Otthonunk a COVID után – Tippek a biztonságos, digitális és multifunkciós lakások kialakításához (X)

A pandémia következtében otthonunk szerepe alapjaiban változott meg, és az új igényeinkhez alkalmazkodó multifunkcionális terekre van szükségünk. Olyanokra, amelyekben a járványhelyzethez igazodó vírusbiztos közegre és a különböző generációk otthoni együttélését támogató, biztonságos környezet megteremtésére egyszerre van lehetőségünk. Nézzük is meg, milyen trükkök segíthetnek abban, hogy otthonunkat a világjárvány második hullámához igazítsuk!

Iroda a lakásban

Mire is ügyeljünk pontosan az otthoni munkakörnyezet kialakítása során?

Privát kis tér a munkához

Egy dolgozószoba, vagy akár csak egy  saját kis sarok is jelentősen megkönnyítheti az otthoni munkavégzés folyamatát. Fontos azonban, hogy az otthoni iroda kialakítása ergonómiai szempontból megfelelő, illetve inspiráló legyen. Egy korábban kihasználatlanul álló válaszfal, egy lehajtható asztal, vagy akár egy lépcső alatti terület –  mind kiváló lehetőséget teremthetnek az otthoni irodai környezet megteremtésére. A megfelelő irodai kiegészítők pedig nemcsak a munkavégzést tehetik hatékonyabbá, de a hangulatunkon is sokat javíthatnak. A praktikus kellékek mellett dobjuk fel az asztalunkat néhány képpel!

Energiát adó színek

Kutatások igazolják, hogy az irodai falak színe nemcsak a hangulatot, de a munka hatékonyságát is befolyásolhatják. A piros energiát ad, jobb teljesítményre sarkall, a kék a békesség érzetét kelti, jobban tudunk koncentrálni, hatékonyabbá és kreatívabbá tesz, míg a zöld frissítő hatású, természetközeli, harmóniát teremt. A sárga szín optimizmussal és energiával társul, élesíti a memóriánkat és gondolkodásunkat. Játsszunk tehát bátran a színekkel az otthoni irodai tér kialakítása során! Ha nem szeretnénk nagy lakásfelújításba kezdeni, szerezzünk be néhány élénk színű kiegészítőt!

Több növény, egészségesebb munkatér!

A növények nemcsak kellemesebbé varázsolják a munkakörnyezetet, hanem még egészségesebbé is teszik azáltal, hogy növelik a mentális és fizikai komfortérzetet, segítenek a stresszoldásban, csökkentik a levegőben található káros anyagokat, környezetünk páratartalmát pedig növelik. Na, ugye, hogy meggyőztünk? Érdemes figyelembe vennünk a házi irodánk elhelyezkedését is, például ha ablakhoz közel dolgozunk, válasszunk fénykedvelő növényt!

Vigyázat! Kiberbűnözők!

A járvány hatására az otthoni munkavégzést támogató technológiai megoldások is nagyon gyors ütemben fejlődnek, és olyan szempontok kerülnek előtérbe, amelyekkel korábban nem, vagy csak felszínesen foglalkoztunk. Talán nem is gondolnánk arra, hogy az elmúlt időszakban mennyire felértékelődött például a megfelelő adatbiztonság- és védelem. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi vállalati adatot kezelünk az nappalinkból. Éppen ezért  különösen fontos, hogy az otthonunkat felkészítsük például egy esetleges kibertámadásra, és az adatainkat biztonságban tudjuk.

Biztonságos egészségsziget

A jövőben legkülönbözőbb egészségi állapotunkat figyelő eszközök és alkalmazások segíthetik majd a biztonságos közeg megteremtését.

Vírusmentes övezet!

Jelenleg már folyamatban vannak azok a fejlesztések, amelyek eredményeként akár kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek olyan elektronikus szenzorok, amelyek korai stádiumban észlelik a levegőben megjelenő SARS-részecskéket. Azonban amíg ezek a technológiák elérhetővé válnak, addig sem maradunk fegyvertár nélkül, hiszen a járvány első hullámában már bevált megoldásokhoz fordulhatunk: a szellőztetéshez, vagy esetleg az UV-s, illetve ózonos levegőtisztításhoz. Ne feledkezzünk meg a lakásban található felületek fertőtlenítéséről sem!

Fizikai és mentális edzés otthon

Testünk és lelkünk ápolása, a munka-magánélet egyensúly megteremtése, és az egyéni stresszkezelési technikák beazonosítása és rendszeres gyakorlása segítséget nyújthatnak abban, hogy képesek legyünk helyt állni a járvány második hullámában. Használjuk ki most ezt többek között arra, hogy egyre tudatosabbá váljunk a testi-szellemi fittségünket illetően: a munka és az otthoni teendők mellett meditáljunk, jógázzunk, tornázzunk, olvassunk egy-egy jó könyvet, mozizzunk, főzzünk – találjuk fel újra önmagunkat! Tapasztaljuk ki újra, mit is jelent számunkra a minőségi idő.

Ahhoz pedig, hogy otthonunk a víruson kívül minden egyébbel szemben védve legyen, egy jó lakásbiztosítással gondoskodhatunk a legkézenfekvőbb módon. Az Allianz Otthonom csomagjai széleskörű és egyszerű online szolgáltatásokat nyújtanak az információkéréstől a kárrendezésig, és ami járványhelyzetben még fontosabb, hogy személyes találkozó nélkül megköthetők.