Ha jobban törődünk saját magunkkal, garantáltan több örömünk lesz 2021-ben, mint tavaly volt. Legyen prioritás az öngondoskodás!

2021 kezdetén jól tesszük, ha újévi fogadalmaink közé felveszünk olyanokat is, amelyek arra összpontosítanak, hogy hogyan tudnánk jobban bánni saját magunkkal. Önostorozás helyett fókuszáljunk inkább a self care, azaz az önmagunkkal való törődés művészetére, a jelenlegi kihívásokkal teli mindennapjainkban talán még inkább igaz a jól ismert szlogen, miszerint: „mert megérdemeljük!” Az alábbi újévi fogadalmak ezt a szempontot szem előtt tartva születtek – igazodjunk hát hozzájuk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben!

Legyünk tudatosabbak!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit miért kenünk az arcunkra. Ne úgy válasszunk krémet, hogy lekapjuk az elsőt, aminek megtetszik a csomagolása. Érdemes tudni, hogy milyen hatást ígérnek és mi milyen hatást várunk el azoktól az arcápolóktól, amiket nap mint nap használunk. Ne véletlenszerűen ápoljuk az arcunkat, építsünk fel tudatosan egy nappali és éjszakai arcápolási rutint. Ebben kérhetünk szakértői segítséget, de mi magunk is utánajárhatunk – megéri rászánni az időt, bőrünk meghálálja. Jó kiindulópont lehet például ez a cikk, amelyben a krémek leghatékonyabb és legkárosabb összetevőit gyűjtöttük össze.

Esti rutinom (száraz, érzékeny bőr) legfontosabb ápolói: Kiehl’s Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Concentrate bőrnyugtató szérum, Vichy Minéral 89 szemkörnyékápoló koncentrátum, La Roche-Posay Toleriane Ultra bőrnyugtató krém, Clarins Hydra-Essentiel szammaszk, Paula’s Choice Radiance Renewal arcmaszk

Soha többé ne hagyjuk el az arcmosást!

Nálam továbbra is ez szerepel az újévi fogadalmaim közül az első helyen – pedig én alapvetően lelkes arcmosó vagyok. De még nekem is vannak – azaz voltak, 2021-ben már nem lesznek – olyan estéim, amikor képtelen voltam rászánni magam a kétfázisú arclemosásra, vagy bármilyenre, ha őszinte akarok lenni. Minden egyes nap végén kötelező a tisztítás még akkor is, ha egész nap ki sem tettük a lábunkat a lakásból. A kétfázisú lemosás azért fontos, mert a zsírban oldódó szennyeződéseket eltávolító lemosókat le kell mosni egy vízalapúval. Minden arctisztító terméket le kell mosni vízzel, a micellás vizeket is, egyik sem maradhat a bőrön a krém alatt. A tonikot nem kell, hiszen a tonik – a még mindig stabilan álló közhiedelemmel ellentétben – nem tisztító, hanem hidratáló, balanszírozó hatású termék.

Ne kényszer, szórakozás legyen a sminkelés!

A maszkos időkben szinte csak a szemünk látszik az arcunkból, dobjuk fel a külsőnket és a napunkat egy-egy látványos szemsminkkel. Lépjünk ki a fekete ceruza-szempillaspirál bűvköréből, használjunk színeket, sminkeljük a szemünket a maszkunkhoz. Ez utóbbiból én sportot űzök: most épp a türkiz és a kék különböző árnyalataival kísérletezek, olykor némi fehérrel vagy ezüsttel megspékelve. Az új szépségtrendek szerint nem kell ragaszkodnunk a pontos vonalakhoz, 2021-ben a foltos, maszatos smink ismét hódít, ami nagyban megkönnyíti a reggeli sminkelési rituálénkat. Arról, hogy hogyan érdemes ápolni a szemkörnyéki bőrt, és hogyan tüntessük el a hatalmas lila karikáinkat vagy táskáinkat, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kék-türkiz szemceruzáim: Bourjois, NYX és MAC a kedvenc márkáim, illetve ez az ezüst MAC Pro Longwear Paintpotot is imádom

Maszkoljunk!

Tóth Orsi újságíró kolléganőmmel együtt (aki ebben a cikkében összegyűjtötte, melyek szerinte a legjobbak és miért), jómagam is nagy rajongója vagyok az arcpakolásoknak. A fátyolmaszkok közül én már csak a biológiailag lebomló verziókat használom, és azokból is keveset (környezetvédelmi megfontolásból), de a kenhető verziók hetente három-négyszer is szerepelnek a kedvenc programpontjaim között. A tél amúgy is nagyon megviseli a bőrünket, adjunk egy esélyt a hatóanyagokban gazdag, kényeztető maszkoknak, látni fogjuk az előtte-utána különbséget!

Mossuk rendszeresen a sminkecseteinket!

Íme egy másik vesszőparipám, nem ok nélkül: több barátnőm is bevallotta, hogy még soha életében nem mosta ki a sminkecseteit. Pedig ennek ugyanolyan magától értetődőnek kellene lennie, mint hogy rendszeresen mossuk az ágyneműt vagy a törölközőket. A legjobb, ha egy kis müzlis tálba töltünk pár csepp olívaolajat, nyomunk bele némi folyékony szappant, majd az egészet hígítjuk vízzel. Ebben kell átmosogatni az ecseteket, majd lógatva megszárítani. Minimum havonta egyszer érdemes kimosni őket, de ha naponta dolgozunk velük, akkor inkább hetente tisztítsuk őket.

Használjunk fényvédőt!

Ez természetesen magától értetődő már (ugye?!), de nem készülhet lista szépségápolási tanácsokról, pláne fogadalmakról anélkül, hogy ezt bele ne vegyük. Télen-nyáron fényvédő? Alap.

(Kiemelt kép: Getty Images)