Erre a kérdésre ad egy lehetséges választ a Bátor Tábor új online iskolai programja.

Mi történt?

Digitális oktatásban részesülő vagy karantént töltő osztályok számára új, ingyenes iskolai programot indított a Bátor Tábor, amely elsősorban tanórákon túli, csapatépítő jellegű játékokat és foglalkozásokat kínál az érintetteknek.

Miért fontos ez?

A 2020 november 10-én meghozott korlátozó rendelet értelmében a gimnáziumi oktatás online rendszerre állt át, ám a koronavírus-járvány második hullámának terjedésével egyre több általános iskolás korú gyerek, sőt egész osztályok töltenek egyre több időt karanténban.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért fontos a kötelező online órákon túl is programot kínálni az osztályoknak?
  • Hogyan jelentkezhetnek az osztályok a programra?

„A digitális oktatás a pedagógusoknak rengeteg új feladatot jelent, emellett alig jut idő és energia arra, hogy a gyerekek közösségi igényeire is reagálni lehessen” – nyilatkozta Vargyas-Tóth Julianna, az alapítvány programfejlesztési tanácsadója.

„Mi lesz az osztályközösséggel, ha a digitális órán épp csak a tananyag átadására van idő és tér? A gyerekeknek többnyire egyedül kell megbirkózniuk az elszigetelt tanulás teremtette helyzettel és arra sincs mód, hogy a szünetekben beszélgetni, nevetgélni, játszani lehessen a többiekkel. A Bátor Tábor Online iskolai programja lehetőséget kínál arra, hogy az osztály a virtuális térben is összecsiszolódjon és közös, jó élményeket szerezzen” – olvasható a program leírásában. Ezért indítják el a szervezők a digitális oktatásban részesülő vagy karantént töltő osztályok számára az új, ingyenes iskolai programjukat, amellyel a tanárokat, a diákokat és a szülőket egyaránt kihívás elé állító távoktatásban szeretnének az érintetteknek támogatást nyújtani, a képernyőn keresztül is összekovácsolni az osztályközösségeket és közös élményeket szerezni – áll a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.
A Bátor Tábor közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a mentális egészségmegőrzés területén, amit a járványhelyzet kitörésével a digitális térben is szeretne kamatoztatni. Ezeken a programokon a súlyosan beteg gyerekek és családjaik mellett bárki részt vehet, aki néhány órára szeretne kiszakadni a borús hétköznapokból és barátaival, családjával közösen kikapcsolódni, erőt meríteni a kihívásokhoz.

A kórházakban fekvő gyerekeket sem hagyta magára az alapítvány, nekik most a GO! Online programmal viszik el a játék gyógyító erejét képzett önkénteseik segítségével.

Ennek keretében a kis betegek akár az ágyukból is együtt játszhatnak a szervezőkkel minden csütörtökön 16:00 és 17:00 között. A GO programhoz laptopról, tabletről vagy telefonról akár egyedül is tudnak a gyerekek csatlakozni; de meg is hívhatják azokat barátaikat, akivel szívesen eltöltenének egy sok-sok játékkal teli, önfeledt órát a virtuális térben. (A GO! Programra is előzetes jelentkezés szükséges.)
Az új, most meghirdetett online iskolai programra pedig olyan osztályfőnökök jelentkezését várják a szervezők, akiknek általános iskola 3. és a középiskola 12/13. évfolyama közti osztálya van, és akik úgy érzik, jót tenne a csapatnak 100-120 percnyi közös kikapcsolódás a Bátor Tábor képzett önkéntesei által biztosított „Bandázó” közösségépítő, videós-fotós, rádiós, cirkusz vagy kézműves online foglalkozásuk valamelyikén. (Az online iskolai programról további információk és jelentkezés itt érhető el.)

(Kiemelt kép forrása: Bátor Tábor)