Sokak tapasztalata az az elmesélhetetlen izgalom, ami összeszorítja a szülők gyomrát, amikor gyereküket először engedik el egyedül iskolába. És mit nem adnának azért, ha valahogy enyhíteni lehetne ezen a szorongáson! Ez ma már nagyon is lehetséges.

Mi történt?

Izgalmas eszközzel jött ki a Telekom: egy olyan gyerekokosórával, amely segíti a 6-12 éveseket abban, hogy elinduljanak egyedül iskolába, boltba, edzésre: azaz az első önálló, szülői kíséret nélküli útjukra.

Miért fontos?

A szülők nagyon izgulnak, amikor a gyerekük önállóan indul el A pontból B-be. Ez az eszköz nyugalmat ad nekik, mert az óra segítségével az első, felnőtt kísérő nélküli útjait a gyerek biztonságot adó felügyelettel teszi meg.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Bemutatjuk, hogyan lehet használni az okosórát, továbbá, hogy az miben segít a szülőnek – és miért élvezik a gyerekek.

Nem feledem azt a napot, amikor a fiaimat először engedtem egyedül iskolába. Sokáig vergődtem, hogy eljött-e a megfelelő pillanat, elég érettek-e már a gyerekek ahhoz, hogy egyedül közlekedhessenek. Ez volt az a pillanat, amikor megkapták első telefonjukat: igaz, csak egy buta, internetezésre nem alkalmas készüléket. Lelkükre csomóztam: ha beérnek az iskolába, azonnal telefonáljanak. Persze, hogy elfelejtették. Ilyenkor aztán nyúlcipő: az ember visszafordul a munkahelyére vezető útról, rohanás a suliba, csekkolni, hogy beértek-e.

Nagyobb biztonság

Annak a szülőnek, aki úgy érzi, most jött el a pillanat, valóban nagy segítség az Xplora, a Telekomnál beszerezhető, gyerekeknek való okosóra, amely egyesíti az okosórák, a mobiltelefonok, a navigációs eszközök és a fitneszkarkötők legfontosabb tulajdonságait. A lényeg az, hogy ezzel az eszközzel a 6-12 éves korosztályba tartozó gyerekek nagyobb biztonságban tehetik meg az első útjukat egyedül. El tudnak menni a boltba vagy az iskolába, de ennél többről van szó: segíthetnek a szülői félelmek mérséklésében, például a beállított biztonsági zónák segítségével. 
„Ez az a korosztály, akiknek még nem vennénk telefont, viszont fontos, hogy kommunikálni tudjunk velük, ha egyedül mennek el valahova. Erre jó az óra, mert lehet vele előre megadott számokról és számokra hívásokat indítani és fogadni, és van benne navigációs rendszer is, amivel a szülő folyamatosan látja, hol van a gyermeke, illetve azonnali segítség funkció is van az órában. Csak meg kell nyomni az SOS gombot, és egy előre megadott számot hív az óra” – olvasható a kommunikációs cég közleményében.
– 12 éves a legkisebb fiam – meséli Szilágyi Balázs, háromgyerekes apa, aki egy hétig tesztelte az órát, vajon teljesíti-e a szülők és a gyerekek elvárásait. – Az eszköz abból a szempontból is hasznos, hogy míg a telefon ki van tiltva a tanórákról, addig az óra nem. Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy hiába van a gyerekeknek telefonjuk, azok rendszerint lehalkítva lapulnak a zsebük mélyén, nem lehet tehát kommunikálni velük. A telefont legkevésbé telefonálásra használják – osztja meg a tapasztalatait, ami eszembe juttatja, hogy én is hányszor bosszankodtam már amiatt, hogy bár úgy tűnik, állandóan a telefonjukon lógnak a gyerekek, pont akkor nem elérhetőek, amikor hívom őket, mert valami fontos közlendőm lenne.

Egyszerű kommunikáció

Szilágyi Balázs azt meséli, hogy az órát a szülőnek kell regisztrálnia a hálózaton, majd össze kell kötnie az eszközt a saját telefonjával. A szülői telefonra telepített applikációban van egy Google térkép, így a szülő látja, elindult-e a gyerek A pontból B-be, és ha igen, éppen hol tart az úton. – Beállítható egy biztonsági zóna, amelyet ha átlép a gyerek, akkor az okosórája jelzést küld a szülő telefonjára, így azonnal lehet tudni, ha valami „fennforgás” történne útközben. Az óráról lehet sms-t küldeni és tud sms-t fogadni is. – Önálló SIM-mel rendelkezik, wifire is tud csatlakozni. A helymeghatározása 20 méteres pontossággal mér. Arra is alkalmas az eszköz, hogy rövid hangüzeneteket továbbítson.

Ezt onnan tudtam meg, hogy egyszer csak megszólalt a telefonom, a gyerekem hangját hallottam, amint azt mondja, „töri témazáró lesz”, vagy, „négyest kaptam matekból”. Így kommunikálta a legfrissebb híreket az iskolából

– meséli Szilágyi Balázs a nőklapja.hu-nak, hozzátéve: fia, aki 12 éves, leginkább azt reklamálta az órával kapcsolatban, hogy „megfigyelhetővé” válik. – Ő a célzott korosztály teteje, tehát valószínűsítem, a kisebb gyerekeket ez a funkció kevésbé zavarja. De nagyon bírta, hogy lehet az órával fotózni, zenehallgató funkciója is van, és a háttérképek is cserélhetők rajta – teszi hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)