Szépészeti beavatkozások A-tól Z-ig. A Nők Lapja Szépség 2020/2. számának cikke.

Egy csábító fehérnemű, pár dögös mozdulat és máris huppanhatunk az ágyba a párunkkal – így megy ez a legtöbb romantikus filmben. Ám a valóság ettől árnyaltabb, sokan testük apróbb hibái miatt kerülik az intim pillanatokat. Szerencsére a szépészeti beavatkozások sora végtelen, a női szervekkel is csodát lehet művelni. Dr. Varju Gábor bőrgyógyász, kozmetológus főorvossal ezekről beszélgettünk. Rist Lilla írása. 

A plasztikai műtétek mára az életünk részévé váltak, teljesen természetes, ha egy nő sebészi eljárással szeretne szépülni, érintse az a beavatkozás az arcát vagy a testének bármely más tájékát. Az sem megy ma már ritkaságszámba, ha valaki az intim testrészeit szeretné szebbé alakíttatni. De miért is kellene szebbnek lennie valaminek, ami működik és nem látszik?

Dr. Varju Gábor bőrgyógyász, kozmetológus főorvos azt mondja erről, hogy magánklinikáján sok olyan esettel találkozott már, ami tényleg zavaró lehet, nem szabad erről kívülről ítélkeznie senkinek, mert ennek a testtájéknak a megjelenése valóban visszahathat a szexuális életre. A nőknek régen is lehettek az intim testrészeikkel problémáik, de ezekről beszélni sem volt szabad, és talán nem is tudták, hogy lehetne megoldást találni. Ma, az internet világában azonban nem kell ismeretlen emberekhez fordulva kínos kérdéseket feltenni, hogy ebben tájékozódjanak.
„A szexualitásban fontos a magabiztosság érzése, és ezek a műtétek hozzájárulhatnak ennek a növekedéséhez – hangsúlyozza a szakértő. – De minden páciensnek tudnia kell előre, mit várhat az egyes szépészeti beavatkozásoktól, mi az, amin ez valóban segít, és mi az, amin nem. Ezért a plasztikai, szépészeti beavatkozás előtt nemcsak belgyógyászati kivizsgálásra van szükség, hanem pszichológiai tesztekre, esetleg konzultációra is. Ki kell zárnunk például a testképzavart és más olyan személyiségzavarokat, amelyek miatt valakinek irreális elvárásai lehetnek, így a nárcisztikus, a borderline személyiségzavart, a kényszerbetegségeket, sőt a drog- és alkoholfüggőséget is, amelyek szintén megzavarhatják a klienst a reális tájékozódásban. Fontosnak érzem, hogy minden szépészeti beavatkozás a kliens saját döntése legyen, ne azért akarja, mert például a férje rábeszélte erre. Belső elhatározásból szülessen, különben könnyen csalódás lehet a vége. Nagyon gondosan, egyénre szabott tájékoztatást adunk arról, mit lehet várni a beavatkozástól, mi lesz az a folyamat, amelyen át kell majd esnie, és milyen esetleges szövődményekkel lehet számolni. Arra szoktunk törekedni, hogy erről a páciens a tájékoztatást követően a saját szavaival is tudjon beszélni, ha ez nem sikerül, akkor feltehetőleg nem sikerült valamit kellőképpen elmagyaráznunk. A lehetséges szövődmények ismerete mellett kitérünk arra is, hogyan lehet hasonló eredményt más módon elérni. Ezek összességének tudatában lehet felelős döntést hozni.”

Kisajakplasztika

A szüzesség nyomában

Azokban az országokban, ahol vallási vagy kulturális okokból tilos a szex a házasságkötés előtt, fontos, hogy a szűzhártya megléte bizonyítsa az érintetlenséget. A szabály esetleges kijátszása miatt számos országban tilos a szűzhártya-rekonstrukció, a nyugati országokban azonban, ahogy nálunk is, elérhető. A szüzesség látszatának fenntartása érdekében Kínában már mesterséges szűzhártyát is kifejlesztettek, amely behelyezés után rátapad a hüvely belső falára, és nyomás hatására vörös folyadékot bocsát ki magából. Nálunk viszonylag ritka beavatkozásnak számít, amikor a szűzhártyát idegen anyaggal helyettesítik vagy a szűzhártya épen maradt részeit a nyálkahártyával varrják össze.

Erre a műtétre leggyakrabban fejlődési rendellenesség vagy sérülés miatt létrejövő aszimmetria miatt van szükség, ugyanis ilyen esetekben a kisajkak megnagyobbodnak. Ez nemcsak esztétikai okokból lehet zavaró, hanem funkcionálisan is. A megnagyobbodott kisajkak ugyanis olyan szinten lezárhatják az intim testtájakat, hogy akadályba ütközik ennek a területnek az öntisztulása, ami fertőzéshez vezethet. A kisajkak nemcsak genetikai okokból nagyobbodhatnak meg, hanem a szülés következtében is, vagy ha a gátvarrásnál az egyes izomrétegeket rosszul egyeztették. A kisajkak plasztikája esztétikai okokból is történhet, ha a formáját valaki nem tartja megfelelőnek, mert nagy, túlérő vagy lógó.

Hogyan történik?
A bőrfelesleg eltávolítását a felesleg méretétől függően ék- vagy lineáris irányban végzik el helyi érzéstelenítésben vagy igény szerint altatásban. Ezt követően néhány varrattal rögzítik az új helyzetet. Nagyjából 45–60 perc a beavatkozás hossza, a varratok két-három hét után távolíthatók el. A műtétet követően javasolt az érintett terület tisztán tartása, hűtése, fájdalomcsillapító használata. A megfelelő rehabilitáció miatt két hét otthoni pihenés ajánlott. Kortól függően helyi ösztrogéntartalmú készítményeket is igénybe lehet venni a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Szeméremdomb-formázás

Nagymértékű fogyás után a hason bőrfelesleg alakulhat ki, ami miatt szükségessé válhat a has plasztikai műtétje, és ez érintheti a szeméremdombot is. Ilyenkor a felesleges bőrt eltávolítják.

Hogyan történik?
A túlságosan nagy szeméremdomb csökkenthető zsírleszívással, ha viszont kicsi, akkor ezt a területet is fel lehet tölteni. A zsírszívás végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A területet egy speciális érzéstelenítő-vérzéscsillapító oldattal töltik fel, hogy utána a fellazított zsírszövet könnyebben leszívható legyen vibrációs, vákuumos zsírszívással. Az eltávolítás történhet lézeres zsírszívóval is. A módszer különlegessége, hogy nemcsak könnyebb az „elolvasztott” zsírszövetet eltávolítani, de a felette elterülő bőr is feszesebbé válik. A gyógyulási idő kb. két hét, fájdalom nem jellemző, otthon kímélő életmód, hűtés javasolt.

G-Pont-feltöltés

A szakemberek még vitatkoznak ennek a beavatkozásnak a szükségességéről, mivel a G-pontnak nincs egzakt leírása. Ennek a területnek a nagyobbítása fokozhatja az orgazmuskészséget. Természetesen csak azok estében lehet a G-pont-nagyobbítás örömfokozó, akik átéltek már életükben hüvelyi orgazmust.

Hogyan történik?
A beavatkozás a nőgyógyászati vizsgálathoz hasonló pozícióban történik, a hám megfelelő rétegébe injektálják a feltöltésre szánt anyagot, amely leggyakrabban hialuronsav, és már önmagában érzéstelenítőt tartalmaz. A feltöltés után a páciensnek nem kell lábadozási idővel számolnia.

Gát- és hüvelyplasztika 

Piercing és tetoválás

Bizonyos kultúrákban a mai napig szokás a nemi szervek vallási, esztétikai vagy egészségügyi okokból végzett módosítása. Japánban például ősidők óta végeznek úgynevezett Hanabira-tetoválásokat mind a férfiakon, mind pedig a nőkön. A nőknél a szeméremdombon történő tetoválás virágszirmot formáz, ami hagyományosan nagyon személyes, identitásképző szimbólum. Újabban a nyugati kultúrákban is elterjedt ez a tetoválási forma, de modern változatában inkább csak esztétikai célt szolgál. A nyugati kultúrákban szintén egyre gyakoribb a nemi szerveken elhelyezett piercing, melynek célja az esztétikai okon túl a szexuális gyönyör fokozása a viselője és annak partnere számára. Ennek speciális formája a pearling, amikor műtéti beavatkozással kis gömböket helyeznek a hüvely falába, férfiaknál pedig a pénisz bőrrétege alá.

Az ezt a területet érintő plasztikázás oka elsősorban nem esztétikai, hanem fiziológiai, és a nőgyógyászati műtétek sorába tartozik. A gátizmok vagy más néven a medencealapi izmok támasztják alá a kismedencei szerveket, a hólyagot, a méhet és a petefészket, és záróizomként is működve képesek összehúzni a rajta áthaladó nyílásokat, a húgycsövet, a hüvelyt és a végbélnyílást. A várandósság, illetve a szülés alatt ezek az izmok különös igénybevételnek vannak kitéve, ezért tartóképességük csökkenhet. Az izmok működése túlsúly miatt is romolhat, de pusztán az öregedéssel is veszíthet tartóképességéből. Hatására a hüvelyfal meggyengül, már nem képes tartani a húgycsövet, a húgyhólyagot vagy a méhet, hólyagsérv vagy méhsüllyedés alakulhat ki. Ez enyhébb esetben vizeletcsöpögést okoz tüsszentéskor, lépcsőzéskor, köhögéskor, súlyosabb változatában vizeletvisszatartási gondok jelentkezhetnek, amit szexuális problémák is kísérhetnek. Ezek megoldása is várható a beavatkozásoktól.

Hogyan történik?
A műtétet általában urológus szakorvossal való konzultáció is megelőzi. Az operáció során a hüvely falából metszenek ki szövetet úgy, hogy közben a hüvely izmos falát két oldalt varratokkal szűkítik.

Nagyajak-korrekció

A nagyajkak esetében szintén előfordulhat, hogy megereszkednek, vagy olyan szinten nagyobbodnak meg, hogy elzárják a hüvelybemenetet. Ilyenkor kisebbítő műtét válhat szükségessé. Más esetben azonban a nagyajkak kisebbek is lehetnek a kívánatosnál, ami fiziológiásan is problémát okozhat, hüvelyszárazságot válthat ki, ülésnél, biciklizésénél fájdalomérzet jelentkezhet.

Hogyan történik?
Nagyobbítás esetén saját zsírral vagy más töltőanyaggal, például hialuronsav-származékkal töltik fel a nagyajkakat. Kisebbítés esetén a kisajakplasztikához hasonlóan a bőrfelesleg műtéti eltávolítása történik. Nagyobbítás esetén az aznapi fájdalmon túl néhány napig lehet ödéma és kisebb fájdalom-, kellemetlenségérzés. A véglegesnek mondható eredmény körülbelül két hét alatt alakul ki, a tartóssága a töltőanyag fajtájától függ. Otthon hűtés, fájdalomcsillapítás, fizikai kímélet javasolt.

Hüvelyszűkítés

Kockázatok és mellékhatások

Az intim beavatkozásokat a plasztikai klinikákon igény szerint altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végzik. A műtét fajtájától függően szövődmények is kialakulhatnak. Előfordulhatnak hegszétválások, bevérzések az összevarrt területeken, és a fertőzés kockázata is fennállhat. A saját zsírral történő kezelések esetén nem garantálható, hogy a zsírszövetekből mennyi tapad meg, előfordulhat, hogy egy kettős testrészen más-más mértékű lesz a végeredmény. A műtéti, plasztikai beavatkozásoknál általában két-három hetes gyógyulási folyamat várható, és minden beavatkozástípusnak vannak otthonápolási technikái, amelyekről tájékoztatást kell kérni. A gyógyulási folyamat segíthető vitaminokkal, 35 év felett pedig ösztrogénkészítményekkel.

Ez egy egyszerűbb beavatkozások, ami rendszerint szülés után válhat szükségessé, vagy valamilyen szülési sérülés, esetleg rosszul kivitelezett gátmetszés következtében. A kitágult hüvely szexuális diszfunkcióhoz vezet, ezért veszélyezteti a párkapcsolatot. Az, hogy ki hogyan éli meg, mekkora az a tágasság, amit már korrigálni szeretne, nagyon egyéni, nincs rá abszolút mértékegység. Ha valaki úgy érzi, szülés után megváltozott ez a testtájék, romlott a szexuális életének a minősége, érdemes utánajárni, hogy intim tornával vagy hüvelyplasztikával lehet-e ezen változtatni. A hagyományos sebészeti beavatkozás mellett lézeres technikával is végeznek már ilyen jellegű beavatkozásokat. A hüvely tágulása nemcsak a szülés után következhet be, hanem pusztán az életkor előrehaladtával is. Ennek az az oka, hogy a hüvely hámfala éppúgy öregszik, ahogy az arcunk. Ront a helyzeten az ösztrogén szintjének csökkenése, ami miatt a kollagéntermelés is visszaesik. A változókorral ez a probléma felerősödhet. A kollagén mennyiségének a változásával hüvelyszárazság alakulhat ki, és a hüvely megereszkedhet.

Hogyan történik?
Lézeres technikánál a hüvely hámján apró lyukak keletkeznek, amelyek az arcbőr fiatalításához hasonló módon új sejtekkel pótlódnak, így a hám megújul, fiatalos szerkezetét visszanyeri. Az apró sérülések nem okoznak vérzést vagy hegesedést. A vagina falának mélyebb rétegei a kezelés során jelentősen felmelegednek, ezért azok összehúzódása következik be. A hő hatására az új kollagénrostok képződése is megindul, így a hatás kiteljesedése kb. négy hónap múlva várható. A kezelés fájdalommentes, általában 15 percig tart. Hatására a hüvelyfal megerősödik, a hüvelyszárazság megszűnik. A baktériumflóra visszaállásának a következtében a változókorban gyakori fertőzések is megszűnhetnek. A kezelés során melegérzet tapasztalható, de nem fájdalmas, és előfordulhat enyhe duzzanat vagy nedvezés (folyás) néhány napig. Megterhelő edzés vagy testmozgás két hétig nem ajánlott, szexuális kapcsolat létesítésétől pedig egy hétig kell tartózkodni.

Ánuszfehérítés

Az ánusz területén meghatározott hormonok felelnek a terület pigmentáltságáért, amelyek túlzott termelődése hiperpigmentációhoz, vagyis elszíneződéshez vezethet, ami a kor előrehaladtával spontán is kialakulhat.

Hogyan történik?
A halványítás kombinált eljárás révén a hám megújításáért felelős frakcionált lézerrel és a pigmentáltságot csökkentő pulzáló festéklézer segítségével történhet a korábbi kémiai hámlasztásos módszereken túl. Helyi érzéstelenítést követően a beavatkozás nagyjából fél óra alatt elvégezhető, utána két-három napon át tapasztalható égő érzés.

Bőrcsuklya- vagy klitoriszplasztika 

Előfordulhat, hogy a klitorisz felszínén a kelleténél nagyobb a bőrfelesleg, emiatt ez a terület kevésbé érzékeny, így az orgazmus lehetősége korlátozott. A beavatkozás célja a szexuális örömre való képesség növelése. Fiziológiásan a klitoriszt borító bőrcsuklya olyan, mint a férfiaknál a fityma, ezért a beavatkozást a férfiak körülmetéléséhez lehetne hasonlítani, de ennek az indikációja egészen más.

Hogyan történik?
A beavatkozást nagyon ritkán végzik önálló műtétként, leggyakrabban a kisajakplasztikával együtt alkalmazzák. Ebben az esetben is a felesleges bőr eltávolítására törekszenek.

Kisajak lézeres világosítása

Változókor idején a kisajkakban melaninfelhalmozódás következhet be, amely azok elszíneződéséhez vezethet. Másféle okok, akár betegségek is állhatnak a háttérben, ezért minden esetben érdemes kivizsgáltatni a problémát. Ha azonban nem betegség okozza, lézeres kezeléssel a kisajkak zavaró elszíneződését meg lehet szüntetni.

Hogyan történik?
A beavatkozást lézerrel végzik, a hüvelyi kezelőfej helyett egy másik, úgynevezett vulvafejet használnak. A frakcionált szén-dioxid lézer segít az elszíneződött rész világosításában és a környező szövetek megújításában. A beavatkozás kb. fél órát vesz igénybe, helyi érzéstelenítés szükséges hozzá, és nagyjából egy hét a gyógyulási idő. Otthon hűtés és fájdalomcsillapítás javasolt, a fájdalom a többi lézeres kezeléshez hasonló.

Fotó: Getty Images – Bob Thomas, Dimitri Otis