Egyedül kell szilveszterezned? Ne hagyd, hogy kitoljon veled 2020, tedd emlékezetessé az otthon töltött éjszakát!

A szilveszter és főleg az év első napja mindig a nagy fogadalmakról és újrakezdésekről szól. 2020 minden eddiginél jobban megmutatta, hogy milyen kevés befolyásunk van az életünk fölött, illetve azt is, hogy milyen sokat érnek valóban az apró örömök, az eddig természetesnek vett apróságok: egy-egy érintés vagy egy szeretteinkkel töltött ebéd. 2020 végre véget ér, de a lezárása éppoly szokatlan lesz, mint az egész év volt. Nem lesznek idén hatalmas bulik, baráti összejövetelek, hangulatos vacsorák, utcabálok. De ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnéd ki az év utolsó estéjét, akkor sem, ha éppenséggel egyedül kell kuksolnod a lakásban, vagy éppen csak nagyon szűk körben ünnepelsz majd. A mini szilveszterben az a legjobb, hogy nem kell nagy elvárásokat támasztani irányába, így attól sem kell tartanod, hogy csalódni fogsz benne.

Figyelem!

Ha úgy érzed., hogy te magad vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!


A viccet félretéve: ha úgy érzed, lelkileg nagyon megviselt ez a bizonytalan esztendő, és túlságosan szorongsz a magánytól, semmiképp se töltsd egyedül a szilvesztert. Jó megoldás lehet, ha videohívást indítasz és ily módon leszel egész este valamelyik barátoddal vagy családtagoddal. Ez esetben ne érezzétek kényszernek, hogy folyamatosan beszéljetek: nézzetek így együtt filmet, vagy csak mindenki tegye a dolgát, az érzés, hogy nem vagytok egyedül, akkor is meglesz. A lényeg, hogy tarts olyan szilvesztert, amire jó szívvel emlékszel majd akkor is, amikor már nagy társaságban lehet ünnepelni.

Kezdd a napot kényeztetéssel

(Fotó: Nők Lapja Desszert)

Aludj, ameddig jól esik, elvégre sehova sem kell sietned. Akkor sem, ha átjön hozzád pár szeretted, akkor sem, ha te mész valakihez, akkor pedig pláne nem, ha egyedül töltöd az év utolsó napját. Miután felébredtél, készíts magadnak egy királyi reggelit (holnaptól bizonyára úgyis egészségesebben fogsz táplálkozni, legalábbis megfogadod). Mit szólnál egy banános-mandulás palacsintához csokoládészósszal? A Nők Lapja Konyha Desszert 2019/2. lapszámában megjelent recept ideális reggeli dőzsölős napokhoz. Igazából már a reggeli-ebédhez kinyithatsz egy pezsgőt – töltsd fel narancslével, és máris kész a mimóza koktél. 

Dekorálj, mintha nem lenne holnap!

Egy ilyen év után nem ildomos világvégével viccelődni, de 2021-et minimum alaposan feldíszített lakással érdemes várni. Biztosan van valahol a fiókjaid mélyén szerpentin vagy egy kis klasszikus konfetti, aminek maradványai még 2021 nyarán is fellelhetők lesznek a  szőnyeg szálai között. Ha van még fényfüzér otthon, amit karácsonykor nem helyeztél el valahol, most azt is tedd ki, véletlenül se sötét hangulatban várd az új esztendőt.

Jöhet a klasszikus fogás!

(Fotó: Nők Lapja Konyha)

Jó program valami finomságot sütni, hiszen már úgyis minden elfogyott karácsonyról. Nincs még kész a lencse? A boltok délután 4-ig nyitva vannak december 31-én is, egészen biztos, hogy akad még a polcokon, ne törd meg a hagyományt csak azért, mert ez egy furcsa év volt! Ha nem is vagy babonás, egy ilyen év után jobb biztosra menni. Az érme alakú ételeknek egyébként nemcsak Magyarországon van nagy keletje szilveszter éjjelén vagy újév első napján. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, hogy ezzel vonzzák be a pénzt az új évre. Nem kell a klasszikus vonalon maradni, próbáld ki például a Nők Lapja Konyha 2018/12-es lapszámából a fehérboros-rozmaringos lencsefőzeléket, vagy készítsd el salátának. 

Öltözz ki!

Persze nem kell kisestélyibe bújni, de akkor is érdemes átvenni a pizsamát, ha egyedül köszöntöd az új évet, és akkor is, ha csak videohíváson keresztül látnak szeretteid/barátaid. Egyrészt amiatt, hogy megtartsd a normalitás illúzióját, másrészt pedig, mert az ember általában azért lesz csinos, hogy jobban érezze magát. De ma este, főleg, ha maximum a legjobb barátnőd lát, kipróbálhatsz egy olyan sminket is, amit soha, de soha nem viselnél nyilvánosan. Igazából bármit megtehetsz, csak érezd magad komfortosan. Ha ehhez az kell, hogy pizsamában maradsz, akkor természetesen maradj abban.

Jöhetnek a fogadalmak!

(Fotó: Unsplash)

Egy ilyen év után az ember akkor is vágyik egy gondolat- és élmény rendszerezésre, ha egyébként cinikusan kineveti az ilyesmit. Az újévi fogadalmak általában a sportos életmóddal, karrierváltással kapcsolatosak, esetleg, hogy az ember többet foglalkozik majd a szeretteivel és a saját egészségével. Idén mindegyik terület erősen deficites volt, így tervezni is sokkal nehezebb velük. De ha papírra veted az ezekkel kapcsolatos terveidet, annak csakis pozitív hatásai lehetnek.

Készíts emléktárolót!

Porold le az egyik, „valamire még jó lesz” céllal eltett befőttes üveget vagy egyéb dobozt, üveget, és csinosítsd ki, például köss szalagot a nyakára, tegyél rá címkét. De úgy, hogy az jól mutasson, mert az emléktároló egész évben szem előtt lesz. És hogy mi lesz a célja? Az, hogy 2021 végén ne járj úgy, mint idén, és ne hidd, hogy eseménytelen éven vagy túl. Mindig, amikor valami kedves vagy hihetetlen dolog történik, azt írd majd fel egy papírdarabra, és dobd bele az üvegbe. 365 napod lesz arra, hogy megtöltsd emlékkel és legyen mit olvasgatni 2021. december 31-én. 

Nézz meg egy jó filmet!

Az elmúlt évtizedekben nem volt még olyan év, hogy ne lett volna mit nézni szilveszter este a tévében. Ha nem vagy elégedett a kínálattal, akkor válassz egy klasszikust a videotárból vagy a Netflix, illetve az HBO Go kínálatából. A streaming-szolgáltatók az első hétre vagy hónapra nem számítanak fel előfizetési díjat, így akkor is kipróbálhatod őket, ha nem szeretnél minden hónapban fix összeget kifizetni értük. Csak aztán ne felejtsd el lemondani az előfizetést, ha mégsem nyerik el tetszésedet! Gyújtsd meg pár gyertyát, készíts be rágcsálnivalót és egy pohár pezsgőt, és indulhat a moziéjszaka!

Készülj fel egy csodás új évre!

Fotó: Instagram (@yearcompass)

 Csinálhatod magadtól is, de irányított módon is, például a Year Compass füzetkével (az oldal jobb felső sarkában át tudod állítani magyarra a szöveget), ami digitálisan kitölthető, de ki is nyomtathatod, ha úgy akarod. Vagy, ha egyik mód sem tetszik, nézd a képernyőn a feladatokat és egy füzetbe írd a válaszaidat. De hogy mire szolgálnak az ilyen füzetek? Arra, hogy segítsenek lezárni az évet, ami mögötted van, és különféle kérdésekkel és gyakorlatokon keresztül bejárják veled az idei élményeket, és segítsenek felkészülni egy összeszedettebb, tudatosabb új évre. Szánj rá időt, a Year Compass alkotói például legalább 3 órát javasolnak az elmélkedésre.