Fejfájás, migrén: van megoldás! (X)

Sok „fejfájást” okoz az ünnepi készülődés főleg nekünk, nőknek. Család, munka, ajándékvásárlás, az ünnepi menü megtervezése, a hozzávalók beszerzése – sűrű, és megfeszített tempót igényel ez az időszak. Bármikor előjöhet egy igazi fejfájás.

Magyarországon a népesség 8-12%-a migrénes. Ez azt jelenti, hogy közel 800 ezer migrén-betegünk van és az is jellemző, hogy több köztük a nő, mint a férfi. Dr. Csiba László neurológus, akadémikus, a budapesti MIND klinika fejfájás centrumának vezető orvosa osztotta meg gondolatit velünk a minden korosztályt érintő fejfájásokról és a kezelési lehetőségekről.

Migrén: veszélyben a nők

„Két különböző hátterű fejfájáscsoport létezik. Az egyik nagy csoportba tartoznak azok a fejfájások, amikor a fájdalom valamilyen egyéb betegség tünete (magasvérnyomás, gyulladás, emésztőtraktus betegsége, hormonzavar, központi idegrendszeri gyulladás vagy daganat). A másik csoportba tartozóknál maga a fejfájás a betegség. Ide tartozik az egyik leggyakoribb önálló fejfájás-betegség: a migrén. A migrén már korán, a második, harmadik életévtizedben megjelenhet, gyakori a családi halmozódás.  Sokszor a stressz oldódásakor jelentkezik (pl. egy vizsga után, hétvégén), tönkretéve a pihenést, a hétvégi kirándulást, megviseli az emberi kapcsolatokat. A migrén akár 2-3 napig is eltarthat. Ha nagyon intenzív a migrénes roham, a beteg hány, munkaképtelen, legszívesebben egy sötét szobában lenne, mert zavarják a hangok, fények, nem tud érdemi munkát végezni”-foglalta össze a legfontosabbakat Dr. Csiba László.

Dr. Csiba László

Nem is gondolnánk, de a migrénhez egy jellegzetes személyiség-típus is kapcsolódik. A nagyon (sokszor túlzottan) lelkiismereteseket érinti leggyakrabban, egészen pontosan azokat, akik precízek, igyekeznek mindenütt helytállni (családban, munkahelyen), feszültséget, szorongást kelt bennük, ha nem tudnak a kihívásoknak megfelelni.

Aki migrénes, az gyakran megérzi a közeledtét. Ingerlékenységgel vagy lehangoltsággal, émelygéssel, néha szikra, villódzó fények látásával kezdődik. Sokat segít egy fejfájásnapló: amelyben feljegyezzük, hogy mikor jelentkezett a fejfájás, meddig tartott és milyen erősségű volt (pl. egy 10-es skálán) és milyen okok válthatták ki.

Tenziós fejfájás: nem annyira agresszív, de az életminőségünket befolyásolja

„Az önálló fejfájások másik leggyakoribb képviselője a tenziós vagy abroncs-szerű fejfájás, Magyarországon a lakosság 40-60%-a szenved átmeneti, vagy rendszeres tenziós fejfájásban. Általában tarkótáji, sokszor kétoldali, abroncsszerű, közepes erősségű fájdalom, a tarkó- és fej izmok nyomásérzékenyek, néha enyhe hányinger társul hozzá, hosszabb ideig tart. A munkavégzést nem teszi lehetetlenné, de az életminőséget rontja.”– mondta Dr. Csiba László.

Fejfájásunkat provokáló tényezők többek közt: krónikus stressz, helytelen táplálkozás, az alvásritmus felborulása.   

 Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha például valaki hosszú idő óta szenved akár migrénes, akár tenziós fejfájásban és az eddigi gyógykezelés nem eredményezett jelentős javulást.

 Ha valaki korábban nem volt fejfájós, de újabban gyakran jelentkezik fájdalom vagy korábbi fejfájásainak a jellege megváltozott: intenzitásában, gyakoriságában, erősségében.

Feltétlenül jelentkezzen orvosnál az, akinek fejfájását fizikai terhelés fokozza, ha szokatlan tüneteket tapasztal (arczsibbadás-, végtagzsibbadás, ügyetlenség, illetve megváltozik az arc szimmetriája, és szótalálási nehézség is előfordul). Ezek a tünetek komolyabb betegségre is utalhatnak!

Szeretjük magunkat „gyógyítani”

Hangsúlyozzuk, kizárólag szakembernek kell eldöntenie, hogy ki melyik típusú fejfájásban szenved és erre melyik az optimális kezelés. Csak az orvos tanácsát szabad követni, lehetőleg ne alkalmazzuk az öngyógyítást, mert minden gyógyszernek lehet mellékhatása és a túlzott mennyiségben, ellenőrzés nélkül szedett fájdalomcsillapítók előidézhetik, sőt fenntarthatják a fejfájást. 

A neurológiával, anyagcserebetegségekkel; mikrobiom diagnosztikával és ezeken a területeken korábban ismeretlen eredetűnek tartott kórképek gyógyításának és kutatásának műhelye a budapesti MIND Klinika. Az alapító orvosok víziója, hogy az itt dolgozó specialisták maximum 2 héten belül elérhetők kell, hogy legyenek minden hozzájuk forduló beteg számára. A fejfájás centrumban Dr. Csiba László mellett olyan neves szakemberek, mint Dr. Szatmári Szabolcs és Dr. Jarecsny Tamás várja mindazokat, akiknek bármilyen fejfájásproblémája van.

Konzultáció és időpontfoglalás: +36 70 905 30 80idopont@mind.hu