Mire jó az arctonik, és miért érdemes újra összebarátkozni vele?

Tinikorodban nagy kedvenced volt, de ma már nem szerepel az arcápolási rutinodban? Nagy hiba, hiszen a mai tonerek már sokkal többet tudnak, mint a 2000-es évek elején szolgáló társaik.

Mi jut eszedbe arról, hogy arctonik? Tinikorod alkoholos folyadéka, amiben naponta fürösztötted az arcodat, hogy eltűnjön az a mikropattanás, amelyik mindig a legrosszabbkor jött ki? Nos, ha ez így van, nem csoda, ha a tonik gondolatába is beleborzongsz. Pedig az arctonik ma már egy sokkal összetettebb és hasznosabb tagja lehet a rutinodnak, mint anno, hiszen a mai tonerek – legalábbis a jó minőségűek – egyáltalán nem tartalmaznak alkoholt, bővelkednek viszont pozitív tulajdonságokban, azaz jótékony hatóanyagokban.

Miért érdemes használni őket?

Az arctonik nem arclemosó, soha nem is volt az. Igaz ugyan, hogy sokféle feladata között a maradék makacs szennyeződések eltávolítása is szerepel, de legfontosabb funkciója az, hogy a bőr pH-értékét normalizálja, helyreállítsa, és felkészítse a bőrt a következő arcápolási lépésekre.

Emellett ma már ugyanolyan változatos a kínálat ebből a terméktípusból is, mint a többi arcápolóból: ahány bőrtípus, annyiféle arctoner.

Továbbra is vannak például zsíros bőrre ajánlott mattító tonikok, ám ezek alkohol helyett savakat (glikolsav, szalicilsav) tartalmaznak nagyon alacsony koncentrációban. A száraz bőrre szánt termékekben hialuronsav van, de a skálán megtalálhatók nyugtató és anti-aging hatással rendelkező tonerek is.

Hogyan használjuk őket?

A tonert az arclemosó után (amit lemostunk már vízzel) és a szérum előtt kell felvinni. Ezt megtehetjük a régi vattakorongos módszerrel, de a hidratáló, anti-aging vagy nyugtató arctonikokat úgy is felvihetjük, hogy a tenyerünkbe öntünk egy keveset, majd átpaskoljuk vele az arcbőrünket. Nem kell megvárni, hogy teljesen megszáradjon, jöhet rá azonnal a szérum. A tonert kiválthatjuk a különböző arcpermetekkel is, a rózsavíz például kiválóan tonizál, de a gyógyszertárban kapható ásványvizes spray-k is el tudják látni ezt az előkészítő, hidratáló, bőrpuhító funkciót.

És akkor a koreai arcápolás bekavar a képbe

Néhány éve gyűrűzött be hazánkba is a koreai arcápolási rutin 10 lépése, amelyben olyan extra ápolók szerepelnek, mint a lotion vagy az esszencia. Az ázsiai arcápolásban nagyon fontos a toner – a koreai rutinnak köszönhetjük, hogy itthon is elkezdett szépen lassan visszamászni a legnépszerűbb termékek közé.

A koreai nők körében gyakran alkalmazott a hét lépéses eljárás, amely során hét rétegben visznek fel tonert a bőrükre az elvesztett nedvesség pótlására.

Az ázsiai rutinban a sorrend a következő: toner, esszencia, lotion, szérum, krém, fényvédő (reggel). Az alapszabály, hogy a könnyebb textúráktól haladnak a gazdagabb textúrák felé. A kavarodás abból van, hogy bizonyos brandek a tonert is lotionnek hívják, sőt, felbukkantak már a toning lotion nevet viselő termékek is. Ha nem tudjuk azonnal megállapítani, milyen típusú termékkel is állunk szemben, próbáljuk ki a textúráját, illetve olvassuk el az alkalmazási instrukciókat.

Az esszencia

Egy jó esszencia hatóanyagokban gazdag, könnyű, vizes állagú termék, amely hidratál, táplál, puhítja  a bőrt és fokozza annak ragyogását. Tenyerünkön eloszlatva, arcunkra paskolva kell alkalmazni, a tonik után.

A lotion

A lotion általában az esszenciánál gazdagabb, de a krémnél könnyebb ápoló, tulajdonképpen egy lightos hidratáló. A fényesedésre hajlamos, zsírosabb bőrtípusra például nyáron krém helyett elég lehet egy lotion is, főként ha az okosan, a bőrtípusnak megfelelően lett kiválasztva.

A toning lotion

A fentivel ellentétben a toning lotion nem a krémet helyettesíti és a sorrendben az esszencia előtt áll. Ez gyakran csak egy felvágósabb megnevezése az arctoniknak, funkciójában annak megfelelő.

Nekem beváltak: Nivea Naturally Good Organic Green Tea tisztító tonik, Orlane Lotion Vivifiante előkészítő lotion, Schüssler Rózsavizes Hidratáló Arctonik, Giorgio Armani Crema Nera Extrema Aqua Pantelleria antioxidáns lotion, Kiehl’s Calendula Herbal-Extract Toner körömvirággal

(Kiemelt kép: Getty Images)