Sziporkázik mindhalálig (X)

Rómeó hűséges barátja a veronai léha fiatalok közül a legszellemesebb, mégis ő a tragédia első áldozata. A Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásában Mercutiót alakító Berettyán Nándor a mai fiatalok generációs kérdéseit keresi szerepében.

Milyen járvány idején próbálni?

Az elmúlt fél évben meg kellett szoknunk, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Mivel Vidnyánszky Attila rendező koronavírus-tesztje a próbafolyamat első szakaszában pozitív lett, képernyőn keresztül kezdte meg a próbákat. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen egyáltalán lehetséges. Mostanra meggyógyult, így a szokásos rendben zajlik a felkészülés az előadásra. Ettől viszont még inkább átélhetővé vált számunkra a Rómeó és Júlia egyik kevésbé hangoztatott mozzanata: az, hogy a korabeli Veronát nem hagyhatták el a szereplők, mert a világban tombolt a pestis. Mi a COVID-dal küzdünk, az árnyékolja be az összes gondolatunkat, Shakespeare hőseinek fejéből pedig a fekete halált nem lehet kitörölni.

Bár végül Mercutióval nem a pestis végez…

Valóban, különös sorsa van az általam alakított fiatalnak. Neki ugyanis semmi köze a Capuletek és a Montague-k közötti csatározáshoz, mert Mercutio egyik rivalizáló családhoz sem tartozik, ő a herceg rokona. Talán ezért is ő a legfesztelenebb a szereplők közül, csupa sziporka és a könnyedség – elbűvölő szövegeket mondhatok majd el ennek a karakternek és Mészöly Dezső csodálatos fordításának köszönhetően. Mercutio azonban ebből szellemes és éteri állapotból hirtelen a város életét meghatározó gyűlölködés kellős közepén találja magát. Nagyon váratlan fordulat, tulajdonképpen az ő tragikus halála indítja be a drámát…

Galéria | 10 kép

Sziporkázik mindhalálig (X)

Sziporkázik mindhalálig (X)

Fotó megosztása:

Mi csábítja a konfliktusban, amihez egyébként semmi köze?

Sokat beszélgetünk a próbák során ezekről a veronai fiatalokról. Sokban hasonlítanak a mostani ifjakra: a halál árnyékáról már beszéltem, de ők is viszonylagos jólétben nőttek fel. Ha a szüleink, nagyszüleink körülményeire gondolunk, a mi nemzedékünkről is elmondható ez. Shakespeare-nél a veronaiaknak rengeteg lehetőségük van, ami – a maiakhoz hasonlóan – kicsit megbénítja őket. Valahogy nem akarnak igazán semmit, légüres térben mozognak. Aztán amint valaki közülük akarni kezd valamit, tragikus események sorozata veszik kezdetét. Ami attól különösen szomorú, hogy ez az akart valami a szerelem.

Szöveg: Lukácsy György

Rómeó és Júlia plakátfotózás: https://www.facebook.com/watch/?v=374528013921693