A legkisebbtől a leghosszabban készülőig: különféle legek bemutatásával ünnepli fennállásának 30 éves évfordulóját a Várfok Galéria.

Mi történik?

A Várfok Galéria 2020. november 30-án ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát. A születésnap alkalmából Legek címmel nyílik kiállítás december elsején. A tárlat a galéria állandó művészkörének alkotásaiból mutat be válogatást.

Miért fontos?

A Várfok Galéria – amely anno egy kis szuterénhelyiségben kezdte el a működését – egyik különlegessége, hogy a műtárgypiacon nem pusztán kereskedelmi szemlélettel tevékenykedik, hanem küldetésének tartja a kortárs művészet elfogadottságának növelését.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért Legek a tárlat címe?
  • Kiknek biztosít rendszeres kiállítási lehetőséget a Várfok?

A Várfok Galéria 2020. november 30-án ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát. Három évtizednyi folyamatos jelenlét a rendszerváltás utáni nehéz időszak forgatagában bármely piaci területen hihetetlen teljesítménynek számít. Ennyi idő alatt korszakosnak tűnő vállalatok és brandek emelkedtek fel, majd tűntek el, ma már nincs Postabank, nincs Skála, nincs Westel, tehát az a tény, hogy egy vállalkozás 30 év elteltével is működik, semmiképp nem magyarázható a szerencsével, ez a fajta állandóság a tulajdonos és a munkatársak tehetségét dicséri.

A galéria egy kis szuterénhelyiségben kezdte el működését a Várfok utcában, mostanra pedig több helyszínen várja azokat a látogatókat, akik a viszonylag konzervatív közízlés ellenére a kortárs alkotások gyűjtésében, vagy csak szemlélésben találják meg örömüket.

 A 30 éves születésnap azt bizonyítja, hogy többen lehetnek ilyenek, mint azt gondolnánk.

A Várfok Galéria különlegessége, hogy a műtárgypiacon nem pusztán kereskedelmi szemlélettel tevékenykedik, hanem küldetésének tartja a kortárs művészet elfogadottságának növelését. Ennek érdekében olyan befutott és fiatal alkotóknak biztosít rendszeres kiállítási lehetőséget, mint Rozsda Endre, El Kazovszkij, Győrffy László, Mulasics László, Françoise Gilot és Aatoth Franyo.
Az évfordulót természetesen kiállítással ünnepli meg Szalóky Károly, az intézmény tulajdonosa. A Legek című tárlat a galéria állandó művészkörének alkotásaiból mutat be válogatást. „A legkisebb és a legnagyobb kép, a legtöbbet publikált, a legújabb alkotás, a legrészletgazdagabb, a legtovább készült, a legvörösebb, a legértékesebb… egyszóval a Legek lesznek láthatóak a Várfok Galéria kivételes, több mint 1800 művet felvonultató raktárából válogatva.

Kiállításra kerül többek között Françoise Gilot legnagyobb Galériában található festménye, Ujházi Péter monumentális 4 méteres Szőnyege, Aatoth Franyo vörös korszakának emblematikus Szívügyei, Korniss Péter Anya és bubája, Szirtes János különleges „kormos” képe a 80-as évekből, Orr Máté legújabb alkotása és Rozsda Endre több mint 10 évig készült fő műve, A kékszakállú herceg vára” – olvasható a meghívóban.

Érdeklődésünkre a galéria munkatársai elmondták, hogy a járványügyi szabályozás miatt a termekben egyszerre legfeljebb tíz fő tartózkodhat, a maszkhasználat pedig kötelező. Szerencsére egy kiállításon az a legfontosabb, hogy a szemünk ne legyen eltakarva.

A kiállítás 2020. december 1. és 2021. január 16. között, keddtől szombatig 11-18 óra között látogatható. Cím: Budapest, Várfok u. 11.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)