A Független Előadó-művészeti Szövetség a színházba járók segítségét is kéri, hogy a bajba került szakmabelieknek átmeneti támogatást nyújtsanak.

Mi történt?

Komoly csapás lehet a független társulatokra az évad közepén az újabb, határozatlan idejű leállás, miközben a független színházak már a tavaszi veszteségek következményeivel is nehezen tudtak megküzdeni, ezért a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) újraindítja segélyalapját.

Miért fontos?

A COVID-19 járvány terjedésével minden a feje tetejére állt, beleértve a már említett társulatok, színházak helyzetét is, és mivel állami segítségnyújtásról egyelőre semmi hír, veszélybe kerültek a független színházak.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ezért kell segíteni a független színházakat!
  • Ily módon teheted meg.

2020. november 11-től a hatályos kormányrendelet szerint bezártak a színházak is. A kulturális intézmények bezárása a teljes előadó-művészeti területen azonnali bevételkiesést jelent: ha nincsenek előadások, elmaradnak a próbák és leállítják a projekteket. A járvány második hulláma a függetlenek számára a tavaszihoz hasonló helyzetet teremt, de már tartalékok nélkül. A digitális átállást és az előadások közvetítését nem tudják megoldani a saját hellyel nem rendelkező független társulatok. Bevétel nélkül marad mindenki, aki szabadúszóként dolgozik a színházban.

Bajban vannak a független színházak

A független színházak abban különböznek a kőszínházaktól, illetve az intézményi keretek között működtetett társulatoktól, hogy nincs felelős fenntartójuk, aki a finanszírozásukért felel. Ezekben független előadó-művészeti alkotók dolgoznak, társulataiknak nincsen tulajdonosa, nem felelőssége az államnak vagy önkormányzatnak, hogy segítse őket anyagilag – nem is teszik. A koronavírus-járvány kitörésével az egyébként sem könnyű helyzetben levő független színházakat így most újabb csapás érte, különösen annak fényében, vagyis inkább árnyékában, hogy a kormány által eddig meghirdetett járulékmentesség a munkájukat átmenetileg elvesztő vállalkozókat nem érinti.
Ezért állította fel a FESZ a segélyalapot tavasszal, amelynek célja a helyzetet áthidaló segítségnyújtás volt. „A színházi háttérszakmákban dolgozók részére alakítottunk ki egy közcélú adománygyűjtésre épülő támogatási konstrukciót. Ez a segélyalap nemcsak a független előadó-művészeti területen dolgozó műszaki, pénzügyi, adminisztrációs, valamint alkotói feladatokat ellátó kollégák számára nyitott, hanem mindenkinek, aki szabadúszó, akinek csak a teljesített produkciók után van bevétele” – nyilatkozta nyáron dr. Rihay-Kovács Zita, a FESZ képviselője.

Nagyon nagy bajban…

Így tehát idén másodjára történik meg, hogy egyik napról a másikra bevétel nélkül marad a független előadó-művészeti területen produkciókban vállalkozóként dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársak többsége. Nincs előadás, nincs bevétel és ezúttal kedvezmények sincsenek. A FESZ a második hullámban a független színházaknál és táncegyütteseknél vállalkozóként foglalkoztatott szakemberek, művészek és a háttérben dolgozó műszaki, adminisztratív, nézőtéri feladatot ellátó munkatársak támogatása érdekében nyitotta újra november közepén ezt a tavasszal létrehozott Segélyalapot.

A FESZ tagjai arra készülnek, hogy hosszabb lesz a leállás egy hónapnál.

Ha a veszélyhelyzet elhúzódik, az RS9 Színháznak január végéig több mint 100 előadása maradhat el, ez mintegy 60 munkatárs háromhavi bevételének kiesését jelenti” – tájékoztatta a FESZ-t Lábán Katalin. Urbanovits Krisztina, a KV Társulat vezetője elmondta, hogy a repertoárjukon szereplő 8 produkció összesen 18 előadása marad el év végéig. A 37 munkatárs (ideértve a színészeket, technikusokat és asszisztenseket) díjazását a lejátszott előadások után kapja. A színházak bezárásával nincs lehetőség a repertoár továbbjátszására, pedig a több mint 100 művésznek és háttérdolgozónak csak az előadások játszása jelent bevételi forrást.” – mondta el Gáspár Anna, a Manna Produkció képviselője, amely több mint 25 független színházi alkotócsoport és projekt működésének hátterét biztosítja.

„Az előadások élő közvetítéséhez a függetleneknek szintén helyszínt kell szerezni és forrásokat – amíg mindenki megvizsgálja a közvetítésekre való átállás lehetőségeit, a munkatársak gyakorlatilag kényszerszabadságon vannak”

– tette hozzá a produkciós szervezet vezetője. 
A FESZ közhasznú jogállású érdekképviseleti szervezet, amely a tevékenységére vonatkozó adatokat a www.fesz.org honlapján teszi közzé, a Segélyalap forrásainak alakulásáról, valamint az adományok felhasználásáról a FESZ ezen az oldalon teljesen transzparens módon tájékoztatja a nyilvánosságot.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu/Getty Images)