Gyermekek Világnapja: új verzióval jelentkezik az UNICEF Magyarország gyermekbántalmazás elleni applikációja

A 2-4 éves gyerekek 75 százalékát a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi fizikai erőszakkal. 40 ezer gyerek vált gyilkosság áldozatává 2017-ben. 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során. Néhány sokkoló adat az UNICEF statisztikáiból. Elképzelhetetlenül sokat szenvednek a gyerekek – erre is emlékeztet minket az gyerekek világnapja.

Mi történt?

November 20. a Gyermekek Világnapja. Amikor sok helyen még többen úgy tekintenek a pofonra, hogy az időnként belefér a gyereknevelésbe, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, mennyire káros a gyerekek elleni bántalmazás minden formája.

Miért fontos?

31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait – máig ez a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Az UNICEF Magyarország arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány miatt kialakuló egyre mélyebb válságban a gyerekek biztonsághoz való joga különösen törékeny.
  • Bemutatkozik egy speciális mobilapplikáció.

Mobil alkalmazás az erőszak ellen

Az UNICEF Magyarország adata szerint évi egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon, a pandémia alatt pedig jelentősen nőhet a gyermekbántalmazási esetek száma. Erre a helyzetre reagál a szervezet Ismerd fel és tegyél ellene! kampánya. Az UNICEF Magyarország bejelentette, hogy a gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve továbbfejlesztette HelpAPP applikációját az iOS és az Android telefonokon. „Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele – vagy valakivel, akinek segíteni szeretne –, és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit.

A bántalmazásról számokban
  • Az öt év alatti gyermekek 91%-a olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes.
  • Eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül.
  • A 2-4 éves gyerekek 75%-át a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal. Minden 7 percben meghal egy serdülő erőszak következtében.
  • Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben.
  • 40 ezer gyerek vált gyilkosság áldozatává 2017-ben.
  • A diákok több mint egyharmada volt már iskolai erőszak áldozata a 13-15 éves korosztályban. 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető. Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.

A HelpAPP mobiltelefonos alkalmazás segít felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is.
A világnap alkalmából az UNICEF tartalmas programokkal is készül: ma délutántól a szervezet Facebook oldalán  kerekasztal beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták megváltoztatása, az intézmények (iskolák, óvodák, gyermekvédelmi intézmények) falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. A videók visszanézhetők.
Ma este pedig – a gyermekek jogaira emlékeztetve – kék díszkivilágítást kap számos ikonikus épület és építmény, köztük a Szabadság-szobor.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Kék színnel világítják meg a Lánchidat a gyermekjogok világnapján 2019. november 20-án. Fotó: MTI/Mónus Márton)