A koronavírus-járvány nem hogy csökkenti az erdőirtást, de 2008 óta nem látott szintekre emelte.

Mi történt?

Tavaly augusztus és idén július között olyan nagymértékű volt az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén, hogy arra 2008 óta nem volt példa

Miért fontos?

Mert a szakértők szerint a klímaváltozás feltartóztatásában kulcsszerepet játszik az esőerdő megőrzése, amelyet az emberi tevékenység több fronton is pusztít. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • 11 ezer négyzetkilométer erdő pusztul el naponta. Na de ez mekkora terület is pontosan?
  • Fokozódik a maláriaveszély.

2019 augusztus és idén július között olyan nagymértékű volt az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén, hogy arra 2008 óta nem volt példa – közölte hétfőn a brazil tudományos és technológiai minisztérium űr- és légkörkutatási intézete (INPE), amelynek feladata az esőerdők állapotának figyelemmel kísérése. Legutóbb nyáron jöttek aggasztó adatok Brazíliából, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy miközben tombolt a koronavírus-járvány az országban, a Föld tüdejének is nevezett Amazonas-medencében soha nem látott ütemben folytatódik az erdőirtás. Sőt, nemcsak hogy folytatódik, de fokozódik: az INPE szerint, amíg 2018-ban 4946 négyzetkilométernyi, addig 2019-ben 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében. Aztán 2020 áprilisában megint csak 64 százalékkal több fát vágtak ki az őserdőben, mint egy évvel korábban. A kormány a hadsereg bevetését is engedélyezte az illegális fakitermelők megfékezésére.

Naponta 4340 focipálya

A  legújabb adat az idén nyári: 2019 augusztusa és 2020 júliusa között ez több mint 11 ezer négyzetkilométernyi területre nőtt. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy naponta 4340 futballpályányi esőerdőt vágtak ki. A megelőző egy évhez viszonyítva ez 9,5 százalékos növekedés – tette hozzá az INPE. Az őserdő védelméért küzdő csoportok szerint a kialakult helyzetért a koronavírus is felelős, a hatóságok ugyanis kevesebb figyelmet fordítanak az erdőirtók elleni küzdelemre a járvány kitörése óta. Paulo Barreto, az Imazon nonprofit szervezet kutatója így fogalmazott még májusban a Euronewsnak: „A világjárvány nem segített, hiszen láthatóan kevesebb ellenőr van a környéken, az illegális fakitermelők pedig természetesen nem törődnek a vírussal az Amazonas eldugott pontjain.”

Jair Bolsonaro brazil elnök Amazóniára elsősorban mint kiaknázatlan gazdasági potenciálra tekint, és támogatja, hogy belőle minél nagyobb területet vonjanak be a mezőgazdasági művelésbe, a bányászatba és az energiatermelésbe. Rendszeresen visszautasítja környezetvédelmi politikájának nemzetközi bírálatát, mint a belügyekbe való beavatkozást.

„Bolsonaro kormányának fejlesztési politikája visszatérés a múlthoz, nem érdeke a brazil társadalom nagy részének, és ellene hat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a klímaváltozás lassítására irányulnak” – jelentette ki Cristiane Mazzetti, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese.

Maláriaveszély

Nem elég a klímaváltozás, egyéb negatív velejárói is vannak annak, ha pusztítjuk az őserdőt. Amerikai tudósok összefüggést találtak ugyanis az amazóniai erdőirtás és a szúnyogok terjesztette malária között, írta a National Geographic idén januárban: ahol sok erdőt irtottak ki, nagyobb volt a fertőzések száma.

Több erdőirtás tehát több maláriához vezetett, viszont a több maláriás megbetegedés után csökkent az erdőirtás.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban Andy MacDonald, a kaliforniai Santa Barbarai Egyetem (UCSB) és Erin Mordecai, a Stanford egyetem kutatója így magyarázta, hogy a maláriás esetek gyarapodása után az erdőirtás csökkenést mutatott. „Megállapítottuk, hogy az erdőirtás nemcsak a környezetet, hanem az emberi egészséget is jelentősen veszélyezteti. Az embereket nagyon érdekli, milyen hatása van az erdőirtásnak a malária terjedésére. Az 1970-es években Brazília ösztönözni kezdte, hogy az emberek letelepedjenek Amazóniában, ezzel kapcsolatban nagy növekedést láttunk a maláriás esetek számában” – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál MacDonaldot, az UCSB betegségökológusát.
Az amazóniai esőerdőt sajnos a térség más országaiban is pusztítják, például Kolumbiában, ahol fegyveres bandák elűzik a védett területekről az erdőőröket – közölte korábban a Természetvédelmi Világalap (WWF). 

(Forrás: MTI, Euronews, National Geographic Kiemelt kép: Az amazoniai esőerdők pusztítása. Fotó: Getty Images)