Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv 2020-ban: több mint másfélszer annyi kéktúrás igazolófüzetet vettek a túrázók tavaly, mint 2019-ben.

Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kétszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban. Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúrán 168%-os emelkedést jelent 2019-hez képest.

Összességében az országban már 150 000 felett van azok száma, akik a kék sávval jelzett túraútvonalat a kéktúra igazolófüzetet használva járják.

A kéktúrák 2020-as teljesítői is magas számot mutatnak: az 1171,8 km hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg 869 km hosszú az Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig. A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon. A koronavírus miatti bezártság-érzet a hazai lakosság kirándulási vágyát és természeti látnivalók iránti érdeklődését sokszorosára növelte, természetjáró célpontok látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, több közülük már-már zsúfolt úti céllá vált. Ugyanakkor olyanok is útnak indultak, akik a járvány előtt ritkán tették ezt. A legkedveltebb turista útvonal továbbra is az Országos Kéktúra, melynek karbantartója és üzemeltetője a Magyar Természetjáró Szövetség.

Túrázni csak felkészülten!

Ha ősszel vagy télen indulunk kirándulni, mindenképen zárt cipőben, bakancsban tegyük és viseljünk meleg, esőt bíró ruházatot. Legyen nálunk inni- és ennivaló, de legalább néhány alma. A GPS mellé jól jön a térkép is, hiszen könnyen megeshet, hogy nem lesz jel. Egy váratlan köd azt is megzavarhatja, akinek nagyon jó a tájékozódó képessége. A kirándulás, túrázás akkor lesz nagyon jó élmény, ha felkészülünk rá. Egyedül nem javasolt túrázni indulni, de ha egy könnyedebb kirándulást magányosan vállalnál be, akkor is mindenképp tudasd a barátaiddal vagy a családtagjaiddal, hogy hová mész. Mondd el, hogy honnan indulsz, hová érkezel és mikor ér véget a túra. A túra végeztével hívd fel őket. Nem mindegy, hogy hány nap után kezdik el a keresést, ha mégis valami baj történne. A mobiltelefonod mindig legyen feltöltve. Ha gyorsan lemerül, szerezz be és vigyél magaddal egy külső akkumulátort is.

Az Országos Kéktúra térképe (Forrás: Wikipedia)

Belevágnál a Kéktúrába?

Az Országos Kéktúra (vagy ahogy egyszerűen csak hívják, Kéktúra) Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza 2020-ban 1168 km volt, amely azonban az útvonal esetenkénti módosításai miatt változhat. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is. Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkotja együtt az Országos Kékkört. A kéktúrázást bárki, bármikor elkezdheti, alsó korhatár csak a Gyermekkéktúra esetében van. A teljesítés nincs határidőhöz kötve, mindenkinek saját döntése, hogy milyen tempóban halad. Mindhárom kéktúra útvonala több szakaszból áll, de a kiírás általános szabályai szerint nem kell egymást követő sorrendben haladni a teljesítéssel. Például a 27 szakaszra osztott Országos Kéktúra két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bárhol, bármilyen irányba elkezdhető, folytatható és befejezhető a túrázás.

Útvonalkövető túramozgalmakról van szó, vagyis a fehér alapon kék sávval jelölt útvonalon haladunk A-ból B-be, amit az útvonalak mentén kihelyezett bélyegzőkkel és dátumozással igazolunk az egyéni bélyegzőfüzetünkben.

Az egyik leglényegesebb feltétel, hogy kizárólag csak a gyalogos – az Alföldi Kéktúra esetében, RÉGI igazolófüzettel 2021. június 30-ig a kerékpáros – teljesítés fogadható el. A Magyar Természetjáró Szövetség oldalán össze van gyűjtve minden fontos tudnivaló, amelyekre akár az Országos-, akár a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli – akár az Alföldi Kéktúra esetében egy kezdőnek bármikor szüksége lehet.

(Kiemelt kép: Unsplash, Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség)