December csodája te vagy – avagy a pizsamás angyalok dícsérete

Tegye fel a kezét, aki minden este maga rejt valami apróságot a gyerek(ek) advent naptárjába! És, aki riadt már fel arra éjszaka, hogy úristen, (majdnem) elfelejtettem… Ha nincs fent a kezed, mert vagy előre gyártott advent naptárt használtok, vagy más miatt nem bonyolítjátok túl (ezt) a kérdést, rengeteg decemberi stresszt spórolsz meg magadnak/magatoknak – de bőven nem az összeset.

A Happy as a Mother oldal közzétett egy infografikát, ami annyira megtetszett, hogy rögtön gép elé ültem, és összeírtam nektek a segítségével, mennyi láthatatlan munka bújik meg a Boldog Karácsony mögött. És ebben nincs benne a takarítás, rendrakás, főzés, stb. CSAK az ajándékok a és a meglepetések mögött rejlő munka, az a rész, amit elvileg a Mikulás és az angyalok intéznek. Persze jó esetben az angyalkodás a szülők közös “bulija”, de a tapasztalatok szerint a nagyobb rész az anyákra marad. Nálatok hogy működik ez?

1.A keretmese kitalálása, életben tartása

A saját családotok személyes meséi, egyéni rítusai sok szálból fonódnak össze. Leginkább attól függnek, hogy a te gyerekkorod mennyire volt átszőve mesékkel és csodákkal, realitással és csalódással, és mi volt jellemző a párod családjára. Viszont amennyire szép és megható tud lenni egy ilyen hagyomány megteremtése, legalább annyi munka a működtetése, szavakkal, tettekkel, meglepikkel és éjszakai felriadásokkal tarkítva.

2. A megvásárolt ajándékok, meglepetések, mikuláscsokik, szaloncukrok elrejtése.

Nyilván apróságnak tűnik, de nem az. Ráadásul, ahogy nőnek a gyerekek, úgy lehet szükség arra, hogy újra és újra átgondold, a tavalyi szekrény/polc/ágyalja idén is megfelelő lesz-e, vagy új rejtekhelyet kell keresned.

3. Költségvetés

Hogy is állunk itt az év végén? Kinek veszünk ajándékot és kitől kapunk? Ki mire vágyik? És ezekből mi fér bele? Hol tudunk faragni a költségekből és hol nem? Ismerős kérdések, ugye?

4. Ajándéktervezés, listák

Az előzővel összefügg, mégis külön pontként szerepel. Talán ez igényli a legnagyobb kreativitást. Ki minek örülne? Honnan és hogyan lehet a leggyorsabban és legköltséghatékonyabban beszerezni (ld. előző pont)? Nyitott fül, nyitott szem, ötletek, tervezés, szervezés – a legnagyobb, leghosszabb munkafázis – és a legnehezebben mérhető.

5. Egyensúlyozás

Több kicsi gyereknek igazi bűvészmutatvány nem egyforma, de egyenértékű ajándékokat találni, hiszen a Mikulás és az angyalok nem lehetnek igazságtalanok. Mi dönti el, hogy mindenki elégedett lesz az ajándékával? Mikortól számít, ha számít egyáltalán, hogy mi mennyibe került? Vajon idén (is) mindenki elégedett lesz, és senki sem érzi majd úgy, hogy a másik többet kapott?

6. Gyerekmentes vásárlási idősáv

Ugye hogy ugye? Boltba menni nélkülük. Hazahozni úgy, hogy ne vegyék észre. Rendelni, hogy akkor vehesd át, amikor nincsenek otthon. Ártatlan fejet vágni, és kimagyarázni, amikor a futár mégis máskor hozza…

7. Kitalálni, hogy te mit szeretnél kapni

Ez is apróságnak tűnik, de sokszor pont erre jut a legkevesebb idő és figyelem. Pedig milyen fontos lenne. És mennyire jól tud esni, ha valaki mégis kitalálja, helyetted is, hogy minek örülnél.

8. Új karácsonyi listák kezelése két nappal karácsony előtt

Terjednek erről is vices mémek, de benne lenni nem mindig kacagtató, viszont nagyon jellemző. A gyerekek imádják az utolsó pillanatban meggondolni magukat: átírni a listát, új dolgokat kiabálni ki az ablakon az angyaloknak – neked pedig főhet a fejed, hogy hogyan alkalmazkodj (vagy ne).

9. Csomagolás

Legyen? Ne legyen? Környezetbarát módon? De mégis hasonlítson a saját gyerekkorodra? Hol lehet hozzávalókat kapni? És persze: ki csomagol és címkéz? És mikor?

10. Éjszakai műszak

Mikor máskor, természetesen akkor, amikor az édesdedek alszanak. Akkor lehet a legnyugodtabban megrendelni. Be- és elrejteni. Átnézni. Csomagolni. Címkézni. Fülhallgatóval karácsonyi zenét hallgatni. És forraltborozni.

11. A keretmese leleplezése

Mert igen, eljön a pillanat, talán a vártnál hamarabb is, amikor az első rések megjelennek az addigi mesevilág falán. És valakinek (neked) azt is el kell tudni mondani, hogy igen, a mese igaz, miközben mégsem az, gyere bújj ide, beszélgessünk…

Áldott készülődést, csodavárást, és sok-sok elismerést nektek mind, kedves pizsamás angyaltársak!!!