problémamegoldók: „Száz meg egy dolog tönkre mehet a szigeten, minden nap tartogathat valami meglepetést, szóval fontos, hogy könnyen feltalálják magukat.”

És ugyan a hideg vizes zuhannyal és a wifi hiányával is meg kell majd barátkozni a sziget új dolgozóinak, azért kétségbe esniük nem kell, nem lesznek teljesen elzárva a szárazföldtől: egy szélturbina elég áramot termel ahhoz, hogy a telefonjukat és a laptopjukat fel tudják tölteni.

Aki úgy érzi, ezt a pozíciót neki hirdették meg, január 22-ig még jelentkezhet itt.

(Kiemelt kép: Getty Images)