Modern sebkezelő készítmények – Bármikor bevethető segítség a háztartási sebek otthoni ellátásában (X)

Horzsolásokra jódot? Szellőztessük a sebet, mert úgy hamarabb gyógyul? Nem éppen! Számos tévhit él a mindennapi élet során szerzett sebek ellátásával kapcsolatban, miközben már széles körben elérhetők a modern sebkezelési eszközök, amelyekkel kényelmesen és hatékonyan tudjuk ellátni a bőr felszínén kialakult sebeinket.

Tévhitek a sebkezelésben

Évtizedek óta azt gondoljuk, ha valamilyen felületi sérülés éri a bőrünket, akkor egyből a jódos üvegbe kell mártanunk a fertőtlenítő vattát. A jód azonban allergiás reakciókat válthat ki, emellett hatása a seb környéki ép bőrt is érinti, ami könnyen gyulladást, vagy a seb megnagyobbodását eredményezheti. Hasonló tévhit az is, hogy a sebet fedetlenül kell hagyni, mert így a szellőzés következtében gyorsabban gyógyul. Ennek épp az ellenkezője igaz, mivel a sebgyógyulás előfeltétele a hidratált környezet, aminek épp hogy rosszat tesz, ha nem fedjük le megfelelőképpen a sérült területet.

Sok probléma, egy megoldás

Az elmúlt, nagyrészt otthon töltött hónapok során megsokszorozódtak a kisebb háztartási balesetek. Komoly esetekben természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, azonban a vacsorafőzés közben ejtett kisebb vágás a kézfejen, a gyerekek délutáni játéka során szerzett kisebb nyílt seb, vagy épp a forró vasaló okozta enyhébb égési sérülés egyaránt ellátható otthon, szakértő segítsége nélkül is. A téli időszakban némileg ritkább, ám hasonlóan otthoni ellátást igénylő sebek kialakulhatnak rovarcsípések vagy napégés következtében, de az univerzális sebkezelő termékek jól funkcionálnak akár a tetoválás okozta sebek kezelésében is.

Modern sebkezelés otthoni környezetben

Bár a seb sokszor csak kis felületű, így egyszerűnek tűnhet az ellátása, azonban van néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha azt szeretnénk, hogy a gyógyulás a lehető leggyorsabb legyen. Mindenképp mossunk kezet a művelet megkezdésekor, és készítsünk minden szükséges eszközt a kezünk ügyébe. Az érintett területet helyezzük nyugalomba, majd vizsgáljuk meg, hogy került-e a sebbe valamilyen oda nem illő anyag, például a sebesítő eszköz maradványa. Ha van, távolítsuk el, ha nincs, akkor a következő feladatunk a vérzés elállítása. Ezt megtehetjük egy tiszta zsebkendővel vagy gézlappal, amelyet a sebre szorítunk. Ha néhány perc után sem áll el a vérzés, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az előkészített sebet ezután fertőtleníteni kell, amire tökéletesen alkalmasak a modern sebkezelő oldatok. Ilyen a LAVANID oldat is, amely 0,04%-os PHMB (polihexanid) tartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy a mikroogranizmusok elszaporodjanak a sérült bőrfelületen.
Ahhoz, hogy a fertőtlenített seb megfelelően gyógyuljon, folyamatosan nedves környezetet kell biztosítanunk a seb körül. Ennek érdekében kenjük be a sérült területet LAVANID géllel, majd fedjük be azt a megfelelő kötszer segítségével, így megteremtve a sebgyógyulás ideális, azaz kellően hidratált körülményeit. Fontos a kötés megfelelő időközönkénti cseréje is, amit mindig alapos kézmosás után végezzünk el. Figyeljük a seb gyógyulásának ütemét, és ha nem tapasztalunk javulást, forduljunk orvoshoz.

 

Előnyök minden korosztály számára

A modern sebkezelő termékek első számú segítséget jelentenek a szennyezett, baktériumokkal fertőzött sebek hatékony kezelésére. A LAVANID magas viszkozitású, azaz kevésbé folyik és jó tapadási tulajdonság jellemzi, ezáltal elkerülhető, hogy a hatóanyag gyorsan kiszivárogjon a sebből. Emellett hidratált környezetet biztosít a sérült bőrfelületen, ráadásul nem csíp és nem szárítja a sebet. A LAVANID oldat és gél alkalmazása egyszerű és bármely korosztály számára ideális. Nyugodtan használhatjuk például kisbabák köldökcsonkjának fertőtlenítésére, de gyerekek, felnőttek, vagy idősek sebeinek kezelésére is (kivéve terhesség és szoptatás ideje alatt).

Próbáld ki a LAVANID termékcsaládot az otthoni sebkezelés során! A kedvezményes kupont keresd a Nők Lapja 50. számában.