Fogyatékkal élő társaink taníthatnak emberségre ezzel a rendhagyó karácsonyi kampánnyal.

Mi történt?

Adventi plakátkampányt indít a Baltazár Színház és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Miért fontos ez?

Nem sajnálatot szeretnének ébreszteni a sérült emberek felé, hanem azokat az egyetemes emberi értékeket jelenítik meg, amelyek mindannyiunkat megilletnek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi a Baltazár Színház és a karácsonyi kampány célkitűzése?
  • Kinek a versét adják ki a plakátokon összeolvasható szövegek?
  • Mit nyerhetsz ezzel az egésszel?

A színészek 12 alap emberi értéket szerettek volna megjeleníteni azokon a plakátokon, amelyeket Óbuda, illetve Békásmegyer információs tábláin helyeznek el ezekben a napokban. Kétszer 12 plakátról van tehát szó, amelyeken a szerelem, a biztonság, a felelősség, az összetartozás, az őszinteség, a szabadság, az elfogadás, a vágy, a teljesség, a lelki béke és a hit jelenik meg – de nem csak képen: minden plakáton egy-egy verssor olvasható ugyanis, amelyekből Tóth Krisztina kortárs költő kifejezetten ehhez a képsorozathoz írt, tizenkét soros verse állítható össze.
„Ezzel a kampánnyal implicit módon szerettük volna felhívni a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára, de nem egy sajnálat-kampánnyal, hanem jó kedvvel és szeretettel. A plakátokon a Baltazár Színház színészei láthatók, derűsek és játékosak, boldog emberek, akik ugyanerre tanítják e fényképek által az utca emberét is. Fontos hozzátennem, hogy a Baltazár társulata valóban kiegyensúlyozott, szakmájában sikeres 12 színészből áll. Az itt megjelenített 12 fotó egy korábbi album része volt, amelyben a színház alkotócsapata a színészekkel közösen fogalmazta meg, melyek azok az értékek, amelyek szerint élni érdemes. Ezek köré építettük ezt a kampányt is” – mondta el megkeresésünkre Puskás Panni, a Baltazár Színház sajtómunkatársa.

A Baltazár Színház különleges színtársulat, egyben az plakátkampánynak teret adó kerület egyik jelentős kulturális intézménye. Tagjai professzionális színészek, akik 1998 óta a munkájukból élnek, és akiket a társadalmi szóbeszéd hajlamos értelmi fogyatékosokként aposztrofálni, miközben érzékenységük, tehetségük és munkabírásuk átlagon felüli. A Baltazár egyszerre lát el művészi és társadalmi feladatot, hiszen lehetőséget teremt sérült emberek számára, hogy tehetségüket megmutassák, a nézők számára pedig, hogy szembesüljenek ezzel a tehetséggel.

A színház legfontosabb célkitűzése, hogy magas színvonalon hozzon létre előadásokat, és ezáltal bebizonyítsa, a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek átírhatók: az érintett társadalmi csoport erejét mutatja meg, és azt, hogyan lesz általuk színesebb és gazdagabb a világ.

Elfogadás. (Forrás: Baltazár Színház)

A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült emberek számára. Ezért előadásaival minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani: a rendszeresen színházba járókon kívül olyanokat is, akik eddig nem látogattak más színházakat, de szociálisan érzékenységük miatt érdeklődnek a Baltazár előadásai iránt.
„A 12 Parancsolat című sorozat létrejöttét az a szándék vezette, hogy összeszedjük, kiemeljük és megerősítsük azokat az örök emberi értékeket, amelyek mindannyiunk számára tájékozódási pontokat jelentenek a hétköznapokban. A 12 plakáttal a két együttműködő intézmény arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a felsoroltak olyan alapvető emberi értékek, amelyekhez mindannyiunknak joga van, ezek mentén élve pedig egy teljesebb, színesebb, izgalmasabb világot teremthetünk magunk és mások számára” – olvasható a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

Az egyik plakát valahol Óbudán… (Forrás: Baltazár Színház)

Megtalálni mind a 12 plakátot a kerületben nemcsak azért érdemes, mert nagyon különleges esztétikai élményt nyújtanak, hanem mert az első tíz játékos, aki összeállítja a plakátokon szereplő verssorokból kirakható Tóth Krisztina-verset, és beküldi a sajto.baltazarszinhaz@gmail.com e-mail-címre december 20-ig, a színház és az önkormányzat által közösen összeállított ajándékcsomagot nyer.

(Kiemelt kép: A Baltazár Színház Hit című képe. Forrás: Baltazár Színház)