10 különös adventi szokás a világ minden tájáról

Habár idén a hangulatos karácsonyi vásárokról és nagy családi összejövetelekről le kell mondanunk, körülnézhetünk más népek adventi hagyományai között, hátha kedvet kapunk hozzá, hogy ebben a rendhagyó ünnepi időszakban kipróbáljunk néhány új szokást is.

Mielőtt azonban a japán KFC-lakomára vagy az izlandi karácsonyi fickókra rátérnénk, vessünk egy pillantást hazai téli szokásainkra is, mivel azok esetleg más vidékekről nézve tűnhetnek igencsak furának. Ezek elsősorban – az adventi koszorúval, a Csendes éjjel és a karácsonyfával együtt – német nyelvterületről érkeztek hozzánk, de próbáljunk csak meg egy angol nyelvterületen élőt felvilágosítani arról, hogy nem karácsonykor jön a Mikulás rénszarvas szánon a kéményen keresztül, hanem december 6-án, többnyire gyalog a görbe püspökbotjával, esetleg krampuszai kíséretében. További zavaró tényező, hogy Santa Nicola, az eredeti Mikulás olasz püspök volt, aki a dél-olasz Bari tartomány szegény gyermekeit ajándékozta meg a téli hidegek idején, az ünnepek előtt. Az adventi szokások egyébként az országon belül is eltérőek lehetnek: a görögkatolikus felekezethez tartozók itthon is két héttel korábban kezdik az adventi időszakot, amit karácsonyi böjtnek neveznek és tradicionálisan hatgyertyás az adventi koszorújuk is. De nézzük, mit tartogathat még a nagyvilág számunkra decemberben.

1. Óriás lámpások a Fülöp-szigeteken

Az Óriás Lámpások Fesztiválját (Ligligan Parul Sampernandu) minden évben karácsony előestéjén, szombaton rendezik San Fernando városában – a Fülöp-szigetek karácsonyi fővárosában. A trópusi éghajlat és a színes forgatag miatt a karácsonyi a hangulat egészen mást jelenthet itt, mint Magyarországon. A fesztivál egy átlagos karácsonyon az egész országból és a világ minden tájáról vonzza a nézőket, és tizenegy falu, vagyis barangay vesz részt a felvonuláson azzal a céllal, hogy bemutassa legkülönlegesebb lámpásokat. Eredetileg a lámpások egyszerű, mintegy fél méter átmérőjű, főként csillagot formázó alkotások voltak, amelyeket japán origami papírból készítettek és gyertyával világítottak meg belülről, filippino nevük pedig parol. Ma már különféle anyagokból készülnek, és akár hat méter átmérőjűek is lehetnek. A lampionok sokszor mandala- és kaleidoszkóp-szerűek és legtöbbször led lámpákkal világítják meg. De nem csupán a felvonulás kedvéért készülnek ilyen alkotások, a legtöbb filippino család elkészíti magának és kifüggeszti az ünnep közeledtével az ablakába a karácsonyi csillagot. Ezen a videón például egy tradicionális parol elkészítését láthatjuk.

(Fotó: Getty Images)

2. A Gävle kecske Svédországban

A svédeknél 1966 óta állítják fel a 13 méter magas „Yule” (vagyis karácsonyi) kecskét Gävle városában az adventi időszakban. Az első Gävle kecske felállításának célja az volt, hogy vásárlókat csalogassanak a város déli részén található, kevésbé népszerű üzletekbe és éttermekbe. Azóta a Gävle kecske világhírű karácsonyi szimbólum lett és minden évben ugyanott állítják fel. Mint a világ legnagyobb szalmakecskéje 1985-ben került először a Guinness-rekordok könyvébe.
Ám ez a svéd karácsonyi hagyomány lakossági kezdeményezésre újabb tradícióhoz is vezetett – ugyanis rendre megpróbálják felgyújtani. 1966 óta 29 kecskét sikerült elégetni – a legutóbbi pusztítás 2016-ban történt.
November 29-én 5 órától élő közvetítés keretében is megnézheted, hogyan állítják fel a svédek karácsonyi szimbólumát idén Gävleben.

A Gavle Goat (Gavlebocken), a hagyományos svéd Yule Goat szalmából készült óriásváltozatát 2018. december 2-án avatják fel Svédország, Gavle központjában. – A szalmaszobrot minden évben Advent elején állítják fel. (Fotó: Mats ASTRAND / TT NEWS AGENCY / AFP)

 

3. A rettentő osztrák krampusz

Az osztrák krampusz sokkal ijesztőbb a miénknél, sőt, inkább a magyar busóra hasonlít: december 6. környékén vadállatszerű démonlényként járja a városok utcáit, ijesztgetve a gyerekeket és megbüntetve a rosszakat. Míg ezalatt Szent Miklós a kedves gyereket jutalmazza, addig az osztrák Krampusz állítólag elfogja a rossz gyerekeket, és bedugja őket a zsákjába. December első hetében sokan öltöznek be krampusznak, hogy a csattogó láncokkal és harangokkal ijesztgessék a gyerekeket. Ennek ismeretében örülhetünk, hogy nálunk leginkább az aranyspray-vel befújt virgács maradt meg a krampusz és a rossz gyerekek hagyományából, illetve szerepüket tekintve inkább a Mikulás kormos segédjeivé avanzsáltak.

A félelmetes osztrák Krampusz (Fotó: Getty Images)

4. A KFC mint ünnepi menü Japánban

A karácsonynak nem kerítenek túl nagy feneket Japánban. Néhány apró világi hagyományon kívül, mint például az ajándékozás, a karácsony még mindig inkább újdonságnak számít az országban. Az utóbbi években azonban megjelent egy új, mókás „hagyomány” – a KFC sült csirkéje, mint alapvető ünnepi fogás karácsony estéjén. Az ünnepi menüt ez idő tájt karácsonyi keretezéssel reklámozzák a KFC japán üzleteiben és weboldalán.

A KFC sült csirkéje, mint alapvető ünnepi fogás karácsony estéjén. (Fotó: Taro Karibe / Getty Images)

5. A karácsonyi fickók Izlandon

A krampuszokkal vélhetőleg rokon izlandi Yule Ladek vagyis karácsonyi fickók az év ezen időszakában Izlandon szemtelenkednek mindenkivel, aki csak az útjukba kerül. A karácsonyt megelőző 13 nap alatt 13 trükkös, trollhoz hasonló karakter jelenik meg országszerte, hogy meglátogassa a gyerekeket. Ezen időszak, vagyis a „Yuletide” minden estéjén a gyerekek az ablakba teszik legjobb és legszebb cipőjüket, hogy valamelyik „Yule Lad” ajándékokat tegyen bele – persze csak a jó gyerekeknek, a szemtelenek ugyanis rothadó krumplit kapnak. A Yule Ladeket onnan lehet felismerni, hogy hagyományosan Izlandi népviseletbe öltöznek és meglehetősen huncutak. Mind a tizenháromnak külön neve van, amelyek az általuk elkövetett csibészségre utalnak, mint például: Gyertyalopó (Kertasníkir) vagy Edénykaparó (Pottaskefill). Ha idén karácsonykor nem is mehetünk el Izlandra, hogy elkapjuk ezeket a gaztevőket, utánozhatjuk az izlandiakat másik kedvelt adventi szokásukban: a könyvolvasásban. Az izlandiak annyit olvasnak ugyanis a karácsonyt megelőző hetekben, hogy ennek a szokásnak is külön neve lett: karácsonyi könyváradat, vagyis Jólabókaflóðið.

(Fotó: Wikipédia)

6. Seprűrejtés Norvégiában

Talán az egyik legszokatlanabb karácsony környéki hagyomány Norvégiában maradt életben, ahol Szenteste a háztartásban fellelhető seprűket rejtik el. A szokás pogány eredetű, évszázadokkal ezelőtt alakult ki, egy olyan időben, amikor az emberek még azt hitték, hogy boszorkányok és gonosz szellemek jelennek meg karácsonykor seprűket keresve, amelyeken ellovagolhatnak. Sokan még mindig a ház legbiztonságosabb helyén rejtik el seprűiket, hogy megakadályozzák ebben az esetleg arra tévedő szellemeket.

(Fotó: Getty Images)

7. A nemzeti Menorah meggyújtása Washingtonban

A keresztény karácsony és advent időszaka legtöbbször egybeesik a zsidó Hanuka ünnepével, amelyet a karácsonnyal egyenrangúként ünnepelnek az Egyesült Államokban. 1979 óta egy óriási, kilenc méteres Menorah-t emeltek a Fehér Ház területén, amelynek gyertyáit egyenként meggyújtják a Hanuka, vagyis a fény ünnepének nyolc napja és éjszakája alatt. Hagyományosan színes programok is kísérik a gyertyagyújtást.

Levi Shemtov rabbi, Jacob és Abraham Shemtov rabbi készül a Nemzeti Menóra meggyújtására a National Chanukah Menorah éves ünnepségén, Washington DC, 2011. december 20. (Fotó: Marvin Joseph / The Washington Post via Getty Images)

8. Görkoris szentmise Venezuelában

Ha úgy gondolod, hogy szép a hazai karácsony, de lehetne még fokozni, ezt a venezuelai szokást neked találták ki. Caracasban ugyanis karácsonyeste a város lakói kora reggel templomba indulnak – ez eddig rendben is van –, de vélhetőleg csak számukra ismert okból mindezt görkorcsolyán teszik. Ez az egyedülálló hagyomány annyira népszerű, hogy az utakat ilyenkor városszerte lezárják az autók elől, hogy az emberek biztonságban gördülhessenek be a karácsonyi misére, mielőtt hazaindulnának a hagyományos „tamales” (kukoricalisztből készült tésztával készült húsos töltött étel) elfogyasztására.

Tamales (Fotó: Getty Images)

9. A kis gyertyák napja, Kolumbia

Kolumbiában a karácsonyi szezon a kis gyertyák napjával kezdődik: az emberek gyertyákat és papírlámpákat helyeznek ablakaikba, erkélyeikre és az előkertekbe. A kis gyertyák hagyománya az egész országban elterjedt, olykor igen leleményes megoldásokkal. Quimbayában például egész városrészek versenyeznek, hogy ki tudja létrehozni a legimpozánsabb díszvilágítást. A kis gyertyák napján a hagyomány eredete szerint Szűz Máriára és a szeplőtelen fogantatásra emlékeznek.

Az emberek a Bicentenario parkban gyűlnek össze a Dia de las Velitas (a kis gyertyák napja) ünnepségen, Bogota, Kolumbia, 2018. december 7. (Fotó: Lokman Ilhan / Anadolu Agency / Getty Images)

10. Karácsonyi manó az USA-ban

Az egyesült államokban népszerű adventi játék az „Elf on the Shelf“ vagyis a „manó a polcon”. Ennek keretében egy kissé ijesztő manóbabát kell az élelmes szülőknek minden nap máshová eldugniuk, hogy a gyerekek megkereshessék. A kerettörténet hozzá pedig az, hogy az elf a Mikulás segédjeként kémkedik a gyerekek után, hogy beárulhassa neki a rossz gyerekeket – ezért a gyerekek iparkodnak jól viselkedni, amíg a manó lakásban bujkál. Ha nincs kéznél manó, más plüssjátékot vagy babát is szolgálatba lehet állítani, és kezdődhet a keresgélés advent első napjától egészen karácsonyig.

Egy “Elf on the shelf” manó léggömb a New York-i hálaadás napi felvonuláson. 2019. november 28, New York. (Fotó: James Devaney / Getty Images)