Új szerepben láthatjuk Palvin Barbarát – A modell az autisták elfogadásáért kampányol

A világhírű magyar divatmodell, Palvin Barbara is csatlakozott az Együtt az Autistákért Alapítvány munkájához.

Mi történt?

A világhírű magyar modell csatlakozott az Együtt az Autistákért Alapítvány munkájához.

Miért fontos?

Az autizmus spektrumállapot, mely Magyarországon közel 160 000 embert érint. Az autista gyerekek integrációja még ma is megoldatlan problémának tűnik a magyar oktatásban, pedig ezek a gyerekek felnőnek, és fontos, hogy ha képesek rá, be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Fontos, hogy élhetőbb legyen számukra a világ, ehhez pedig a társadalom többségi részére is szükség van.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Így segít Barbi, te pedig ekképpen segítheted az alapítvány munkáját.
  • Minden autista esőember?

Palvin Barbara már számos alkalommal bizonyította, mennyire fontos számára, hogy nemes ügyek mellett álljon ki, és rászorulókat, hátrányos helyzetű embereket támogasson. A modell most az Együtt az Autistákért Alapítvány munkájához csatlakozik, hogy a jövőben az autizmusról beszéljen széles körben, hiszen a spektrumzavar sokkal több embert érint, mint azt gondolnánk. „Az Együtt az Autistákért Alapítvány mottója: Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Ennek szellemében csatlakoztam kiemelt támogatóként az alapítványhoz: rendkívül fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljünk az autizmusról, de igyekezzünk valóban megérteni, elfogadni, ha valaki spektrumzavarral él, és próbáljunk meg igazi segítséget nyújtani a számára.

Ma Magyarországon ez átlagosan minden 15. családot érinti, sokszor nem is gondolnánk, hogy valaki autizmussal él a közvetlen környezetünkben, csak azt érzékeljük, hogy ő kicsit más, mint a többiek.

A kék az autizmus színe, és a jövőben a spektrumzavar szimbólumaként fogom viselni a Kék Szív kitűzőt, mindenki mást is arra buzdítva, hogy ezzel a jelképpel is támogassuk az autizmusban érintett gyerekeket és családjaikat” – tette hozzá Palvin Barbara.

(Fotó: Együtt az Autistákért Alapítvány)

Támogasd te is az alapítványt!

A világhírű modell által is viselt kitűzőket bárki megvásárolhatja, aki támogatni kívánja az Alapítvány munkáját. A kijelölt MOL-töltőállomásokon és az Együtt az Autistákért Alapítvány webshopjában 990 forintért érhetők el a kitűzők. Barbara munkája itt nem ért véget, további módokon is segíti az Alapítvány munkáját. Az Együtt az Autistákért Alapítvány és a MOL közös akciója során kék sütemények elkészítésére biztatnak mindenkit, így a modell maga is süt egy kék színű desszertet. A felhívásban résztvevőket arra kérik, hogy Instagramon és Facebookon is posztolják az elkészített édességeket, és használják a #kéksüti #együttazautistákért hashtageket, mindezt pedig nemcsak a hírverés kedvéért:

A MOL minden poszt után 500 forinttal támogatja az Alapítványt.

Ezen felül pedig a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akció során Barbara egy saját maga által tervezett darabot ajánl fel árverezésre minitáska-kollekciójából. Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy hosszú távú segítséget nyújtson az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek és családjaik számára. Első mérföldkőként 2018 márciusában átadták Közép-Európa első Autista Vizsgálóközpontját – amely abban nyújt segítséget, hogy az érintett családok gyermekeikkel nyugodt körülmények között látogathassanak el a különböző vizsgálatokra. Jelenlegi céljuk pedig az első Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum létrehozása, ahol autizmus spektrumzavarral élő gyerekek egyénre szabott fejlesztését és terápiáját tudják majd megtervezni a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakembereiből álló csapattal.

Mi az autizmus?

Az autizmus spektrumzavar egy különleges neurobiológiai fejlődési rendellenesség, amely a látszólag teljesen egészséges gyermek kommunikációs képességeiben, nehezen alakuló vagy hiányzó társas kapcsolataiban, nem elfogadott viselkedési formában és egyéb sztereotip cselekvéseiben nyilvánul meg. A spektrum szó arra utal, hogy a betegség nagyon széles skálán mozog. 

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy minden autizmus spektrumzavarral élő ember rendelkezik egyfajta „szuper képességgel”.

Az autistákat nagyon sokan az Esőember című film főszereplőjével azonosítják, pedig az autizmus nem csupán abból áll, hogy valaki nem néz a szemedbe, esetleg kicsit befelé forduló. Az autizmus tehát a szociális interakciókban mutat eltérést, mint például a szemkontaktus használata, a szociális kapcsolatok szabályozása, a kortársi kapcsolatok, az élmények kölcsönös megosztása. Egyes autista embereknek nehéz megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és gyakran nehezen értik a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus lehet igen súlyos, illetve enyhébb is. A súlyosan érintett autista személyek egész életen át teljes ellátásra szorulnak.

(Kiemelt kép forrása: Együtt az Autistákért Alapítvány)