Mit köszönhetünk a koronavírusnak? (X)

„Köszönöm.” Jó eséllyel nem ez az a szó, ami először eszünkbe jut a COVID-19-ről. Mégis mit kellene megköszönnünk annak a járványnak, ami annyi nehézséget, keserűséget, fájdalmat okozott, és végérvényesen idézőjelbe tette 2020-at? Pedig, bármennyire is furcsán hangzik, bizonyos szempontból igenis köszönettel tartozunk a koronavírus-járványnak.

Ha nincs a COVID-19, talán sosem jövünk rá, milyen príma kenyeret sütünk otthon. Sosem kezdünk vécépapír-gurigával dekázni. Sosem ismerjük fel, mennyire hiányzik a zsúfolt edzőterem, ahová eddig erőnek erejével vonszoltuk le magunkat, és sosem tisztul ki az ég annyira, hogy egészen a Magas-Tátráig ellássunk. Ha nincs a COVID-19, nem tisztul ki a fejünk sem, így sosem csodálkozunk rá, mekkora kincs birtokában voltunk, amikor még bármikor kimehettünk a szabad levegőre. A COVID-19 nélkül talán sosem szállunk ki a mókuskerékből, sosem gondolkozunk el azon, hova a csudába rohanunk, és sosem szembesülünk ennyire erőteljesen barátaink és szeretteink hiányával.

Nem vagyunk egyedül

A koronavírus-járvány mindenekelőtt sokkal érzékenyebbé tett minket, és megtanította, hogyan figyeljünk jobban egymásra, amiért még akkor is köszönettel tartozunk, ha ezért a leckéért a kelleténél jóval nagyobb árat kellett fizetnünk.  Megtanultunk (többé-kevésbé) rendszeresen és helyesen kezet mosni. Megtanultuk (többé-kevésbé), hogy ne nyúljunk egyfolytában az arcunkhoz. Megtanultunk távolságot tartani, és (többé-kevésbé) azt is megtanultuk, hogyan viseljünk maszkot.

Fejben dől el!

A koronavírus-járvány másik nagy előnye, hogy mentálisan is sokkal erősebbé tett minket. A COVID-19 elleni védekezés ugyanis – mint annyi minden az életben – elsősorban fejben dől el, az elmúlt hónapokban tanúsított tudatosságnak és mentális erőnek pedig a járvány lecsengése után is nagy hasznát vesszük majd. A problémákkal való szembenézés, a pozitív hozzáállás, a rugalmasság és a megoldásra való törekvés mind-mind olyan készségek és képességek, melyeket bizony a koronavírus jóvoltából fejleszthettünk tökélyre az elmúlt időszakban.

Mozdulj!

A COVID-19 arra is megtanított minket, hogyan örüljünk az olyan, korábban teljesen természetesnek hitt, hétköznapi dolgoknak, mint amit egy esti séta, könnyed kocogás vagy bármilyen szabadtéri sport nyújt. Nem véletlen, hogy a járvány alatt annyian pattantak biciklire, kezdtek túrázni vagy húztak futócipőt, hiszen a mozgás többek között erősíti az immunrendszert, segít a depressziós tünetek enyhítésében, hozzájárul a stressz levezetéséhez, és serkenti az anyagcserét. Márpedig a sport még a koronavírusnál is hatékonyabban terjed: akit egyszer megfertőz, azt soha többé nem ereszti.

A tudomány nevében: állj!

A világjárvány egyik legnagyobb hozadéka azonban kétségkívül az, hogy ismét megmutathattuk: kevés olyan kihívás létezik, amivel ne volnánk képesek szembenézni. Miközben egyre közelebb kerülünk az új típusú koronavírus elleni vakcina előállításához, magyar kutatók a világon elsőként bizonyították, hogy egy speciális gyógynövény-kombináció képes csökkenteni a koronavírus-fertőzés (SARS CoV-2) hatásait.

A Viro Stop influenza elleni szájspray nem csodaszer, hanem egy évtizedes múlttal rendelkező, teljesen természetes immunerősítő, ami a legújabb kutatások szerint a koronavírussal szemben is nagy valószínűséggel védelmet nyújt. A titok egy különleges gyógynövény kivonatában rejlik. A cistus creticusból (bodorrózsából) nyert speciális hatóanyag védőbevonatot képez a nyálkahártyán, így már az első vonalban a kórokozók útját állja.

Az élő sejteken végzett (in vitro) tesztek után a készítmény hatékonyságát természetesen még fertőzött egyéneken is bizonyítani kell, de ha van rá bármekkora esély, hogy a Viro Stop működik, miért ne próbálnánk ki? A Viro Stop influenza elleni szájspray használatával mindenképpen nagyobb biztonságban vagyunk, mint nélküle. Az ünnepek közeledtével ez a legkevesebb, amit megtehetünk magunkért és egymásért.