A felmérések szerint nem lesz sok ajándék idén a karácsonyfák alatt

Nagyon komoly visszaesésre lehet számítani az előző évekhez képest az ünnepi vásárlások során – legalábbis erre lehet következtetni egy friss kutatásból, amely nem csak azt mérte, hogy mennyit terveznek költeni az átlagemberek a karácsonyi ajándékozásra, hanem azt is, hogy mit gondolnak a jövőjükről. Nem sok jót.

Mi történt?

A jellemzően kis összegű kölcsönöket nyújtó BÁV kutatást végzett ügyfelei körében, amelyből az derül ki, hogy nagyon sokan tartanak munkahelyük elveszítésétől, bevételeik jelentős csökkenésétől, és erre a helyzetre próbálnak – ki így, ki úgy – fölkészülni.

Miért fontos?

A BÁV felmérése nem teoretikus feltételezésekre, hanem a kőkemény napi tapasztalatokra épül, így pontosan jelzi az átlagemberek hangulatát és pénzügyi kilátásait.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Még azok is óvatosan fognak költekezni, akik ma még megengedhetnék maguknak, hogy sok pénzért vegyenek ajándékokat.
  • A kutatásból kiderült az is, hogy a BÁV kölcsöneit az emberek a mindennapi megélhetésükre fordítják.

Az emberek is a bőrükön érzik a koronavírus-járvány gazdasági hatásait – hosszú-hosszú idő után nem csupán pesszimizmus vagy esetleg valamiféle óvatosság jellemzi a háztartásokat a pénzügyeikkel kapcsolatban, hanem eluralkodott rajtuk egyfajta félelem is – ez derül ki legalábbis a BÁV Zálog legfrissebb felméréséből, amit közel 100 fiók bevonásával, november közepén készítettek. Ez a félelem ugyanakkor nem csak pillanatnyi állapot, a családok szerint a járvány hatásai nagy valószínűséggel elhúzódók lesznek, és erre a helyzetre készítenek maguknak különféle stratégiákat. Ezek a stratégiák alapvetően a takarékosságra építenek, és szakemberek szerint

a mostani, kiszámíthatatlan helyzet hosszú távon akár tudatosabb pénzügyi gondolkodásra is késztetheti az embereket.

Akárhogyan is, az bizonyos, hogy az idei ünnepek alapvetően különböznek majd a megszokottól. És nem csak abban, hogy a távolabbi rokonok és gyakran még a közeli családtagok sem tudnak majd együtt ünnepelni, hiszen erre ösztönzi őket a kormányzati kommunikáció, hanem abban is, hogy szinte kivétel nélkül mindenki kétszer is meggondolja, mire költsön.

Eltűnt az optimizmus

A BÁV felmérésében résztvevők többsége az év végi ünnepekre 25 és 50 ezer forint közötti összeget kíván költeni, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy 2018-ban például, a Budapest Bank akkori felmérése szerint átlagosan 56 ezer forintot költöttek ajándékozásra az emberek, míg a lakosság 8 százaléka 100 ezer forintot is meghaladó összeget szánt erre a célra, s nem volt ez másképp tavaly sem. 2019-ben az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint ajándékokra mintegy 100 milliárd forintot költöttek az emberek, s ennek nagy része iparcikk volt, de komoly tételt jelentett az utazási utalványok vásárlása is. Ez utóbbiak piaca mára lényegében megszűnt.
A helyzet erre az évre alapvetően megváltozott, mert – miként az a BÁV felméréséből kiderül – nagyon sokan vannak olyanok, akiknek a napi kiadásaik mellett még ennek a 25-50 ezer forint közötti összegnek az előteremtése is komoly nehézséget okoz. Nem is csoda:

bár a statisztikák szerint a munkanélküliség a járvány idején sem emelkedett jelentősen, 3,5-ről mindössze 4,6 százalékra, szakemberek ezzel kapcsolatban arra hívják föl a figyelmet, hogy a hivatalos adatok legalábbis csalókák, mert a munkahelyet keresők 100 ezerrel többen vannak, mint egy éve.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma pedig 250-300 ezerrel csökkent. Ezért nem meglepő, hogy az átlagos magyar háztartások közel kétharmada takarékoskodik a koronavírus második hullámának hatására. A BÁV a jellemzően átlagbérből élő ügyfelek körében végezte el felmérését, és kiderült, hogy nagyon sokan, a megkérdezettek 45 százaléka tart attól, hogy bizonytalanná válik a jövedelme, elveszítheti a munkahelyét. Ezen belül is csaknem minden ötödik ember kifejezetten borúlátó a pénzügyi helyzetét illetően – ők úgy vélik, havi bevételeik az elkövetkező időszakban 30 százalék feletti mértékben zuhannak. Ez lényegében azt jelenti, hogy sokan reálisnak tartják azt a forgatókönyvet, hogy a munkahelyük az eddigiekhez képest rövidített munkaidőben alkalmazza, vagy végső soron elbocsássa őket. A BÁV ügyfeleinek csaknem fele jelezte, hogy nyugtalanítja őket a fűtési szezon, valamint aggasztónak tartják az ünnepek miatti többletköltségeket – ennek során érdemes megjegyezni azt is, hogy a válaszadók ötödének egyáltalán nincs semmilyen tartaléka, vagyis az érintettek lényegében hónapról hónapra élnek.  A dolgok jelenlegi állása szerint a háztartások csaknem 60 százaléka jelentősen visszafogja a kiadásait, ami azt is jelzi, hogy a nyár eleji optimistábbnak tűnő hangulat mára eltűnt.

Tudatos és előrelátó

Visszatérve a karácsonyhoz: idén a megkérdezettek 13 százaléka az ünnepi kiadásokra még 10 ezer forintnál is kevesebbet szán. Összehasonlításképp: két éve ez a szám mindössze a lakosság 7 százaléka volt. A felmérés alapján az is megállapítható, hogy azok viszont, akik 100 ezer forintnál is többet tudnak a karácsonnyal kapcsolatos kiadásaikra (7 százalék) fordítani, jellemzően vagy tartós fogyasztási cikket vásárolnak, vagy olyan értéktárgyba fektetnek, amely szükség esetén a jövőben akár zálogtárgyként is felhasználható. Ebből következően az sem véletlen, hogy a kutatásban résztvevők több mint harmada rendelkezik olyan értéktárggyal, amelyet váratlan pénzügyi probléma esetén zálogba adhat, így pedig gyorsan, jövedelemigazolás nélkül juthat pénzügyi forráshoz.
Érdemes megjegyezni, hogy a BÁV Zálog kérdőívét kitöltők csaknem fele kis összegű kölcsönért fordult a zálogfiókhoz. Ezt az összeget jellemzően mindennapi megélhetéseik fedezésére (19 százalék), egyebek mellett élelmiszer-vásárlásra, lakhatással kapcsolatos kiadásokra (17 százalék) vagy nem tervezett, hirtelen jött kiadásokra (14 százalék) költik. A járvány első hullámához hasonlóan, az elmúlt hetekben is tapasztalható a zálogfiókba érkezők számának folyamatos növekedése.
A kutatás kapcsán Dandé Imre, a BÁV zálogigazgatója arra hívja föl a figyelmet, hogy „a zálogügyfelekre eleve jellemző a tudatos és előrelátó pénzügyi gondolkodás”. Ezt szerinte az is jelzi, hogy a felmérésben résztvevők harmada a vizsgált időszakban a korábban beadott ékszereinek kiváltása miatt érkezett a fiókjaikba.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Getty Images, fotók: BÁV Zálog)