Krémmánia – Melyiket válasszuk? Mi alapján döntsünk, hogy melyik a bőrünknek megfelelő?

Kence kisokos a Nők Lapja Szépség 2020/2. számából.

Szuper helyzetben vagyunk, hiszen személyre szabottan választhatunk arckrémet – minden bőrtípus és probléma kezelésére készítmények sokasága sorakozik a drogériák polcain. De talán nincs közöttünk olyan, akit ne ért volna már csalódás amiatt, hogy nem a megfelelő krémet vásárolta meg. Fodor-Kassai Mónika írása.

A kozmetikumok nem mindig olyanok, amilyennek elképzeljük őket, és előfordul, hogy csak később, a használat során derül erre fény. Ha már kiadtuk rá a pénzt, és nem azt nyújtja, amit vártunk tőle, az elég bosszantó – különösen, ha drága termékről van szó. Gyakran azért nyúlunk mellé, mert bár nagyon ígéretesek a krémek összetevői, nem a bőrtípusunknak megfelelőt választjuk. Az is előfordulhat, hogy a bőrünk érzékenységgel reagál a krémre, azaz allergia lép fel. Nem ritka, hogy a készítmény elnevezésében bio előtag, illetve a tégelyen natúr vagy növényi jelző szerepel, valójában mégsem természetes krém kerül a kosarunkba. Sőt, az is előfordulhat, hogy a jó marketing mögött nincsenek kellő mennyiségű vagy minőségű hatóanyagok, azaz a krém a várakozásokkal szemben nem megfelelő. Mit tehetünk ezeknek a csapdáknak az elkerülése érdekében? Legyünk felkészültek! Összegyűjtöttük mindazokat az információkat, amelyek segítenek eligazodni a szépség világának dzsungelében.

Fejtsük meg az INCI-listát!

Csak nagyon kevés termékről derül ki egyből, milyen és mennyi hatóanyagot tartalmaz. Leginkább az úgynevezett clean-clinical termékekre jellemző (amelyek kevés, de nagy koncentrációjú összetevőkből állnak), hogy a címke büszkén hirdeti a legfőbb hatóanyagok százalékos arányát. Bár 1997 óta a gyártók kötelesek felsorolni az összes összetevőt, azt azonban nem kötelező feltüntetni, melyikből mennyi van a készítményben.

Nem ritka, hogy a készítmény elnevezésében bio előtag, natúr vagy növényi jelző szerepel, mégsem természetes krém kerül kosarunkba.

A dobozon vagy a tégely hátulján olvasható összetétel az úgynevezett INCI-lista (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Azokat az összetevőket, amelyekből több mint 1%-ot tartalmaz a készítmény, csökkenő sorrendben kell feltüntetni, az 1% alatti mennyiségek a lista végén tetszőleges sorrendben találhatók. A kozmetikumok többségénél az első helyen a víz áll, amelyből egy hidratálókrém legalább 40%-ot, egy tusfürdő vagy sampon akár 90%-ot tartalmaz (vannak vízmentes kozmetikumok is, például az arcolajok, tisztítótömbök). Ha az összetételben elsők közt szerepelnek ásványi olajok, mint a petrolatum vagy a paraffinum liquidum (mineral oil), vagy szilikon is van benne, akkor nem exkluzív és nem természetes összetételű termékről van szó. Hasznos mankót jelenthetnek a gyakran használt tartósítószerek, mint a phenoxyetanol és a benzylalcohol, amelyek maximum 1%-os koncentrációban szerepelhetnek a krémben. Ami a listán mögöttük áll, maximum 1%-ban van jelen a termékben. Tehát ha a sorrendben utánuk találjuk az értékes növényi olajakat (például a mandulaolajat: Prunus Amygdalus Dulcis, vagy a rózsaolajat: Rosa Rubiginosa Seed), akkor ezek valószínűleg csak marketingszempontból kerültek a termékbe, sok hatást nem fognak gyakorolni a bőrünkre.

Kritikus összetevők

Ha az összetételben elsők közt szerepelnek ásványi olajok vagy ha szilikon is van benne, akkor biztosan nem exkluzív és még annyira sem természetes összetételű termékről van szó.

Bár nincs egyetértés az engedélyezett kozmetikai összetevők káros mivoltát illetően, azért az alábbi vegyi anyagokat nem árt elkerülni, mivel vagy nincsen semmilyen előnyük a bőrre nézve, vagy nagyobb kárt okoznak a környezetben, mint amennyi hasznot jelentenek a bőr számára. Vannak köztük olyanok is, amelyeknek még nem ismerjük a hosszú távú hatását.

 • Szilikonok (filmképzők): többnyire –one vagy –ane végződésről ismerhetjük fel (pl. Dimethicone, Polysiloxane), károsítják a környezetet, nem szívódnak fel a bőrben, csak filmet képeznek a felszínén.
 • Ásványi olajok (filmképzők): nem szívódnak fel a bőrben, komedogének (mitesszerképzők), károsítják a környezetet. Ezeken a neveken szerepelnek: Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, Vaseline.
 • PEG-ek (tenzid, vízmegkötő, emulgeátor): PEG-gel kezdődnek vagy –eth-ra végződnek (pl. Sodium Laureth Sulfate), nem szívódnak fel a bőrben, erősen szárító hatásúak.
 • Szulfátok (tenzid): a sulfate megnevezésű vegyületek erősen zsírtalanítanak, szárítanak, irritálják a bőrt.
 • Parabén (tartósítószer): a paraben megnevezésű vegyületek ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki, a zsírszövetben raktározódhatnak.
 • Methylisothiazolinone (tartósítószer): a MI, MIT rövidítéssel szereplő összetevők erős allergének.
 • Illatanyagok: bőrirritációt okozhatnak, allergének.
 • Festékanyagok: ezeket a vegyületeket CI-vel és számmal jelölik, és nem fejtenek ki hatást a bőrre (pl. CI 77742 Manganese Violet). Azonban előfordulhat, hogy az egészségügyi értékhatárt el nem érő mennyiségben rákkeltő aminokat tartalmazó azofestékanyagokat tartalmaz a kozmetikum, amelyeket nehéz felismerni a hasonló jelölés miatt (pl. CI 60724 Disperse Violet, CI 19140 Tartazin).
 • Alkohol: sejtkárosító, bőrirritációt okoz, szárító hatású. Kivételt képeznek a zsíralkoholok, mint a Cetyl Alcohol vagy a Stearyl Alcohol.
 • Alumínium: gyulladást, viszketést és lerakódásokat idézhet elő.

A leghatékonyabb bőrápolók

Az, hogy milyen hatékony a krém, elsősorban az összetevők minőségétől és mennyiségétől függ. Fontos, hogy felismerjük bőrünk igényeit és ezekhez keressük a megfelelő hatóanyagokat. Ha nem vagyunk teljesen biztosak a bőrtípusunkat, illetve bőrünk igényeit illetően, kérjük kozmetikus vagy szépségtanácsadó segítségét. Nézzük, melyek a leghatékonyabb bőrápoló hatóanyagok:

 • Hialuronsav: Sodium Hyaluronate, természetes vízmegkötő, feltölti a finom ráncokat, növeli a bőr rugalmasságát.
 • PGA: Gamma-Polyglutamic Acid, a jelenleg ismert leghatékonyabb vízmegkötő, feltölti a ráncokat, növeli a bőr rugalmasságát.
 • Ceramidok: Ceramide 1–9, a bőr védőgátját erősítik, megakadályozzák a nedvességvesztést, regenerálnak.
 • A-vitamin (Retinol): Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate, Retinyl Propionate, serkenti a sejtmegújulást, enyhíti a ráncokat, regenerál.
 • Növekedési faktorok (Growth Factor): EGF, FGF, HGF, TGF-ßI, Interleukin 10, 13, 15 – javítják a bőr állapotát, elősegítik a sejtregenerációt, serkentik a kollagéntermelést, regenerálnak.
 • C-vitamin (aszkorbinsav): Ascorbic Acid, Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Stearate, serkenti a kollagéntermelést, véd a szabadgyököktől (antioxidáns), folthalványító, pórusösszehúzó.
 • B3-vitamin (Niacinamide): nyugtató, gyulladáscsökkentő, rugalmasító hatású, erősíti a bőr védőgátját.
 • AHA-savak (Alpha Hydroxy Acids): Glycolic Acid, Malic Acid, Citric Acid, Lactic Acid, Tartaric Acid, sejtmegújító, hámlasztó, regeneráló, folthalványító, aknéellenes, ránctalanító hatásúak.
 • BHA-savak (Beta Hydroxy Acids): Salicylic Acid, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, regeneráló, folthalványító, aknéellenes, ránctalanító hatásúak. Liposzómák: „kapszulázott” hatóanyagok, növelik az összetevők hatékonyságát, mélyen a bőrbe juttatva azokat.
 • Urea: természetes vízmegkötő, elősegíti a sejtmegújulást, sebgyógyító, bőrkisimító hatású.

A leggyakoribb allergének

Elméletben a kozmetikumok bármelyik összetevője kiválthat allergiát. Becslések szerint a kontaktallergia a népesség 15–20%-a esetében fordul elő. Minél inkább károsodott a bőr (például agresszív tisztítás következtében), annál nagyobb a valószínűsége az allergiás reakciónak. Egy ilyen reakció jelei lehetnek a bőrpír, a hámlás, a viszketés, az égés vagy a hólyagképződés. Amennyiben ilyet tapasztalunk, érdemes bőrgyógyásszal allergiatesztet végeztetni, hogy kiderítsük, pontosan mi okozta, hiszen csak így tudjuk elkerülni az anyaggal való újbóli érintkezést.

Egyetlen növényi összetevő számos különféle nyomelemet, aminosavat, vitamint, olajsavat, enzimet, fitohormont tartalmazhat. Ennek a komplexitásnak köszönhető a sokoldalú hatékonyság.

A leggyakoribb kozmetikai allergének a következők: perubalzsam (illatanyag), lanolin, propolisz, bergamottolaj (illatanyag), árnika, kamilla, körömvirág, varázsmogyoró (hamamelisz), nikkel-szulfát (festék), timsó (tartósítószer), kobalt-klorid (festék).
Különösen gyakoriak az allergiás reakciók az emulgeátorokkal, festék- és illatanyagokkal (a természetes illóolajokat is beleértve), valamint a tartósítószerekkel szemben.

Melyik jobb: A természetes vagy a hagyományos? 

Így válasszunk zöld krémet

■ Győződjünk meg róla, hogy tényleg natúr: az ECOCERT, NATURE, BDIH, ICEA minősítések garantálják a minimum 95%-os növényi összetételt és az összetevők tisztaságát.
■ Allergiára való hajlam vagy pollenallergia esetén keresztallergia léphet fel, ezért végezzünk bőrpróbát. Ha van bolti teszter, vagy tudnak adni mintát a krémből, ezt még a vásárlás előtt megtehetjük: a karhajlat bőrére vigyük fel, és figyeljük meg, hogy a bőr 12 órán belül kipirul, felduzzad, viszket vagy csíp-e.
■ Érzékeny bőr esetén válasszunk illóolajmentes összetételt.
■ Tároljuk a krémet sötét, lehetőleg hűvös helyen, ügyeljünk a tisztaságára (érdemes az ujjunk helyett spatulával kiszedni a tégelyből).
■ Ha a környezetünk védelme is szempont, célszerű biológiailag lebomló csomagolású, csomagolásmentes vagy vízmentes kozmetikumot (például arcolaj vagy szilárd arctisztító tömb) beszerezni.
■ A vegán megjelölés önmagában nem jelenti, hogy natúrkozmetikummal van dolgunk, csupán annyit, hogy állati eredetű összetevőt biztosan nem tartalmaz.

Ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, mivel mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A natúrkozmetikumok a természetes eredetű anyagok komplexitásán alapulnak. Egyetlen növényi összetevő számos különféle nyomelemet, aminosavat, vitamint, olajsavat, enzimet vagy akár fitohormont is tartalmazhat. Ennek a komplexitásnak köszönhető a sokoldalú hatékonyság. A hagyományos kozmetikumokra ennek éppen az ellenkezője jellemző: kevés, de célzott hatóanyagot vetnek be egy adott probléma kezelése érdekében, nagyobb koncentrációban. Ez teszi lehetővé a célzott hatékonyságot, a látványos eredményeket. A szintetikus anyagok előnye, hogy stabilabbak, tartósabbak a természeteseknél. A hagyományos kozmetikumokban továbbá olyan molekulaméretet vagy szállítórendszereket tudnak alkalmazni, amelyek mélyebbre viszik a hatóanyagot a bőrben. Viszont a minősített biokozmetikumokban található összetevők tisztaságában, magas minőségében biztosak lehetünk. Válasszuk akár a natúrkozmetikumokat, akár a hagyományos krémeket, a fő szempont a minőség, a márka által nyújtott garanciák, a termékről hozzáférhető teszteredmények. Olvassunk utána és mérlegeljünk, mielőtt egy újabb tégely kerülne a fürdőszobapolcunkra. És ezentúl – így, hogy már kiigazodunk az INCI-listán – fordítsunk egy kis időt és energiát az összetétel elemzésére.

Fotó: Getty Images