Csak a tiszta seb gyógyul – Műtéti sebek otthoni ellátása szakszerűen (X)

Kórházi környezetben szakszerű ellátást kap a különböző beavatkozások miatt keletkezett seb, azonban nem mindegy, hogy az intézményből való távozás után hogyan ápoljuk a sérült bőrfelületet. A modern sebkezelő készítmények otthoni alkalmazásával magunk is hozzájárulhatunk, hogy sebünk könnyebben és szebben gyógyuljon.

Amikor a kórház elkerülhetetlen

Komolyabb sérülések vagy balesetek esetén nincs más választásunk, a megfelelő ellátás érdekében muszáj kórházba mennünk. De ha csak egy egyszerű anyajegy-levételről van szó, akkor is kénytelenek vagyunk kés alá feküdni. Bármilyen súlyosak is legyenek, a műtéti beavatkozás utáni sebek megfelelő otthoni ápolása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a seb minél hamarabb meggyógyuljon, és a körülményekhez képest nyomtalanul, hegek nélkül tűnjön el a bőr felszínéről.

Hatóanyag megfelelő koncentrációban

A műtét utáni sebek otthoni kezelésében a legfontosabb feladat, hogy a sebet tisztán tartsuk, tehát megfelelő időközönként eltávolítsuk a sebfelületről a vírusokat és a baktériumokat. Ehhez speciális seblemosó készítményre van szükségünk. Ilyenkor sokaknak a jód jut elsőként eszébe, azonban ma már széles körben rendelkezésre állnak olyan modern készítmények, amelyek egyrészt alkoholmentesek, így használatuk nem okoz csípő érzést, másrészt nem színezik el a sebet, így annak gyógyulása jól nyomon követhető.

A patikákban és online elérhető egy ilyen seblemosó termék, a LAVANID oldat és gél, amely a polihexanid (PHMB) nevű vegyület segítségével akadályozza meg, hogy a mikroorganizmusok elszaporodjanak a sebben. A LAVANID PHMB-koncentrációja 0,04%, amely biztosítja a kórokozók hatékony elpusztítását, ugyanakkor nem károsítja az egészséges szövetet és nem irritálja a bőrt, a szemet, illetve a légutakat.

Műtéti sebek kezelése a kórház után

A műtéti beavatkozás következtében kialakult sebek otthoni kezeléséhez érdemes egy olyan, univerzálisan használható terméket tartani a házi patikában, amely a sebgyógyulást elősegítő fertőtlenítő és sebregenerációs hatása miatt alkalmas például vakbélműtét, császármetszés, anyajegylevétel, vagy akár szemműtét okozta sebek ápolására, de hasonlóan jól alkalmazható kisbabák köldökcsonkjának kezelésére is. A LAVANID minderre megfelelő választás, hiszen elősegíti a sebgyógyulást a lehető legkisebb hegesedéssel, így műtét utáni seb vagy varrat, nagyobb operációt követő kapcsok vagy egyéb ragasztásos eljárással összeillesztett sebfelszín ellátására is alkalmas.

A PHMB-tartalmú oldattal és géllel történő kezelés elősegíti a sebszélek normál gyógyulását, csökkentve a hegesedést. Emellett érdemes használni műtéti sebek kötéscseréje során is, mivel a kötés alatt a bőr izzad, ebben az izzadmányban pedig a baktériumok könnyen megtelepednek. Ez sajnos a fertőzések melegágya lehet, azonban a modern sebkezelő oldatok és gélek alkalmazásával hatékonyan megelőzhető.

A szakszerű otthoni sebkezelés lépései

A sebfertőződés elkerülésére a sérült bőrfelület fertőtlenítése és tisztítása minden esetben szükséges, ezt mindig csak alapos kézmosást követően végezzük.

Első lépésként távolítsuk el a meglévő fedést, majd LAVANID oldattal átitatott gézlappal tisztítsuk le a sebet, és hagyjuk néhány percig megszáradni. Ezután a hidratált sebkörnyezet biztosítására alaposan kenjük be a sebet LAVANID géllel, majd helyezzük fel az orvos által javasolt kötést. Fontos, hogy a sebfelületnél 2-3 cm-rel szélesebb sebfedőt használjunk, hogy az az ép sebszélen végződjön, így elkerüljük, hogy a ragasztóanyag a sebbe kerüljön. A PHMB-tartalmú sebkezelők a sebváladék mennyiségét nem változtatják meg, ellenben megszüntetik a sebbel járó kellemetlen szagot. Ha a seb felszínén mégis rendellenességet észlelünk, például vérzést, duzzanatot, elszíneződést, vagy kellemetlen szagot, mihamarabb fel kell keresnünk kezelőorvosunkat.

A műtéti sebek általában 5-7 nap alatt gyógyulnak be, ez idő alatt különösen óvni kell a sebet és környékét. Fontos, hogy a kötés ne sérüljön és semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele.

Próbáld ki a LAVANID termékcsaládot az otthoni sebkezelés során! A kedvezményes kupont keresd a Nők Lapja 48. számában.