Modern sebkezelés, nem csak a gazdiknak (X)

Kisállatok tartása során fontos, hogy a házi patikában kéznél legyen a segítség, ha a kedvencünk valamilyen sebesülést szenved. Ahogy az emberek sebeinek ellátásánál, a háziállatoknál is lényeges a seb fertőtlenítése és tisztán tartása, a sebgyógyuláshoz pedig elengedhetetlen a hidratált környezet fenntartása. A modern emberi sebkezelés tapasztalatai átültethetők a kutyák és cicák ellátására is – lássuk, hogyan.

A kiskedvencek védelmében

Irigykedve figyeled a macskád, ahogy a párkányon elnyújtózva élvezi a napsütést, miközben te a home office-ban próbálsz produktív lenni? Elégedetten nézed a kutyusod, ahogy gondtalanul futkározik a szabadban? Bár a háziállatok élete látszólag nyugodt és kényelmes, ők is könnyen szenvedhetnek kisebb-nagyobb sérüléseket. Épp ezért fontos, hogy a házipatikában bármikor rendelkezésre álljon a megfelelő eszköz, amivel a kedvenced sebeit könnyen és gyorsan el tudod látni.

Az állatok sebeinek kezelése bizonyos értelemben nem sokban különbözik az emberekétől, így például PHMB-tartalmú sebkezelő oldaltot vagy gélt használhatunk a kedvenceink sebeinek ellátására is. A PHMB, azaz polihexanid lényege, hogy megakadályozza, hogy a mikroogranizmusok elszaporodjanak a sérült bőrfelületen, ezáltal csökkenti az egyes sérülések elfertőződésének kockázatát.

Sebek a vadonon túl

Az emberi lakókörnyezethez alkalmazkodott háziállatok élete látszólag biztonságos, azonban még ebben a környezetben is leselkedik némi veszély kedvenceinkre. Apróbb horzsolások bármikor előfordulhatnak, de sebesülést okozhat egy kiálló drót, vagy akár más állatokkal való találkozás is. A tépett, rágott, vagy szúrt sebek gyors és hatékony ellátása ugyanolyan fontos, mint a fekélyek okozta panaszok kezelése, vagy épp a nélkülözhetetlen beavatkozások (pl. ivartalanítás vagy műtétek) következtében kialakuló sebek otthoni ápolása. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ehhez milyen eszközöket alkalmazunk.

Állati igények a sebkezelésben

Első számú szempont természetesen, hogy a választott sebkezelő széles antimikrobiális hatással rendelkezzen, azaz lehetőleg vírusok, baktériumok és gombák ellen is sikerrel vegye fel a harcot. Fontos a hatékony sebgyógyítás is, ehhez pedig hidratált környezet szükséges. Míg az emberek könnyebben megküzdenek a sebgyógyulás során fellépő viszkető érzéssel, az állatok számára ez szinte lehetetlen küldetés. Éppen ezért fontos, hogy a sebkezelő szer ne irritálja a bőrfelületet. Így a kisállat jól viseli majd a procedúrát, nem áll ellen a sebkezelésnek, és a vakarózást is könnyebben mellőzi. Mivel az állatok sebeinek kezelésénél gyorsan kell cselekedni, ezért az ideális sebkezelő szer egyből az üvegből vagy a tubusból használható. Ehhez az kell, hogy az oldatot ne kelljen tovább hígitani, valamint bármilyen hőmérsékleten azonnal lehessen használni. Mindezeken felül az sem árt, ha a választott termék gyógykezelési és preventív célra (azaz a fül- és farokrágás elkerülésére) is alkalmas, továbbá hosszú időn keresztül lehet alkalmazni, mivel nem allergizál.

Sebkezelő háziállatnak és gazdinak egyaránt

Több tanulmány is bizonyította, hogy a fenti szempontok mindegyikének megfelelő LAVANID oldat és gél kiválóan használható a háziállatok sebeinek fertőtlenítésére és biztonságos kezelésére, mivel a kezelt állatra nincs toxikus hatással, azonban gyors lebomlású és kiürülésű készítmény. A LAVANID elősegíti a seb regenerálódását és ízével megakadályozza a kezelt bőrfelület nyalogatását. Ugyanakkor nem csíp, tehát nem okozunk vele fájdalmat. Kisállatunk hálás lesz a szakszerű ellátásért, mi pedig nyugodtan visszatérhetünk a házi kedvencünk vidám perceiben való gyönyörködéshez.

Próbáld ki a LAVANID termékcsaládot a háziállataid sebkezelése során! A kedvezményes kupont keresd a Nők Lapja 49. számában.