Az információtechnológiai szektorban dolgozók úgy vélik, ez egy ösztönző közeg, ahol ráadásul a fizetés is versenyképes. A nők részvétele benne mégis alacsony – hogy ez másként legyen, azért egyre többen dolgoznak.

Mi történt?

IT-s és IT iránt érdeklődő nők számára szervez konferenciát a ShareIT december 4-én. 6 CIO és IT-vezető, köztük a legendás May Yap (CIO, Jabil) előadása mellett 10 szakma színpada, 5 félnapos műhelymunka és egész napos fesztiválélmény várja az érdeklődőket.

Miért fontos?

Mert egész Európában, de különösen Magyarországon még igen alacsony a nők foglalkoztatottsága az információs és kommunikációs technológiai szakmákban, pedig álláslehetőség az van bőven.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ennyien dolgoznak hazánkban az IT területén, és ebből csupán ennyi a nő. De miért van ez, miért tartanak a nők ettől a pályától?
  • Ilyen belépő szakmák vannak az érdeklődők számára.
  • Ez várható a ShareIT Lab IT.a.helyed konferenciáján.

Facebook. YouTube. Oracle. Három dollármilliárdokat érő IT-cég, amelynek a nevét a világ minden pontján ismerik – és mindhárom vállalat élén női vezetők állnak. Sheryl Sandberg, Susan Wojcicki és Safra Catz példája nem a szabályt erősítő kivétel: bizonyíték, hogy nőként is lehet a technológia világában érvényesülni. Rég megdőlt tehát a gondolat, hogy az informatika a férfiak dolga volna, de Magyarországon még mindig meglehetősen aránytalan a helyzet:

ez Eurostat munkaerőpiaci adatai szerint hazánkban 8,5% az információs és kommunikációs technológiai szakmákban foglalkoztatott nők aránya, ezzel pedig súlyosan az EU-s átlag (16,5%) alatt vagyunk.

 Márpedig a nőknek is ott a helyük, ez nem vitás. Hogy miért vannak ilyen kevesen egyébként egész Európában, arról a Kasperky Lab tavalyi kutatásában olvashatunk bővebben, amely a technológiai iparban megfigyelhető nemek közötti egyensúlytalanság okait vizsgálta 5000 informatikai szakember bevonásával Európa-szerte. A kutatás szerint a technológiai területen dolgozó nők 38%-át riasztja el a szervezetekben tapasztalható nemi megoszlás, míg a férfiak 29%-a nyilatkozott ugyanígy. Az európai IT szakemberek közel fele (48%) számolt be arról, hogy olyan csapatban dolgozik, amelyben túlnyomó többségben vannak a férfi kollégák, vagyis hatszor többen, mint akik elmondásuk szerint nők által dominált közegben dolgoznak (7%). Az Infolab tavalyi cikkében így összegezte a felmérést:

  • Az IT területen dolgozó nők több mint egyharmada (37%) mondta azt, hogy a szakmában dolgozó nők elenyésző száma miatt tartott a tech karriertől.
  • Az IT-ban dolgozó női döntéshozók csaknem egyharmada (30%) tapasztalta már napi munkája során, hogy férfiak akarják kioktatni őket a munkájukról.

  • 10-ből több mint 4 megkérdezett nő (43%) gondolta úgy, hogy jobban fejlődne egy olyan környezetben, ahol egyenlő a férfiak és a nők aránya, vagy ahol a nőnemű kollégák vannak többségben.
  • Az IT szektor női döntéshozóinak 40%-a véli úgy, hogy a kormányoknak és az egyetemeknek ösztönzőket kéne alkalmaznia, hogy több lány és nő képzelje el karrierjét a tech ágazatban.
  • Mindemellett a megkérdezett nők és a férfiak pozitívan nyilatkoztak az IT szektorról, amely elmondásuk szerint ösztönző (59 és 57%) és együttműködő (49 és 51%). A kutatásban résztvevők kevesebb mint egyharmada gondolta úgy, hogy ez egy stresszes (24 és 22%) foglalkozás.
  • A IT szakma legvonzóbb eleme pedig mindkét nem számára (a nők 46%-a, a férfiak 49%-a szerint) a versenyképes fizetés volt.

Több tízezer álláslehetőség

Magyarországon évente több mint 22 000 olyan nyitott, információtechnológiával kapcsolatos pozíció van, melyet a cégek nem tudnak betölteni. Ennek hatásait a vállalatok is érzik: a kollégák túlterheltek, az új szolgáltatások átvétele késhet, és ezek akár a bevételterveket is módosíthatják. Az európai előrejelzések azt mutatják, ez a szám a kontinensen 900 000 fő lesz, azaz ennyi nyitott pozíciót prognosztizálnak év végére szerte Európában. Az Eurostat (2020) összesített adatai és a KSH (2020) foglalkoztatottsági adatok alapján,

2019-ben Magyarországon a teljes foglalkoztatottságot tekintve a népesség 3,4%-a dolgozott ICT, azaz telekommunikáció és információtechnológia területeken, azaz kb. 153 000 fő, és ennek csak 11%-a, azaz 16 900 fő volt nő.

Mivel a felsőoktatásban végzettek száma összességében az ICT területeken évről évre csökken (Eurostat, 2020), illetve a Kelly Services elemzése alapján megfigyeltek egy a nők részéről kritikus szakmai elvándorlási pontot a tanulmányok végeztével, Magyarországon várhatóan egyre több nyitott pozíció marad betöltetlenül jelentős utánpótlás növekedés nélkül.

Pedig a modern technológiák egyre több munkaterületre való betörése és növekedése egyre több digitális és technológiai készséget követel meg a munkavállalók részéről, és ezek fejlesztése jövőbiztos munkalehetőségekkel kecsegtet a következő évekre is a Világgazdasági Fórum legfrissebb riportja alapján is.

Látva a nők alacsony arányát illetve a foglalkoztatási lehetőségek előrejelzéseit, a ShareIT Lab közössége azt tűzte ki céljául, hogy segítsék nők pályakezdését, karrierváltását és érvényesülését a digitális technológia területen. Ezzel mind a nőknek mint munkavállalóknak, mind a cégeknek mint munkaadóknak támogatást tudnak nyújtani, hogy a nők közül minél többen lássanak lehetőséget az ICT területekben is.

Belépő lehetőségek

Az IT-ban manapság sok lehetőséget tartogatnak az érdeklődők számára, eltérő pozíciókkal, ehhez mérten eltérő személyiségű  és beállítottságú emberek számára. Vannak pozíciók, amelyekhez továbbra is erős analitikus és matematikatudás szükséges, és vannak olyanok, ahol a kommunikációs, koordinációs vagy idegen nyelvi képességek értékelődnek fel. Például egy technical writer pozícióba teljesen más háttér szükséges, mint egy projektmenedzser, egy szoftverfejlesztő vagy egy szerver üzemeltető mérnökibe.

Milyen belépő szakmák vannak ma Magyarországon?

Jó példa erre a service desk, azaz informatikai ügyfélszolgálati munkatárs, aki számítógépes és felhasználói problémákkal foglalkozik, ezeket alapszinten meg tudja oldani, illetve koordinálja az ügy megoldását az ügyfél és a különböző megoldó csapatok között. Vagy szoftvertesztelő, aki a szoftverek, programok és alkalmazások funkcióit teszteli, biztonsági és működési hibáit keresi, szúrja ki, és észrevételeivel segíti azok jobb működését. Vagy az említett projektmenedzser, aki informatikai bevezetéseket, átállásokat, szoftver bevezetéseket és hasonló projekteket koordinál, az ahhoz tartozó kollégák munkáját, a minőségi munkát és a költségvetést felügyeli.

 Mi az a ShareIT Lab?

A ShareIT Lab 2018. novemberében indult informálisan 10 lelkes alapítónak köszönhetően, majd 2020. áprilisában váltak bejegyzett egyesületté. Céljuk tehát elősegíteni a nők pályakezdését, karrierváltását és érvényesülését a digitális technológia területen. Az ötletgazda és alapító Laczkó Katalin IT és általános menedzsment szakember, aki jelenleg a Jabil elektronikai gyártás üzletágának az európai IT vezetője, illetve az elektronikai gyártás üzletág data és analytics vezetője. Női IT vezetőként fontosnak tartja a sztereotípiák enyhítését, és az IT-ban való lehetőségek nőkkel való megismertetését.

 Az IT.a.helyed konferencia küldetése

A december 4-én tartandó konferenciával a magyarországi IT-s és IT iránt érdeklődő nők közösségét szeretnék erősíteni, lehetőséget adni nekik példaképekkel beszélgetni, egymástól tanácsot kérni, megismerni az IT-ban rejlő munkalehetőségeket és trendeket. Az esemény előadó lesznek többek között May Yap, a Jabil CIO-ja, Christian Noll, az IBM Global Business Services Managing Partnere Németország, Ausztria és Svájc (DACH) régióra, Nagyné Agárdi Györgyi, az Allianz Hungária Zrt. CIO-ja, Szeiler Andrea, a TRANSCOM Információbiztonsági vezetője, a WITSEC egyik alapító tagja, és ISACA Budapest Chapter elnökségi tag, ISC2 magyarországi Chapter elnökségi tag, Alberti Linda, a Market Építő Zrt. IT vezetője és Pálfi Dóra, az imagiLabs társalapítója és CEO-ja. Az előadások mellett lesznek szakmai bemutatók, IT trendek előadások, és önfejlesztéssel, álláskereséssel kapcsolatos programok. További információk és az előregisztrációs lehetőség az esemény honlapján található.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu/Getty Images)