Nélkülük nem lesznek fesztiválok és koncertek: segítsünk a zeneipari háttérmunkásoknak!

Jótékonysági kezdeményezés indul a Fábián Juli Emlékalapítvány közreműködésével a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került zene- és rendezvényipari munkavállalók megsegítésére.

Nagyon sokak megélhetése került veszélybe azzal, hogy rendezvények híján se munkája, se fizetése nem volt. A koronavírus-járvány második hulláma még rosszabb helyzetben találta a zene- és rendezvényipari szektort, akinek maradt tartaléka, nagy eséllyel felélte már. A kezdeményező Szabó Zsolt Tschöppy színpadmester-turnémenedzser és néhány szerencsésebb helyzetben lévő zeneipari háttérmunkás ezért a maga eszközeivel próbál segíteni – közölték a #savethebackstage (ez annyit tesz: mentsük meg a kulisszák mögött dolgozókat) szervezők pénteken az MTI-vel.

„Példaértékű, ahogy a zeneipar szerencsésebb helyzetben lévő szereplői igyekeznek segíteni a többieken. Sok zenekar visszaforgatja a Raktárkoncerteken keresztül kapott támogatás egy részét, akár rajtunk keresztül, akár saját akciókkal”

– idézte a közlemény Szepesi Mátyás zenész-menedzsert, a Fábián Juli Emlékalapítvány kuratóriumának elnökét.


Az első hullám alatt azért igyekeztek tenni, hogy hosszú távon ne veszítsen jó szakembereket az ágazat. A tavaly tavasszal a Radio 1-gyel közösen indított gyűjtéssel hetven, a koronavírus-járvány által nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkás számára tudtak pénzbeli támogatást folyósítani, összesen tízmillió forint értékben. Szepesi Mátyás hangsúlyozta: már a tavalyi pályázatok értékelése során nyilvánvalóvá vált, hogy

nagyon sok, akár középkorú háttérmunkás a szakmában eltöltött évtizedek, az azzal járó fizikai megterhelés és az igen speciális szaktudás miatt nehezen talál más lehetőséget a munkaerőpiacon. Nekik már létszükséglet a külső segítség.

 A mostani kezdeményezés keretében az erre a célra készített pólókból, pulóverekből lehet rendelni a kampány webshopjában vagy a popshop.hu oldalán. A termékekből befolyt teljes bevétel a Fábián Juli Emlékalapítványhoz kerül, amely azokat a zenészeket segíti, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudtak fellépni, alkotni vagy dolgozni. “Ezzel járulunk hozzá ahhoz, hogy az alapítvány a második hullámban segítségre szoruló rendezvénytechnikai szakemberek számára kiírhasson egy újabb pályázatot” – tette hozzá Szepesi.
A pólókat és pulóvereket január 15-től lehet előrendelni, a megvásárolt termékeket február elején kezdik kipostázni. Bővebb információ a www.savethebackstage.hu oldalon található.

Fábián Juli emlékalapítvány

Az alapítvány célja olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak fellépni-alkotni-dolgozni, így elesnek a pénzkereset lehetőségétől. Az alapítvány másik célja az énekesnő emlékének ápolása. Az alapítók és a kuratórium tagjai mind Juli legközelebbi személyes köréből kerültek ki, rokonok, családi barátok, illetve Szepesi Mátyás a kuratórium elnöke. A tanácsadó testületben Juli legfontosabb zenésztársai, illetve egészségügyi. területen mozgó szakemberek kaptak helyet, akik azonban nemcsak JUli életének fontos szereplői, hanem olyanok is, akik kellő szakmai rálátással rendelkeznek a támogatásokkal kapcsolatos döntéshozatalról.

(Kiemelt kép: Unsplash.com)