Este nyolctól kijárási tilalom van, a közösségi helyek zárva tartanak, és amúgy is, a szürke, sötét november közepén járunk, ezért jól jönnek azok a programok, amelyek segítenek kikapcsolódni esténként. Ilyen lehet a „ZsIFi”, azaz a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.

Mi történik?

Jövő hét kedden, azaz november 24-én indul a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programja, amely – fővárosi jelzője ellenére – országosan is elérhető lesz. Identitáskeresés, vallás, politika, szerelem, humor, meg persze dráma is található a filmkínálatban.

Miért fontos?

A fesztivál célja, hogy a nézők a maga sokszínűségében ismerhessék meg a zsidóságot az otthonról is megtekinthető alkotásokon keresztül. A online fesztivál keretében húsz film és több kísérőprogram lesz elérhető. A részletes programot a www.zsifi.org/2020/filmek oldalon találod meg.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó: 

  • A fesztiválnak magyar vonatkozásai is vannak: Röhrig Géza és Kerekes Vica is felbukkan a szereplők között.
  •  Kenesei Marcell fesztiváligazgatót idézzük, miért érdemes becsatlakozni az idei programokba.

November utolsó és december első napjaiban mintegy húsz filmmel és kísérőprogrammal érkezik a ZsIFi. Az idei évben a vetítéseket és kísérőprogramokat kizárólag online lehet követni, ennek műszaki hátterét a fesztivállal sok éve együttműködő Budapest Film Zrt. biztosítja.
– A ZsiFi wifire kerül! Ez a szójátékon túl azt is jelenti, hogy most először az ország bármely pontjáról bekapcsolódhat bárki, aki virtuális jegyet vásárol. A „budapesti” jelzőt ettől függetlenül megtartjuk, mert jövőre visszatérünk a budapesti mozikba is, illetve azért is, mert idén az a megtiszteltetés ér miket, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elvállalta a fesztivál fővédnökségét – nyilatkozta a fesztivál igazgatója, Kenesei Marcell, hozzátéve, hogy a ZsiFi egyik célkitűzése, hogy bemutassa a zsidóságot a maga sokszínűségében. De emellett kiemelt cél, hogy hogy „ti, nézők kikapcsolódhassatok, élvezhessétek napjaink egyik legnépszerűbb műfaját, a filmművészetet”.
– Ahogy az elmúlt időszak sokak számára vált egyfajta útkereséssé, az idei Zsifi is egyfajta kísérlet.

A fesztiválunk mindig is a közösségről, a nyitottságról és az összetartozásról szólt, s most, noha fizikailag nem tudunk majd együtt lenni, hisszük, hogy ezeket az értékeket az idei filmválogatásunk jól láthatóan megmutatja. Ha virtuálisan is, de a filmeken keresztül közös pillanatokat élünk át, közös élményeket szerzünk és megőrizzük a kapcsolatot egymással – mondta Kenesei Marcell.

Idén, 2020-ban viszont van még egy nem titkolt vágya a szervezőknek: szeretnék ezt a nagyon furcsa évet egy kicsit jobbá tenni. – Már az is sikerélmény számunkra, ha egy kicsivel kevesebb rossz hírt olvastok el, ha egy kicsit is nem a valóságon borzongtok, hanem a zsidóság különböző fiktív vagy igazi problémáin. Idei filmválogatásunk is rettentő sokféle, mindenki megtalálhatja az őt borzongató dolgokat: van köztük identitáskeresés, vallás, politika, szerelem, humor, holokauszt, meg persze megannyi dráma – fogalmazott a fesztivál igazgatója.
A szervezők közleményéből kiderül: a fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók; az idei válogatásban többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Norvégiából, Franciaországból, Izraelből és Magyarországról találhatók alkotások. A programot az Ellenállás című amerikai film nyitja majd meg, melynek főszereplője Jesse Eisenberg (A közösségi háló, Szemfényvesztők), magyar vonatkozása pedig, hogy Röhrig Géza és Kerekes Vica is felbukkan a szereplők között.
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjára a jegyek november 12-től vásárolhatók meg a zsifi.org, illetve a film.artmozi.hu oldalakon.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Tim Roth a Nevek dala című filmben. Forrás: Zsifi)