A mai idősek gyorsabbak gyalogolnak, erősebbek az izmaik és jobban fejezik ki magukat szóban, mint a harminc évvel ezelőtti idősek, derül ki egy finn kutatásból.

Sokaknak feltűnt már, hogy a mai idősebbek között bőven akadnak, akik jóval fiatalabbnak tűnnek, mint a velük azonos korúak 20-30 évvel ezelőtt. Vagy csak azért érzékeljük ezt így, mert mi magunk is öregszünk? Egy friss finn kutatás szerint az idősek valóban aktívabbak – szellemileg és fizikailag is – mint néhány évtizeddel ezelőtt voltak, írja a Fast Company.

Első körben harminc évvel ezelőtt vizsgáltak meg akkor 75-80 éves finneket. Megfigyelték, hogy milyen gyorsan gyalogolnak, milyen erősen tudnak valamit megmarkolni, milyen magasságig tudják térből kinyújtani a lábukat, és mennyire képesek folyékonyan kifejezni szóban a mondanivalójukat. Aztán a tesztet 2017-2018-ban is megismételték az akkor 75-80 évesek körében.

A mai idősek minden szempontból jobban teljesítettek, mint a harminc évvel ezelőttiek. Gyorsabban gyalogolnak, erősebb a kezük, rugalmasabbak az izmaik és jobban fejezik ki magukat verbálisan.  Vagyis a mozgásuk és a gondolkodásuk „fiatalabb”, mint az életkoruk. „Ezek a teljesítményt mérő számok a funkcionális életkort mutatják meg” – mondta a kutatás vezetője, Taina Rantanen, a Jyväskylä Egyetem gerontológiai professzora.

A kutatók feltételezik, hogy a változás hátterében az öregedési folyamatok lassulása állhat, illetve az is, hogy a középkorúak magasabb csúcsteljesítményt érnek el, mint régebben, és ezért bizonyos képességek tovább kitartanak. Egy másik kutatás pedig arra világított rá, hogy a több és magasabb szintű oktatás is támogatja a minél későbbi hanyatlást.

Rantanen úgy véli, itt az idő másképp gondolkodni az öregedésről. „Az eredmények arra utalnak, hogy elavult, ahogy az idősebb korra gondolunk. A középkorú felnőttkor időszakához további évek adódnak hozzá.”