Pénztárcabarát finomságok a Nők Lapja Konyha januári számában

Januári lapszámunkban a spóroláson a hangsúly: mutatunk ételeket olcsó húsrészekből, téli leveseket és tartalmas főzelékeket készítettünk, házi kenyeret sütöttünk, valamint recepteket is hoztunk liszt-főtt krumpli alapú tésztaételekhez, olcsó és ínycsiklandó desszertekhez.

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 12 kép

Pénztárcabarát finomságok a Nők Lapja Konyha januári számában

Pénztárcabarát finomságok a Nők Lapja Konyha januári számában

Fotó megosztása:

 

Mire elég a kosztpénz?

Egyetemista koromtól megvan az a szokásom, hogy a hónap elején összeírom a fix kiadásokat, ezt levonom a fizetésemből, majd a maradékból saccolok egy havi háztartási pénzt, és ami azon felül marad, abból mehetnek az egyebek. (Mondjuk régen ez mozit, barátnőkkel való kimozdulást, szép ruhát és magas sarkút jelentett, az utóbbi években azonban „átváltozott” új téli gyerekcipővé, tütüszoknyává vagy éppen sellőfigurává.) Tavaly tavasszal azonban azt vettem észre, hogy a megszokott kosztpénz alig az élelmiszerek felére, kétharmadára elég. Mindig jóval többet hagytam a kasszánál, mint ugyanezekért a termékekért akár csak egy éve, és ez a tendencia folytatódott az év végéhez közeledve is. Nem tisztem ezt számokkal, ilyen-olyan százalékokkal bizonygatni, de azt hiszem, a legtöbb háziasszony egyetért velem abban, hogy igen nagy tervezést igényel mostanában a heti/havi menü összeállítása.
Mindannyian szeretnénk egészséges, jó minőségű alapanyagokból készített, házias ételeket tenni a család asztalára, de arra is ügyelnünk kell, hogy ne kapjunk szívinfarktust, mikor a zöldséges azt mondja, a két darab körte és a 25 dkg koktélparadicsom 1500 forint.
Éppen ezért úgy határoztunk, évindító magazinunkban a spórolásra helyezzük a hangsúlyt, és csupa olyan receptet mutatunk, amelyekhez viszonylag olcsón beszerezhetők a hozzávalók.
Száműztük egy kicsit a drágább húsféléket, nem sütöttünk halat, és a sokféle alapanyagot igénylő süteményeket is kihagytuk. Cserébe mutatunk olcsóbb húsrészekből készített főételeket, isteni vagdaltakat és befőttekkel, kókusszal, gesztenyével, banánnal alkotott édességeket is. Főztünk kiadós főzelékeket, gyors tésztákat és tartalmas téli leveseket is, de azokra is gondoltunk, akik a hosszú januári napokon szívesen bíbelődnének házi kenyerekkel, péksüteményekkel. Ezek otthoni előállítása jóval gazdaságosabb, mintha megvennénk a hasonló minőségűt, szóval érdemes tovább nevelgetni a kovászt, és bevonni a gyerekeket a kiflik feltekerésébe.
Hozzuk ki a jót ebből a nehéz helyzetből, ha elég kreatívan állunk hozzá, a család imádni fogja a pénztárcakímélő konyhát is!

Kajári Zsófia, felelős szerkesztő

Előfizetési lehetőség!
A Nők Lapja Konyha minden hónap első keddjén jelenik meg az újságosoknál. Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a magazinra! 
Kövessetek minket a Facebookon is, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!